ΤΕΧΝΕΣΒΙΒΛΙΟ

Η αλληλοβοήθεια από την Κατοχή έως σήμερα

Εκδήλωση για τα δίκτυα αλληλεγγύης και την εξέλιξή τους από την εποχή της κατοχής έως σήμερα διοργανώνεται στο Ίδρυμα Κακογιάννη με τοποθετήσεις ιστορικών και άλλων.

Η αλληλοβοήθεια από την Κατοχή έως σήμερα

Εκδήλωση- συζήτηση με θέμα την εξέλιξη των δομών της αλληλεγγύης και της αλληλοβοήθειας διοργανώνει ο ραδιοσταθμός Στο Κόκκινο 105,5 με αφορμή το βιβλίο του ιστορικού Μενέλαου Χαραλαμπίδη «Η Εμπειρία της Κατοχής και της Αντίστασης στην Αθήνα».

Η εκδήλωση που πραγματοποιείται την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου στο ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης τιτλοφορείται “Κοινωνίες σε κρίση: Από τους προνοιακούς μηχανισμούς του ΕΑΜ στις σημερινές δομές αλληλεγγύης”.

Ομιλητές θα είναι οι Πολυμέρης Βόγλης (Ιστορικός Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), Τασούλα Βερβενιώτη (Ιστορικός), Γιώργος Βήχας (Καρδιολόγος, εθελοντής Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού) και ο ίδιος ο συγγραφέας, ενώ τη συζήτηση θα συντονίσει η Δημοσιογράφος και ραδιοφωνική παραγωγός, Ευγενία Λουπάκη.

Όπως αναφέρει το σχετικό δελτίο τύπου, στόχος είναι η ανάδειξη της βαθύτατης ανθρωπιστικής, ηθικής και πολιτικής κρίσης με την οποία βρέθηκαν αντιμέτωποι οι κάτοικοι της Αθήνας κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Στο πλαίσιο αυτό θα εξεταστούν :

• Οι άγνωστες μέχρι σήμερα πρακτικές που χρησιμοποίησε το ΕΑΜ για να «στήσει» μηχανισμούς πρόνοιας κατά τη διάρκεια του κατοχικού λιμού

• Οι τρόποι με τους οποίους με βάση τον αγώνα για το επισιτιστικό δημιούργησε ένα μαζικό διεκδικητικό κίνημα

• Οι διαδικασίες μέσα από τις οποίες το κίνημα αυτό πολιτικοποιήθηκε, φτάνοντας στο τέλος της Κατοχής να απειλεί με ανατροπή το αστικό πολιτικό σύστημα.

Με την ανάδειξη των άγνωστων πλευρών της προνοιακής αντιστασιακής δράσης του ΕΑΜ θα αναζητηθούν, μέσα από τη συζήτηση που θα ακολουθήσει, τυχόν ομοιότητες ανάμεσα στην εμπειρία της κατοχικής και της σημερινής κρίσης που πλήττει την ελληνική κοινωνία και στοιχεία που πιθανώς θα οδηγήσουν στην πληρέστερη κατανόησή της.

Δείτε περισσότερα για το βιβλίο «Η Εμπειρία της Κατοχής και της Αντίστασης στην Αθήνα» στη δεξιά στήλη "σχετικά Άρθρα".

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Ακόμα και η αλήθεια χρειάζεται να φοράει καινούργια ρούχα αν θέλει να είναι αρεστή τη σύγχρονη εποχή."

Γκεόργκ Κριστόφ Λίχτενμπεργκ

  • 1835: Ο άγγλος φυσιοδίφης Τσαρλς Ντάργουιν (γνωστός στην Ελλάδα ως Κάρολος Δαρβίνος) φτάνει στα νησιά Γκαλάπαγκος, μία συστάδα νησιών στα δυτικά της Νότιας Αμερικής. Στις πέντε εβδομάδες της παραμονής του θα κάνει παρατηρήσεις στο πλούσιο ζωικό βασίλειο των νησιών, που θα του δώσουν μετέπειτα την αφορμή να διατυπώσει τη θεωρία του περί της φυσικής επιλογής των έμβιων όντων.


    1934: Ο Ντόναλντ Ντακ, η διάσημη πάπια της Ντίσνεϊ, εμφανίζεται για πρώτη φορά και σε κόμικ-στριπ εφημερίδας.

    1977: Πεθαίνει η Μαρία Κάλλας, ελληνοαμερικάνα λυρική καλλιτέχνιδα. (Γεν. 2/12/1923)

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2