Βρέθηκε το πρώτο «έργο τέχνης» των Νεάντερταλ!

Επιστημονική ομάδα ανακάλυψε σε βράχια σπηλαίου στο Γιβραλτάρ το πρώτο γεωμετρικό «έργο τέχνης» των Νεάντερταλ. Η ηλικία του υπολογίζεται στα 40.000 έτη.
Βρέθηκε το πρώτο «έργο τέχνης» των Νεάντερταλ!
 Τα «ξαδέρφια» των σύγχρονων ανθρώπων, οι Νεάντερταλ, θεωρούνταν ανίκανοι να δημιουργήσουν οτιδήποτε μπορεί να θυμίζει τέχνη. Να όμως που μια επιστημονική ανακάλυψη σε σπήλαιο του Γιβραλτάρ, ήρθε για να ανατρέψει τα δεδομένα για τις… καλλιτεχνικές τους ικανότητες.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα γεωμετρικό σχέδιο αποτελούμενο από μερικώς διασταυρούμενες ευθείες οριζόντιες και κάθετες γραμμές. Είναι χαραγμένο στο σκληρό πέτρωμα του σπηλαίου και βρίσκεται σε ύψος περίπου 40 εκατοστών από το έδαφος, ενώ οι ερευνητές αποκλείουν την πιθανότητα οι χαραγμένες γραμμές να έγιναν κατά τύχη.

Στο ίδιο σημείο, ερευνητές είχαν βρει παλαιότερα λίθινα εργαλεία, τα οποία θεωρούνται δημιούργημα των Νεάτερνταλ και τα οποία έφτασαν στην Ευρώπη από την Αφρική πριν από περίπου τριακόσιες χιλιάδες χρόνια.

Μάλιστα, το συγκεκριμένο «έργο» έρχεται να προστεθεί σε άλλες ανακαλύψεις που επαναπροσδιορίζουν την κουλτούρα των Νεάτερνταλ, όπως ότι έθαβαν τους νεκρούς τους, διακοσμούσαν το σώμα τους με κοχύλια, φρόντιζαν τους ασθενείς και έτρωγαν μεγάλη ποικιλία τροφών.

Ν.Γ.




Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v