Τι θα γίνει στο μέλλον; 10 τρόποι «πρόβλεψης»

Καφέδες και ταρώ, παλάμες και ονειροκρίτες, σφαίρες και ανάδρομοι πλανήτες: Δείτε τους πιο δημοφιλείς τρόπους που έχει σκαρφιστεί ο άνθρωπος για να "προβλέπει" το μέλλον.
Τι θα γίνει στο μέλλον; 10 τρόποι «πρόβλεψης»
Οι γραμμές με τις οποίες γεννηθήκατε στην παλάμη του αριστερού χεριού σας. Τα ψάρια που είδε το βράδυ στον ύπνο της η μάνα σας. Ο κουπάτος βαλές πλάι στην ντάμα σπαθί, το κατακάθι του καφέ και η Αφροδίτη που περνά από τον Κρόνο. Είναι όλοι τους τρόποι που έχει "εφεύρει" η ανθρωπότητα για να καταφέρει αυτό που δεν μπορεί να κάνει η επιστήμη: Να προβλέψει αυτά που πραγματικά μας ενδιαφέρουν στο μέλλον, και δεν έχουν απλώς να κάνουν με την διάβρωση του εδάφους ή την μεθαυριανή καταιγίδα για την οποία μας πληροφορεί η ΕΜΥ.

Από τους οιωνούς του αρχαίου κόσμου μέχρι τις σύγχρονες καφετζούδες, ο άνθρωπος θέλει να πιστέψει πως υπάρχει τρόπος να κρυφοκοιτάξει μέσα από την κλειδαρότρυπα του χρόνου και να κλέψει ματιές από το μέλλον της ερωτικής του ζωής ή να μάθει πότε θα πάρει προαγωγή/θα βάλει την κουλούρα/θα γνωρίσει μελαχρινό πρόσωπο/θα βρει την ευτυχία. Είτε πιστεύετε σε αυτά είτε όχι, οι παρακάτω μέθοδοι αποτέλεσαν και αποτελούν για αρκετά εκατομμύρια κόσμου ένα αποκούμπι ελπίδας, ή έστω έναν τρόπο να διασκεδάσουν την αίσθηση του αναπόδραστου, φλερτάροντας με την μοίρα και το… ριζικό.

*Χειρομαντεία
Είναι η «τέχνη» της πρόβλεψης του μέλλοντος ενός ανθρώπου με βάση την διαμόρφωση των γραμμών της παλάμης του. Από την αρχαία Κίνα και το «διάβασμα του χεριού» από τον Αναξαγόρα μέχρι τους σύγχρονους χειρομάντες, η πρακτική αυτή διαχωρίζει το «κυρίαρχο χέρι», αυτό δηλαδή με το οποίο γράφει ο εκάστοτε άνθρωπος και υποτίθεται πως αντιπροσωπεύει το συνειδητό, ενώ το άλλο χέρι το υποσυνείδητο. Ορίζοντας γραμμές όπως αυτές της ζωής, της καρδιάς κ.ο.κ, αλλά και «διαβάζοντας» σε διάφορες παραλλαγές το σχήμα, την μορφολογία, τα εξογκώματα, τα δάχτυλα, τα δαχτυλικά αποτυπώματα του ατόμου κ.ο.κ, εξάγονται συμπεράσματα για την συναισθηματική κατάσταση, την προσωπικότητα και την μοίρα του προσώπου αυτού. Πατήστε εδώ για να δείτε αναλυτικό διάγραμμα με τους «κανόνες» της χειρομαντείας. 

*Καφεμαντεία
Αναποσπαστο κομμάτι της ελληνικής παράδοσης και αγαπημένη ιεροτελεστική ασχολία της μέσης ελληνίδας γιαγιάς, το διάβασμα του φλιτζανιού του ελληνικού καφέ αποτελεί παραλλαγή της «ανάγνωσης» των φύλλων του τσαγιού στην Αρχαία Κίνα. Ο «ειδικός» παρατηρεί το κατακάθι του καφέ στον πάτο του φλιτζανιού και ερμηνεύει τα σχήματα που έχουν διαμορφωθεί σε αυτό για να δώσει στο πρόσωπο που τον ήπιε πληροφορίες για το μέλλον και την τύχη του. Υπάρχουν κάποιοι βασικοί κανόνες, που συσχετίζουν την «γεωγραφία» του φλιτζανιού με το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει η διάισθηση του «ερμηνευτή». Κι αν δεν βγει και κάτι, τουλάχιστον έχουμε απολαύσει ελληνικό καφεδάκι.

