Εκατομμύρια παλιές φωτογραφίες δωρεάν στο Flickr!

Παραπάνω από 12 εκατομμύρια εικόνες από παλαιά ψηφιοποιημένα βιβλία ανεβαίνουν σταδιακά στο Flickr και μπορούν να χρησιμοποιηθούν δωρεάν από όλους.
Εκατομμύρια παλιές φωτογραφίες δωρεάν στο Flickr!
Εκατομμύρια εικόνες, σκίτσα, ζωγραφιές και σχέδια με ποικιλία περιεχομένου θα έχουμε τη δυνατότητα να κατεβάσουμε ελεύθερα από το flickr χάρη στην συνεργασία του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Internet Archive με τον ακαδημαϊκό Kalev Leetaru.

Οι φωτογραφίες προέρχονται από εξακόσια εκατομμύρια σελίδες παλαιών βιβλίων, οι οποίες ψηφιοποιήθηκαν από το Internet Archive και μέχρι στιγμής αριθμούν τα δύο εκατομμύρια και έχουν ήδη ανέβει στο flickr (δείτε τις εδώ).

Φιλοδοξία του Leetaru είναι να αξιοποιηθούν στο σύνολό τους-υπολογίζεται ότι φτάνουν τα 12 εκατομμύρια – και να προστεθούν σε αυτές λεζάντες σε συνεργασία με τους συντάκτες της Wikipedia.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και η τεχνολογία αναγνώρισης και αποθήκευσης των εικόνων, η οποία γίνεται με τη βοήθεια ενός λογισμικού του καθηγητή, το οποίο αναγνωρίζει οπτικά τους χαρακτήρες σε αρχεία PDF, χωρίς όμως να παρακάμπτει τις εικόνες, τις οποίες και αποθηκεύει αυτόματα σε αρχεία Jpeg.

Ν.Γ.




Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v