Θα επιστρέψουν τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο της Ακρόπολης φιλοξενεί στις 26 Ιουνίου ημερίδα για την διεθνή καμπάνια του Ιδρύματος Μ. Βαρδινογιάννη για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα.
Θα επιστρέψουν τα γλυπτά του Παρθενώνα;
του Γιάννη Ασδραχά

Στην Ελλάδα δεν έχουμε συνηθίσει σε δημοσκοπήσεις όπου οι ερωτηθέντες συμφωνούν καθολικά. Συνήθως η μετατροπή σε ποσοστά των απαντήσεων μεταφέρει την αίσθηση ενός ζυγού που με τον παραμικρό εξωγενή παράγοντα αλλάζει ισορροπία. Από αυτόν τον κανόνα διαφέρει μία έρευνα στην οποία το 98% των ερωτηθέντων συμφωνεί σε ένα ζήτημα που έχει τη διάσταση εθνικής υπόθεσης: την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα.

Σε πανελλαδική έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρία δημοσκοπήσεων Ipsos Opinion σε 1001 άτομα, το 53% απάντησε ότι θεωρεί εθνικό ζήτημα την επιστροφή των μαρμάρων, το 40% πολύ σημαντική, το 5% μάλλον σημαντική και από 1% μάλλον μη σημαντική και καθόλου σημαντική. Η έρευνα αποδεικνύει ότι το ζήτημα της επιστροφής του μεγαλύτερου πολιτιστικού θησαυρού αφορά τους Έλληνες ακόμα και την εποχή που η κρίση και οι επιπτώσεις της έχουν παραλύσει τα αντανακλαστικά της κοινωνίας.

Η έρευνα έρχεται να δικαιώσει την πρωτοβουλία που ιδρύματος Μαριάνα Β. Βαρδινογιάννη για την πραγματοποίηση στις 26 Ιουνίου στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Ακροπόλεως ημερίδας με θέμα «Παρθενώνας: Η ακεραιότητα ενός μνημείου- συμβόλου. Ο ρόλος των Πολιτών. Μία διεθνής Εκστρατεία».

Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο της διεθνούς εκστρατείας που ενορχηστρώνει η πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα με τίτλο «Return (the marbles), Restore (Parthenon), Restart (history)». Ένας σκοπός κοινός με αυτόν που ξεκίνησε η Μελίνα Μερκούρη πριν από τρεις δεκαετίες: την επιστροφή στην πατρίδα τους των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο.

«Αυτή την εκστρατεία θεωρούμε ορθότερο να την αποκαλούμε "Εκστρατεία Επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα", αφού βασικό μας επιχείρημα σε αυτή τη διεκδίκηση είναι ότι η ακεραιότητα του μνημείου είναι πάρα πολύ σημαντική και ότι τα γλυπτά αποτελούν αναπόσπαστο μέρος ενός πολιτιστικού συνόλου» τόνισε σήμερα το μεσημέρι η Μαριάννα Βαρδιονογίανη στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε με αφορμή τόσο την πρωτοβουλία όσο και την ημερίδα.

«Η επανένωση των Γλυπτών δεν είναι μόνο εθνικό αίτημα, αλλά και διεθνές ζήτημα πολιτιστικής κληρονομιάς, ηθικής αποκατάστασης και τάξης» τόνισε η πρέσβειρα η οποία και θεωρεί ως κύριο στόχο της εκστρατείας «την ριζική αναβάθμιση του θέματος στην UNESCO». Πρόθεση που θα ολοκληρωθεί με την επίτευξη τριών βημάτων: την ημερίδα, τη διενέργεια της πρώτης πανελλαδικής δημοσκόπησης σχετικά με τη σημασία που έχει για τον ελληνικό λαό η επιστροφή των Γλυπτών και τέλος την κατάθεση του φακέλου με τα συμπεράσματα της συνάντησης και της δημοσκόπησης στην UNESCO.

Την ανταπόκριση του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη διαβεβαίωσε ο πρόεδρός του Χριστόφορος Αργυρόπουλος λέγοντας στη συνέντευξη ότι «η νέα πρωτοβουλία προέχει ένα καινούργιο στοιχείο: Να κατανοηθεί ότι η επιστροφή των Μαρμάρων δεν αφορά μια διεκδίκηση εθνικής εμμονής ή έναν πολιτιστικό αναχρονισμό, αλλά μια ουσιαστική ανάγκη που προβάλλει το ίδιο το μνημείο. Ο Παρθενώνας είναι ένα θεμελιώδες στοιχείο του ευρωπαϊκού πολιτισμού».

