Discovery: Ιέρειες διονυσιακών οργίων οι Καρυάτιδες

Αφιέρωμα του Discovery News εικάζει πως οι Καρυάτιδες είναι ιέρειες διονυσιακών και ορφικών οργίων, ενώ ως πιθανός ένοικος του τάφου αναφέρεται η Ολυμπιάδα.
Discovery: Ιέρειες διονυσιακών οργίων οι Καρυάτιδες
Αφιέρωμα στα εντυπωσιακά ευρήματα της Αμφίπολης έκανε η ιστοσελίδα Discovery News, φιλοξενώντας ενδιαφέρουσες απόψεις αναφορικά με το πού παραπέμπουν τα δύο γλυπτά των Καρυάτιδων.

Ο αιγυπτιολόγος και συγγραφέας του βιβλίου "Η αναζήτηση του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου", Άντριου Τσαγκ αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Αυτά τα γυναικεία αγάλματα μπορεί να είναι Κλώδωνες, ιέρειες του Διονύσου με τις οποίες είχε σχέσεις η Ολυμπιάδα, η μητέρα του Αλέξανδρου. Για αυτό και τα καλάθια που φορούσαν στα κεφάλια τους ήταν αφιερωμένα στο Διόνυσο. Μάλιστα στο έργο του ‘Η Ζωή του Αλέξανδρου’ ο Έλληνας ιστορικός Πλούταρχος αναφέρει ότι η Ολυμπιάδα συνήθιζε να συμμετέχει σε διονυσιακές τελετές και όργια μαζί με αυτές τις Κλώδωνες».

«Ανακάλυψα ότι υπάρχουν ρωμαϊκά αντίγραφα ενός αγάλματος του Διονύσου από τον τέταρτο αιώνα π.Χ. σε διάφορα μουσεία, τα οποία αντίγραφα συνοδεύονται από φιγούρες ιερειών που είναι ντυμένες όπως οι Καρυάτιδες της Αμφίπολης», προσθέτει ο Τσανγκ.

Στο αφιέρωμα φιλοξενούνται και δηλώσεις του Υπουργού Πολιτισμού Κωνσταντίνου Τασούλα, ο οποίος αναφέρει: «Παρακολουθούμε με δέος και με βαθιά συγκίνηση την ανασκαφή στην Αμφίπολη, τα πιο όμορφα μυστικά του κρύβονται ακριβώς κάτω από τα πόδια μας».

Ν.Γ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v