Η Αθήνα του ’60 σε μια ατμοσφαιρική έκθεση

Μια έκθεση αφιερωμένη σε μια πόλη που αλλάζει, και στις αντιφάσεις μιας ξεχασμένης εποχής, φιλοξενείται στην Ελληνοαμερικάνικη Ένωση. Ο επιμελητής της μιλά στο in2life.
Η Αθήνα του ’60 σε μια ατμοσφαιρική έκθεση
της Ηρώς Κουνάδη

Η μοντέρνα αρχιτεκτονική των πολυκατοικιών της Αλεξάνδρας, τα πανέμορφα νεοκλασικά που χάσαμε, το κτίριο του Χίλτον που έγινε ορόσημο. Μια εποχή γεμάτη αντιφάσεις και μια πόλη που αλλάζει πρωταγωνιστούν στην έκθεση «Αθήνα. Το πνεύμα του ’60: Μια πρωτεύουσα αλλάζει», που φιλοξενείται στην Ελληνοαμερικάνικη Ένωση από την Δευτέρα 3 Νοεμβρίου.

«Το έναυσμα για την έκθεση ήταν το αυξημένο ενδιαφέρον από ομάδες πολιτών για την πρωτεύουσα, που παρατηρούμε την τελευταία πενταετία –αυτήν την πενταετία που έχουμε περάσει δύσκολα» λέει στο in2life ο επιμελητής της έκθεσης, δημοσιογράφος και συγγραφέας Νίκος Βατόπουλος. «Προκύπτει ένα συνεχές ενδιαφέρον για την Αθήνα και την εξέλιξή της, και έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς αλλάζει η ματιά μας με το πέρασμα του χρόνου.

»Στέκομαι στη δεκαετία του ’60 από αρχιτεκτονική και κοινωνική άποψη –όχι από πολιτική. Η έκθεση εστιάζει στην προδικτατορική Αθήνα, σε εκείνη την εποχή που είχε έντονη την ευφορία, την πίστη για το μέλλον. Αυτό που βγαίνει τελικά μέσα από την περιήγηση στην έκθεση είναι η επένδυση στο μέλλον –πάντα μέσα από τα προβλήματα και τις αντιφάσεις που είχε η εποχή εκείνη, όπως άλλωστε και κάθε εποχή.

»Η απόσταση των 50 χρόνων που μας χωρίζει από το τότε μας επιτρέπει πάρα πολλές προσεγγίσεις: Έχουμε εργαλεία που δεν είχαν οι προηγούμενες εποχές, ώστε να μπορέσουμε να κατανοήσουμε τι ήταν αυτό το φαινόμενο που άλλαξε τόσο πολύ την πόλη. Να εξετάσουμε, ας πούμε, τις κατεδαφίσεις και το πλήγμα που δέχτηκε το αστικό πράσινο μέσα από το πρίσμα των συνθηκών της εποχής.

»Λαμβάνοντας για παράδειγμα υπ’ όψιν την εσωτερική μετανάστευση, απόρροια του γεγονότος ότι η ελληνική επαρχία είχε μείνει πολύ πίσω σε υποδομές μετά τον Εμφύλιο, και αναγνωρίζοντας ότι η κοινωνία επανασυσπειρώθηκε μέσω του συστήματος ιδιοκτησίας. Το σύστημα της αντιπαροχής είναι ένα θέμα πολυσύνθετο, που σηκώνει πάρα πολλή συζήτηση. Είχε, πάντως, σίγουρα και τα θετικά του».

Τι θα δούμε στην έκθεση;

Η έκθεση αποτελείται κυρίως από φωτογραφικό υλικό, καρτ-ποστάλ, περιοδικά και βιβλία της εποχής. Το πλούσιο υλικό, που προήλθε από το προσωπικό αρχείο του Νίκου Βατόπουλου, αλλά και από ιδιώτες συλλέκτες, χωρίζεται σε τρεις ενότητες: Η πρώτη ενότητα είναι το αρχιτεκτονικό περιβάλλον, η δεύτερη ενότητα είναι οι Αθηναίοι (προσωπικότητες της εποχής, όπως για παράδειγμα το ζεύγος Ζολώτα που φωτογραφίζεται στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, μπροστά στο νέο τους σπίτι) και η τρίτη ενότητα είναι η κατανάλωση, μέσα από τις διαφημίσεις των περιοδικών και των δρόμων, αλλά και μέσα από μια σειρά επαγγελμάτων που δημιουργούνται για να υποστηρίξουν τις νέες ανάγκες της πόλης.

«Είναι μια έκθεση ατμόσφαιρας» καταλήγει ο κ. Βατόπουλος, «που φιλοδοξεί να μεταφέρει την αύρα μιας εποχής».

Παράλληλες εκδηλώσεις
- Ομιλία του Νίκου Βατόπουλου με θέμα «Η Αθήνα της δεκαετίας του 1960»
στο Θέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης
Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014, 19:00
Είσοδος ελεύθερη

- Ξενάγηση στην έκθεση «Αθήνα. Το πνεύμα του ’60: Μια πρωτεύουσα αλλάζει» από τον επιμελητή της, Νίκο Βατόπουλο.
Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014, 19:30
Είσοδος ελεύθερη

Info:
Γκαλερί Κέννεντυ Ελληνοαμερικανικής Ένωσης
Μασσαλίας 22, Κολωνάκι
Πληροφορίες: 210 3680052

Διάρκεια: 3 Νοεμβρίου – 13 Δεκεμβρίου 2014
Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα – Παρασκευή: 12:00 -21:00, Σάββατο: 10:30-14:30, Κυριακή κλειστά
Είσοδος ελεύθερη
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v