Βρετανική πρόκληση περί «δανεισμού των Γλυπτών»

Πρόταση να «δανείσει» η βρετανική πλευρά κάποια από τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα διατύπωσε ο διευθυντής της Εθνικής Πινακοθήκης του Λονδίνου.
Βρετανική πρόκληση περί «δανεισμού των Γλυπτών»
Πρόταση που ακούγεται μάλλον… προκλητική παρά φιλική απηύθυνε ο διευθυντής της Εθνικής Πινακοθήκης του Λονδίνου, Νίκολας Πένι, κάνοντας λόγο για την πιθανότητα «να δανείσει η βρετανική πλευρά κάποια από τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Ο Νίκολας Πένι, σε συνέντευξή του στους κυριακάτικους Times του Λονδίνου δήλωσε πως δεν θα ήταν αντίθετος με την επιστροφή των Μαρμάρων υπό την μορφή δανεισμού. «Δεν πιστεύω ότι κάτι τόσο απλό όπως το να τα επιστρέψουμε θα ήταν μια τρομερά καλή κίνηση, αλλά πιστεύω ότι το Βρετανικό Μουσείο θα καλωσόριζε κάποιο τρόπο μοιράσματος (σ.σ. με την Ελλάδα) των Γλυπτών του Παρθενώνα, εφόσον όμως οι άνθρωποι δεν θα παρέμεναν εμμονικοί με την ιδέα τού ποιος πράγματι τα κατέχει», δήλωσε.

«Εξετάζεται η ιδέα ότι θα μπορούσαμε να δανείσουμε μερικά εκεί, υπό την προϋπόθεση πως δεν θα καταντούσαν πολιτικά πιόνια», συνέχισε, επισημαίνοντας όμως πως μιλά για μέρος μόνο των γλυπτών, καθώς, όπως είπε, ο μόνιμος επαναπατρισμός όλων των μνημείων θα ήταν κακή ιδέα "εξαιτίας της ρύπανσης που επικρατεί στην Αθήνα".

Επιπλέον, ο διευθυντής της Εθνικής Πινακοθήκης του Λονδίνου πρόσθεσε πως «ακόμη κι αν επιστρέφονταν τα Γλυπτά, το μνημείο είναι πλέον ερείπιο, με αποτέλεσμα να μην έχει κανείς τη δυνατότητα να τα δει όπως ήταν στην αρχική τους θέση, ούτως ή άλλως».

Πηγή: Ethnos.gr

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v