*Διαβάζοντας… το μανάβικο
Πέρα από τα φύλλα του τσαγιού και το κατακάθι του καφέ, υπάρχουν πολλά ακόμη τρόφιμα και ποτά που έχουν μπει κάτω από το μικροσκόπιο των «μελλοντολόγων». Το αυγό για παράδειγμα σχηματίζει σχέδια στο νερό, όταν αυτό ενωθεί με το ασπράδι, που «χρήζουν» ερμηνείας, ενώ οι παλαιότερες ελληνίδες φρόντιζαν να «δουν το μέλλον» του νοικοκύρη του σπιτιού, στα οστά του αρνιού που έτρωγαν κάθε Πάσχα. Άλλη μια «παραδοσιακή» πρακτική χρησιμοποιούσε κρεμμύδια: Οι ενδιαφερόμενοι φύτευαν δύο κρεμμύδια, το ένα εκ των οποίων αντιπροσώπευε το «ναι» και το άλλο το «όχι». Αυτό που θα φύτρωνε πρώτο τους έδινε την απάντηση σε κλειστού τύπου ερωτήματα που αφορούσαν το μέλλον τους.

*Τα ταρώ
Σχέσεις, δεσμοί, διάρκεια ζωής, οικονομικά, εχθρότητες, κίνδυνοι, παγίδες, και κυρίως… έρωτας. Αυτά είναι τα θέματα που εμπνέουν τη διακαή επιθυμία των ανθρώπων να γνωρίζουν τις εξελίξεις πριν αυτές συμβούν. Η μέθοδος βασίζεται σε αρχέτυπα, τα οποία αντιστοιχούνται στα σύμβολα και τις φιγούρες των καρτών, ενώ η θέση, οι χωρικοί συσχετισμοί των ανοιχτών φύλλων και ο τρόπος που η τύχη τα ανοίγει, δηλαδή κανονικά ή ανεστραμμένα, δίνει στον χαρτομάντη την δυνατότητα να αναλύσει τον «χάρτη» της ζωής του ενδιαφερόμενου. Μάθετε περισσότερα για τα ταρώ και την ερμηνεία των καρτών εδώ

*Ενόραση
Όταν η σχέση των αισθήσεων με τα ερεθίσματα που λαμβάνουν ξεφεύγει από τους περιορισμούς των αισθητήριων οργάνων, και η διορατική ικανότητα ενός ανθρώπου του επιτρέπει να «λαμβάνει» μηνύματα και να τα ερμηνεύει ανάλογα, μιλάμε για την ενόραση που αποδίδει προφητικές ιδιότητες στα πρόσωπα που την διαθέτουν. Οι ικανότητες των «επαγγελματιών» του χώρου μπορούν να βρουν και διάφορα διαμεσολαβητικά μέσα, όπως μια κρυστάλλινη σφαίρα, την οποία χρησιμοποιούν τα λεγόμενα «μέντιουμ», ήτοι «διάμεσα».

*Τα άστρα
Θα γνωρίσετε τον έρωτα μέσα στην εβδομάδα; Διαβλέπουν τα άστρα σήμερα ευκαιρίες καριέρας για εσάς; Τα ωροσκόπια, τα ζώδια και οι συσχετισμοί των πλανητών αποτελούν ένα «γήπεδο» της ανθρώπινης δραστηριότητας, το οποίο δημιουργεί δύο στρατόπεδα. Είναι όλα αυτά βασκανίες και μαντικός κομπογιανιτισμός ή υπάρχει κάποια δόση ακρίβειας στην «αύρα» που δημιουργούν τα αστέρια; Το in2life έκανε αυτή τη μεγάλη συζήτηση με έναν αστρολόγο και έναν αστρονόμο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, και αφήνει σε εσάς τα συμπεράσματα. 

*Τα όνειρα και άλλα σημάδια
Αν δεις φωτιά, θα ακούσεις καλά νέα. Αν δεις ότι τρως γλυκό, θα πάρεις στεναχώρια. Αν πάλι ένα μαχαίρι βρεθεί μέσα στο όνειρό σου, μεγάλος καυγάς προμηνύεται. Ή τουλάχιστον έτσι μας έλεγαν οι γιαγιάδες μας, που είχαν τον Ονειροκρίτη σαν Ευαγγέλιο, και αποτέλεσαν επάξιες συνεχίστριες των οιωνοσκόπων της αρχαιότητας. Τότε δηλαδή που ο αετός προμήνυε θεϊκή παρέμβαση και ο κεραυνός την οργή του Δία ή έναν πόλεμο που θα χαθεί (με ή χωρίς την βοήθεια… μασώμενων φύλλων δάφνης κάπου στους Δελφούς). Αργότερα, οι οιωνοί μετεξελίχθηκαν και σε μια σειρά προλήψεων, όπως το γούρι του χυμένου κρασιού και τα λεφτά που θα πάρεις αν σε τρώει το χέρι σου. Θυμηθείτε περισσότερες προλήψεις σε παλαιότερο σχετικό αφιέρωμα του In2life


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v