Το Δημοτικό Σχολείο της Ίμβρου ανοίγει και πάλι

Το Δημοτικό Σχολείο της ελληνικής κοινότητας της Ίμβρου λειτουργεί ξανά από φέτος, ύστερα από 49 χρόνια που παρέμενε κλειστό.
Το Δημοτικό Σχολείο της Ίμβρου ανοίγει και πάλι
Το δημοτικό σχολείο της ελληνικής μειονότητας στο νησί της Ίμβρου άνοιξε και πάλι τις πόρτες του χτες (Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου) μετά από 49 χρόνια. Το Δημοτικό Σχολείο των Αγίων Θεοδώρων, στο οποίο πηγαίνουν από φέτος τέσσερα παιδάκια, άνοιξε για πρώτη φορά το 1951 και έκλεισε το 1964.

Λειτουργεί και πάλι φέτος, αφού στις 28 του περασμένου Μαρτίου το Υπουργείο Παιδείας της Τουρκίας ενέκρινε τα αιτήματα της ελληνικής μειονότητας για τη λειτουργία δημοτικού σχολείου στην Ίμβρο. Η Παρασκευή Berber Katakalos, διευθύντρια του σχολείου, δήλωσε στην Hurriyet ότι δεν θα μπορούσαν να είναι περισσότερο χαρούμενοι, ή υπερήφανοι.

«Δεν είναι εύκολο να καλύψουμε ένα κενό 50 ετών, αλλά προχωράμε με ελπίδα προς ένα καινούριο μέλλον» δήλωσε η Anna Koçumal, ιδρύτρια του σχολείου.

Ο τοπικός διευθυντής Εθνικής Εκπαίδευσης, Tekin Baş και ο Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου Κύριλλος παρευρέθηκαν στην τελετή για το άνοιγμα του σχολείου, μαζί με τούρκους πολίτες ελληνικής καταγωγής.

Οι τέσσερις μαθητές που γράφτηκαν την πρώτη μέρα στο Δημοτικό Σχολείο είναι ο 5χρονος Musa Avcı και η 8χρονη αδερφή του Σοφία, ο 6χρονος Δημήτρης Κάλπας και ο 10χρονος Kaan Kaleci.

Πηγή: Hurriyet Daily News 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v