To 86% των Ελλήνων δεν θέλει άλλους μετανάστες

Η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τις χώρες που θεωρούν ανεπιθύμητους τους μετανάστες και τους θεωρούν πρωταρχικούς υπαίτιους για την εγκληματικότητα.
To 86% των Ελλήνων δεν θέλει άλλους μετανάστες
Η Ελλάδα είναι η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό πολιτών στην Ευρώπη που δηλώνουν πως δεν θέλουν άλλους μετανάστες στην χώρα τους. Σύμφωνα με έρευνα του Pew Research Centre, το συντριπτικό ποσοστό των Ελλήνων και των Ιταλών έχει αρνητικά συναισθήματα για το μεταναστευτικό ζήτημα.

Συγκεκριμένα, το 86% των Ελλήνων δήλωσαν πως θέλουν να επιτρέπεται η είσοδος σε λιγότερους μετανάστες στη χώρα, ενώ ακολουθούν οι Ιταλοί, με την ίδια άποψη να αντιστοιχεί στο 80% του πληθυσμού τους. Αντίθετα, στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία, το ποσοστό πολιτών που έχουν την ίδια άποψη είναι μικρότερο από το μισό σε σχέση με την Ελλάδα.

Έκπληξη προκαλεί η δεκτικότητα των Ισπανών στο μεταναστευτικό ζήτημα: Παρ’ ότι πρόκειται για χώρα που έχει πληγεί από την κρίση, μόλις το 47% των Ισπανών δήλωσε πως δεν θέλει άλλους μετανάστες στην χώρα του.

Ελάχιστοι, προφανώς, είναι οι ευρωπαίοι πολίτες που επιθυμούν περισσότερους μετανάστες στην χώρα τους: Το ποσοστό των ανθρώπων που έχουν αυτή την άποψη ποικίλλει από το 14% στην Γερμανία μέχρι το 1%, που και πάλι αντιστοιχεί στην Ελλάδα. Να σημειωθεί πως, σύμφωνα με την έρευνα, οι συμμετέχοντες με χαμηλότερο εκπαιδευτικό επίπεδο τείνουν να απαντούν υπέρ της μειωμένης μετανάστευσης, ενώ όσο ανεβαίνει το εκπαιδευτικό «προφίλ», τόσο οι απαντήσεις τείνουν προς την διατήρηση της μεταναστευτικής ροής ως έχει.

Το 40% των Ελλήνων, των Ισπανών, των Βρετανών και των Πολωνών θεωρούν πως οι μετανάστες δεν επιθυμούν να ενταχθούν στις κοινωνίες των χωρών τους, ενώ το 70% των Ελλήνων θεωρεί τους μετανάστες βάρος για την χώρα όσον αφορά τα εργασιακά και τις κοινωνικές παροχές. Αντίθετα, η πλειοψηφία των Βρετανών και των Γερμανών θεωρεί πως οι μετανάστες ενισχύουν το κράτος τους.

Τέλος, η Ελλάδα παρουσιάζει το μεγαλύτερο ποσοστό, και συγκεκριμένα την μοναδική πλειοψηφία της τάξης του 51%, που θεωρεί πως οι μετανάστες είναι η πρώτη κοινωνική ομάδα που ευθύνεται για την εγκληματικότητα.

Δείτε αναλυτικά την έρευνα του Pew εδώ 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v