Ο πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης, Δημήτρης Παντερμαλής, «ψυχή του μουσείου και των αξιών που πρεσβεύει», όπως τον χαρακτήρισε η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, τόνισε ότι «τα μνημεία της τέχνης δεν είναι όπως τα λείψανα των αγίων που ο καθένας έχει από ένα κοκαλάκι. Έχουν μια ολότητα, μια ακεραιότητα, μια μόνιμη αξία». Για το θέμα της επιστροφής είπε ότι έχει έναν «χαρακτήρα ηθικό, που δεν έχασε ποτέ η Ελλάδα, γιατί τα Γλυπτά όχι μόνον τα πήραν, αλλά τα τεμάχισαν». Πρόσθεσε δύο ακόμη τομείς που συνδέονται με το ζήτημα της επιστροφής: «τον μουσειακό, με στόχο το ευρύ κοινό να συλλάβει τη σπουδαιότητα των Γλυπτών, και τον πολιτικό, ίσως ο πιο καθοριστικός, καθώς τα πράγματα γίνονται απλούστερα αν για το ζήτημα αποφασίσουν οι δύο κυβερνήσεις, βρετανική και ελληνική».

Τα πρώτα στοιχεία της πανελλαδικής δημοσκόπησης παρουσίασε ο καθηγητής Ηλίας Νικολακόπουλος. Συγκεκριμένα, στην ερώτηση «πόσο ενημερωμένος/η είστε για το ελληνικό αίτημα της επανένωσης των μαρμάρων του Παρθενώνα» το 14% δηλώνουν απόλυτα ενημερωμένοι για το θέμα και 38% ότι γνωρίζουν αρκετά. Το 31% ότι έχουν απλώς ακούσει κάποια πράγματα και 13% ότι γνωρίζουν ελάχιστα.

Στην ερώτηση «Ένα μέρος των γλυπτών του Παρθενώνα που η Ελλάδα διεκδικεί, βρίσκονται στο εξωτερικό. Γνωρίζετε πού;» προκύπτει ότι μόνο το 23% ξέρουν ότι τα Γλυπτά βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο. Το 63% απάντησε στην Αγγλία, ενώ το 8% δεν γνωρίζει που βρίσκονται. Όσο για το ποιο πρόσωπο «ταυτίστηκε με το ζήτημα της επιστροφής των μαρμάρων» το 78% γνώριζε τον αγώνα της Μελίνας Μερκούρη.

Τέλος, στην κορυφή των προσώπων, φορέων ή θεσμών που πιστεύεται ότι συμβάλλουν στην εκστρατεία βρίσκονται οι προσωπικότητες από το εξωτερικό (83%), πολιτιστικά ιδρύματα και οργανισμοί από την Ελλάδα (81%), διεθνή πολιτιστικά ιδρύματα και οργανισμοί (81%), η UNESCO (80%), ενώ χαμηλότερα βρίσκονται η ελληνική πολιτεία (70%), τα ελληνικά ΜΜΕ (67%) και οι ξένες κυβερνήσεις (61%).

Από την μακρινή Αυστραλία ταξίδεψε ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής για την Επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα, Ντέιβιντ Χιλ, για να δώσει το «παρών» στη συνέντευξη διαβεβαιώνοντας ότι «η Ελλάδα δεν είναι μόνη της σε αυτόν τον αγώνα».

«Η καμπάνια δεν θα τελειώσει την Πέμπτη με την ημερίδα. Θα συνεχιστεί» τόνισε η Μαριάννα Βαρδινογιάννη η οποία θυμήθηκε πως κάποτε η Μελίνα Μερκούρη της είχε πει ότι «θα αναστηθώ όταν γυρίσουν τα μάρμαρα στην Ελλάδα. Για αυτό πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι».

Στην ημερίδα συμμετέχουν Ελλήνες και ξένοι ειδικοί. Ανάμεσά τους ο πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης, Δημήτρης Παντερμαλής, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη, Χριστόφορος Αργυρόπουλος, και οι Έντι Ο’ Χάρα και Ντέιβιντ Χιλ, πρόεδροι της Βρετανικής Επιτροπής και της Διεθνούς Επιτροπής για την Επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα, αντίστοιχα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v