Αρχαιότητες από τη Γερμανία επέστρεψαν στην Ελλάδα

Τουλάχιστον 10.600 αρχαιότητες από τη Γερμανία οι οποίες είχαν εξαχθεί παράνομα από την Ελλάδα στην διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου επέστρεψαν στη χώρα.
Αρχαιότητες από τη Γερμανία επέστρεψαν στην Ελλάδα
Παραπάνω από δέκα χιλιάδες κομμάτια αγγείων, λίθινα αντικείμενα, λεπίδες οψιανού και πυριτόλιθου, καθώς και οστεολογικό υλικό που είχε εξαχθεί παράνομα από την Ελλάδα στην διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου από τα ναζιστικά στρατεύματα Κατοχής επέστρεψαν… σπίτι τους.

Στη εκδήλωση υποδοχής τους, η οποία πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του Υπουργείου Πολιτισμού, παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Γερμανός πρέσβης στην Ελλάδα, ο διευθυντής του γερμανικού μουσείου Pfahbaumuseum, Έλληνες και ξένοι αρχαιολόγοι, καθώς και η κ. Αγγέλικα Ντούζουγλη, επίτιμη Έφορος Αρχαιοτήτων, από τη διατριβή της οποίας ξεκίνησε πριν από κάποια χρόνια η διαδικασία της επιστροφής.

Τα αντικείμενα προέρχονται από 38 προϊστορικές θέσεις της Θεσσαλίας και είναι ηλικίας 5.000 έως 8.000 ετών. Περιλαμβάνονταν σε κιβώτια, 28 συνολικά, πέντε από τα οποία επέστρεψαν στην Ελλάδα τη δεκαετία του '50, ενώ τα 23 κατέφτασαν στις 3 Ιουλίου 2014 στον πλέον κατάλληλο χώρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Μεταξύ αυτών που δεν έχουν ακόμα επιστρέψει, αλλά η ελληνική πλευρά προτίθεται να εντοπίσει, είναι δύο πήλινα ειδώλια από ανασκαφές στη Σίφνο, δύο μικρές κεφαλές Αθηνάς και Νίκης που αφαιρέθηκαν από τον θώρακα του ανδριάντα του Αδριανού στην Αθήνα και επιτύμβιες στήλες από τα Χανιά.

Ν.Γ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v