Παντρευτείτε, κάνει καλό στην καρδιά!

Ο γάμος κάνει καλό στην… καρδιά, σύμφωνα με νέα επιδημιολογική έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αμερική.
Παντρευτείτε, κάνει καλό στην καρδιά!
Οι παντρεμένοι εκτός από… ψυχή, φαίνεται να έχουν και καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία σε σχέση με τους ελεύθερους, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ιατρικού Κέντρου Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Οι ερευνητές, αναλύοντας στοιχεία για πάνω από τρία εκατομμύρια ανθρώπους ηλικίας 21 έως 102 ετών, οι οποίοι κατά καιρούς είχαν υποβληθεί σε καρδιολογική εξέταση και απομονώνοντας τους παράγοντες κινδύνου κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ανυπαρξία συντρόφου αποτελεί ξεχωριστό παράγοντα κινδύνου για την υγεία της καρδιάς.

«Το αν κανείς θα ζήσει μαζί με κάποιον ή όχι, φαίνεται πως έχει σημαντικές επιπτώσεις για την καρδιαγγειακή υγεία του», δήλωσε ο Κάρλος Αλβιάρ, επικεφαλής της ομάδας των ερευνητών.

Συγκεκριμένα, οι παντρεμένοι έχουν 5% χαμηλότερο ρίσκο να εμφανίσουν οποιαδήποτε καρδιαγγειακή πάθηση, συγκριτικά με τους ελεύθερους, ενώ οι χήροι είχαν 3% περισσότερες πιθανότητες και οι χωρισμένοι 5%.

Από την έρευνα φάνηκε επίσης ότι το κάπνισμα, ο νούμερο ένα κίνδυνος για καρδιαγγειακές παθήσεις, ήταν πιο συνηθισμένο στους χωρισμένους και σχεδόν απόν στους χήρους. Επίσης, η παχυσαρκία ήταν αρκετά συχνή στους ελεύθερους και στους χωρισμένους, ενώ οι χήροι είχαν τα μεγαλύτερα ποσοστά διαβήτη, υπέρτασης και έλλειψης σωματικής δραστηριότητας.

Πηγή: Time.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v