Όσα δεν ξέρατε για τον πλανήτη σε 12 χάρτες

Πόσο μεγάλη είναι πραγματικά η Αφρική; Και πόσο μεγάλη θα έπρεπε να είναι μια πόλη για να χωρέσει όλο τον πληθυσμό του πλανήτη; Δώδεκα διαγράμματα που θα σας εκπλήξουν.
Όσα δεν ξέρατε για τον πλανήτη σε 12 χάρτες
Μια γενική ιδέα του παγκόσμιου χάρτη και του πώς είναι μοιρασμένη η ζωή επάνω σε αυτόν, λίγο πολύ όλοι την έχουμε. Οι χάρτες και τα διαγράμματα που ακολουθούν, όμως, υπόσχονται να σας δείξουν πράγματα για τον μικρό θαυμαστό μας πλανήτη που δεν είχατε φανταστεί. Ξεκινάμε;


Υπάρχουν περισσότεροι άνθρωποι μέσα σε αυτόν τον κύκλο, απ’ ό,τι έξω από αυτόν.


Η Αφρική είναι στην πραγματικότητα πολύ μεγαλύτερη απ’ όσο φαίνεται στους παγκόσμιους χάρτες. Αυτό συμβαίνει γιατί, για να χωρέσουν όλο τον κόσμο, οι χάρτες μας χρησιμοποιούν τη λεγόμενη «Μερκατόρεια προβολή», που πήρε το όνομά της από τον Gerardus Mercator που την εφηύρε το 1559. Στην πραγματικότητα, η Αφρική είναι τόσο μεγάλη που θα μπορούσε να χωρέσει τη Γροιλανδία, την Κίνα, την Ινδία, τη Δυτική Ευρώπη και τις ΗΠΑ στην έκτασή της.


Οι μόνες χώρες που δεν χρησιμοποιούν το μετρικό σύστημα είναι αυτές που απεικονίζονται στον χάρτη, δηλαδή οι ΗΠΑ, η Λιβερία και η Βιρμανία (και η Μεγάλη Βρετανία, ο χάρτης έχει ένα λαθάκι). Όπως αναφέρει η Susannah Locke στο Vox.com, «το σύστημα μέτρησης που χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ δεν είναι καν σύστημα. Είναι σκόρπιες μονάδες που έχουν μαζευτεί από δω κι από εκεί, και οι οποίες συχνά δεν φαίνεται να έχουν καμία λογική σχέση μεταξύ τους. Δώδεκα ίντσες σε ένα πόδι, τρία πόδια σε μία γιάρδα, 1.760 γιάρδες σε ένα μίλι». Συγκρίνετέ το, τώρα, αυτό με το 10 χιλιοστά σε ένα εκατοστό, 100 εκατοστά σε ένα μέτρο, 1.000 μέτρα σε ένα χιλιόμετρο.


Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είναι τόσο μεγάλες σε έκταση, που καθεμία από αυτές αντιστοιχεί σε μια ολόκληρη χώρα. Η Ελλάδα, για παράδειγμα, έχει την ίδια έκταση με την Αλαμπάμα, ενώ η Καλιφόρνια είναι όσο το Ιράκ.


Ωστόσο, μεγάλο μέρος των ΗΠΑ είναι εντελώς ακατοίκητο. Ο παραπάνω χάρτης απεικονίζει με πράσινο τις περιοχές που αντιστοιχούν σε μηδενικό πληθυσμό.


Ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώνονται σήμερα κατά τη διάρκεια πολέμων (και πολεμικών συρράξεων) βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό –και ναι, αυτό το διάγραμμα περιλαμβάνει τις τρέχουσες συρράξεις της Μέσης Ανατολής.


Το 2010, 480.000 θάνατοι αποδόθηκαν στις βλαβερές συνέπειες του καπνού, 25.692 του αλκοόλ (χωρίς να προσμετρούνται αυτοκινητιστικά ατυχήματα ή δολοφονίες υπό την επήρεια αλκοόλ), 16.651 σε υπερβολική δόση συνταγογραφούμενων παυσίπονων, 16.195 σε υπερβολική δόση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και 0 στις βλαβερές συνέπειες της μαριχουάνα.


Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 150 χώρες, και στην οποία ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να απαντήσουν σε ερωτήσεις όπως το αν γέλασαν, θύμωσαν, έκλαψαν ή ένιωσαν στρεσαρισμένοι την προηγούμενη μέρα, οι Φιλιππίνες ανακηρύχθηκαν πανηγυρικά η πιο συναισθηματική χώρα του πλανήτη. Η Σιγκαπούρη ήταν η λιγότερο συναισθηματική. Η Ελλάδα, όπως θα μαντέψατε, είναι κάπου κοντά στην κορυφή.


Σύμφωνα με αυτόν τον χάρτη, που απεικονίζει τη μέση ηλικία των κατοίκων κάθε χώρας, η Γερμανία και η Ιαπωνία έχουν τους πιο γερασμένους πληθυσμούς, ενώ ο Νίγηρας έχει τον νεότερο.


Αν παρ’ ελπίδα βρεθείτε στην Ανταρκτική, θα δυσκολευτείτε πολύ να υπολογίσετε τι ώρα είναι. Καθότι η ήπειρος απλώνεται σε όλα τα γεωγραφικά μήκη του πλανήτη (άρα θεωρητικά και σε όλα τα time zones) αλλά η ιδιόρρυθμη εναλλαγή μέρας και νύχτας καθιστά αυτό το σύστημα άχρηστο, αυτό που καταλήγουν να κάνουν οι κάτοικοί της –δηλαδή οι επιστήμονες που μένουν εκεί– είναι να χρησιμοποιούν την ώρα της χώρας στην οποία ανήκουν οι ερευνητικοί σταθμοί τους. Έτσι, καταλήγουν δύο σταθμοί που είναι δίπλα δίπλα να έχουν ώρα Βρετανίας ο ένας και Νέας Ζηλανδίας ο άλλος –και να μην δουλεύουν ποτέ ταυτόχρονα.


Το υψηλότερο ποσοστό αυτοκτονιών στον κόσμο το μοιράζονται η Ρωσία, η Ινδία και η Ανατολική Αφρική.


Αν τα 6,9 δισεκατομμύρια κατοίκων του πλανήτη ζούσαμε όλοι σε μια πόλη τόσο πυκνοκατοικημένη όσο η Νέα Υόρκη, θα χωρούσαμε άνετα σε μια έκταση αντίστοιχη με εκείνη του Τέξας. Στο παραπάνω διάγραμμα, βλέπετε πόσο χώρο θα πιάναμε αν μέναμε σε μια πόλη τόσο πυκνοκατοικημένη όσο το Παρίσι, το Σαν Φρασνίσκο, το Λονδίνο και πάει λέγοντας.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v