SPECIALSΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

Νέες σπουδαίες αρχαιολογικές ανακαλύψεις στην Κρήτη

Μετά από πεντέμισι εβδομάδες ανασκαφών στην αρχαία πόλη Ζώμινθο της Κρήτης, στις ανακαλύψεις των αρχαιολόγων προστέθηκαν νέοι χώροι.

Νέες σπουδαίες αρχαιολογικές ανακαλύψεις στην Κρήτη

Στις νέες ανασκαφές που έγιναν στην Κρήτη υπό την διεύθυνση της Έφης Σαπουνά Σακελλαράκη, η οποία συνεχίζει το έργο του συζύγου της Γιάννη Σακελλαράκη, αποκαλύφθηκαν νέοι χώροι στο ήδη μεγάλο κτήριο της Ζωμίνθου. Το κτήριο της αρχαίας πόλης Ζωμίνθου ύψους 1187 μέτρων επεκτάθηκε με την αποκάλυψη των έξι θυρών στον κεντρικό διάδρομο των 25 μέτρων. Οι θύρες οδηγούν προς τα ανατολικά και δυτικά διαμερίσματα, τα οποία είναι προς το παρόν εκατό στο ισόγειο και τον πρώτο όροφο, ενώ παράλληλα άλλοι διάδρομοι δημιουργούν μια λαβυρινθώδη εντύπωση.

Κάτω από τους τοίχους του νέου ανακτόρου αποκαλύφθηκαν αίθουσες με ισχυρές βάσεις κιόνων, ενώ μια άλλη υπόστηλη αίθουσα βρέθηκε σε χώρο στο νότιο τμήμα του κτηρίου. Σημειώνεται, ότι σε δύο από τις έξι βάσεις κιόνων που αποκαλύφθηκαν διατηρήθηκε το κατώτερο τμήμα του ξύλινου κίονα. Είναι σημαντικό να προσθέσουμε, ότι πολλά κλιμακοστάσια που βρέθηκαν στις φετινές ανασκαφές συμπληρώνουν αυτά, που είχαν βρεθεί στις ανασκαφές του 1990 από τον Γιάννη Σακελλαράκη.

Ανάμεσα στα άλλα ευρήματα στις φετινές ανασκαφές εμφανίστηκαν χάλκινα αντικείμενα, ένα πλήθος από διάφορα κεραμικά σκεύη και, επίσης, μία σφραγίδα με απεικόνιση γυναίκας με το κεφάλι πουλιού και τα φτερά αντί για χέρια, η οποία αποτελεί σημαντική ανακάλυψη.

Κατά τη διάρκεια της ανασκαφής συντηρήθηκαν οι υψηλοί τοίχοι από ειδικό τεχνίτη της Κνωσού ενώ τα σημαντικότερα ευρήματα, αφού συντηρήθηκαν, μεταφέρθηκαν στο μουσείο Ρεθύμνου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Ζει κανείς μονάχα μια φορά και, για τον τρόπο που ζω εγώ, μια φορά είναι αρκετή."

Frank Sinatra

 • 610 - Ο Ηράκλειος φτάνει με πλοίο από την Αφρική στην Κωνσταντινούπολη και ανατρέπει τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Φωκά.
  1883 - Ξεκινά για το παρθενικό του ταξίδι το θρυλικό τρένο Οριάν Εξπρές.
  1908 - Φονεύεται στο χωριό Ράκοβο Φλώρινας ο οπλαρχηγός του Μακεδονικού αγώνα Παύλος Ρακοβίτης.
  1916 -Ολοκληρώνεται η Ιταλική κατοχή στη Βόρειο Ήπειρο.
  1919 - Απελευθέρωση της Ξάνθης από τον Ελληνικό Στρατό (ΙΧ Μεραρχία).
  1943 - Σε τρίωρη ομιλία του μπροστά σε συγκέντρωση των Γερμανών τοποτηρητών στο κατεχόμενο Πόζναν, ο Χάινριχ Χίμλερ περιγράφει την εξολόθρευση των Εβραίων με λεπτομέρεια. Η ομιλία αυτή μαγνητοσκοπήθηκε και σώζεται μέχρι σήμερα. Στη δίκη της Νυρεμβέργης αποτέλεσε σημαντικότατο αποδεικτικό στοιχείο για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών.
  1944 - Η Ιταλική Φρουρά της Σάμου παραδίδεται στο διοικητή του Ιερού Λόχου, συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε.
  1957 - Οι Σοβιετικοί εκτοξεύουν τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, τον Σπούτνικ 1.
  2005 - Επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  2009 - Νίκη του ΠΑΣΟΚ με 10,5 μονάδες διαφορά και 160 έδρες «έβγαλε» η κάλπη. Πεντακομματική Βουλή με ΠΑΣΟΚ 43,92%, Νέα Δημοκρατία 33,48% 91, Κ.Κ.Ε. 7,54% 21, ΛΑ.Ο.Σ 5,63% 15 και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 4,60% 13 να την αποτελούν. Την επόμενη μέρα ο Γιώργος Παπανδρέου ορκίστηκε πρωθυπουργός.

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2