Γιατί «σβήνονται» οι πρώτες μας αναμνήσεις;

Οι αναμνήσεις από τότε που ήμασταν μωρά ίσως σβήνονται εξαιτίας της ταχύτητας με την οποία αναπτύσσεται ο εγκέφαλός μας, πιστεύουν τώρα οι επιστήμονες.
Γιατί «σβήνονται» οι πρώτες μας αναμνήσεις;
Την απάντηση στην αιώνια ερώτηση γιατί δεν έχουμε αναμνήσεις από τα πρώτα χρόνια της ζωής μας, ενδέχεται να βρήκε επιτέλους η επιστήμη. Η ερευνήτρια Katherine Akers και η ομάδα της στο Toronto δημοσίευσαν μια έρευνα στο επιστημονικό περιοδικό Science, τα ευρήματα της οποίας καταλήγουν στο ότι ο εγκέφαλος ενός βρέφους αναπτύσσεται με τέτοια ταχύτητα, που οι καινούριες αναμνήσεις σβήνουν τις παλιές. Γι’ αυτό και οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν απολύτως καμία ανάμνηση πριν από το τρίτο έτος της ζωής τους.

Σύμφωνα με την έρευνα, η νευρογένεση (η παραγωγή δηλαδή νέων νευρών) ίσως παίζει σημαντικό ρόλο στην «βρεφική αμνησία», η οποία παρατηρείται σε μεγάλο αριθμό θηλαστικών, του ανθρώπου περιλαμβανομένου.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ελαφρά ηλεκτροσόκ για να εκπαιδεύσουν μια ομάδα ποντικιών να φοβούνται ένα συγκεκριμένο περιβάλλον. Εν συνεχεία, έβαλαν κάποια από τα ποντίκια σε τροχούς τρεξίματος, οι οποίοι έχουν αποδειχθεί ότι αυξάνουν με φυσικό τρόπο τα επίπεδα της νευρογένεσης. Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι τα ποντίκια που έτρεχαν στους τροχούς δεν φοβούνταν πια το συγκεκριμένο περιβάλλον όταν επέστρεφαν σε αυτό, ενώ εκείνα που δεν είχαν ανέβει στους τροχούς εξακολουθούσαν να το φοβούνται.

Σύμφωνα, πάντως, με τον Mark Howe, ερευνητή της μνήμης στο City University του Λονδίνου, ο οποίος σχολίασε την έρευνα στο περιοδικό New Scientist, «η νευρογένεση στο τμήμα του εγκεφάλου που λέγεται ιππόκαμπος ίσως είναι ένα ενδιαφέρον ερευνητικό πεδίο» για να κατανοήσουμε την μνήμη και τους τρόπους λειτουργίας της. Υπάρχουν, όμως, αρκετές ακόμα πιθανές εξηγήσεις για την βρεφική αμνησία, όπως η αλλαγή του τρόπου με τον οποίον οι διάφορες περιοχές του εγκεφάλου επικοινωνούν μεταξύ τους.

Πηγή: Telegraph.co.uk 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v