Τομ και Τζέρι: Προσοχή… ρατσισμός!

Η προειδοποίηση ότι το δημοφιλές καρτούν περιλαμβάνει σκηνές «εθνοτικών και φυλετικών προκαταλήψεων» εμφανίζεται πια πριν από κάθε επεισόδιο.
Τομ και Τζέρι: Προσοχή… ρατσισμός!
Με έκπληξη ανακάλυψαν οι παλιοί φίλοι της δημοφιλούς σειράς καρτούν Τομ και Τζέρι ότι οι αγαπημένοι τους ήρωες είναι ολίγον… ρατσιστές. Τους ενημέρωσε το συνδρομητικό κανάλι Amazon Prime Instant Video, που αποφάσισε να προβάλει πριν από κάθε επεισόδιο το μήνυμα ότι η σειρά περιλαμβάνει σκηνές «εθνοτικών και φυλετικών προκαταλήψεων».

Η σειρά που έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές παιδιών, άρχισε να προβάλλεται στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1940 και από τότε αποτελεί σχεδόν μόνιμο "ένοικο" των παιδικών τηλεοπτικών προγραμμάτων σε όλο τον κόσμο. Η προειδοποίηση της Amazon αναφέρει ότι κάποτε οι προκαταλήψεις ήταν «κοινός τόπος» για την αμερικανική κοινωνία.

Το μήνυμα αυτό περί ρατσισμού και προκαταλήψεων συνοδεύει και αρκετές συλλογές της δημοφιλούς σειράς σε dvd.

Τα τελευταία χρόνια, πολλά καρτούν έχουν έρθει αντιμέτωπα με το ψαλίδι της λογοκρισίας, καθώς οι όροι της πολιτικής ορθότητας γίνονται πιο αυστηροί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν ο αποκλεισμός του Speedy Gonzales από την αμερικανική τηλεόραση τη δεκαετία του 2000 (καθότι το κοσμαγάπητο ποντίκι και οι φίλοι του κατηγορήθηκαν για εθνοτικά στερεότυπα) αλλά και το τραγούδι των τίτλων αρχής του Αλαντίν, που άλλαξε επίσης στην αρχή της δεκαετίας του 2000 (εδώ το original και εδώ αυτό που θα βρείτε στα DVD που κυκλοφορούν σήμερα)

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v