Ευρωπαϊκή αποστολή αναζητά ζωή σε μακρινούς πλανήτες

Ο Πλάτων είναι το νέο διαστημικό παρατηρητήριο της Ευρώπης, που θα αναζητήσει ζωή σε μακρινούς πλανήτες μέσα στην επόμενη δεκαετία.
Ευρωπαϊκή αποστολή αναζητά ζωή σε μακρινούς πλανήτες
Ένα νέο ευρωπαϊκό διαστημικό παρατηρητήριο θα «σκανάρει» μέσα στην επόμενη δεκαετία ένα εκατομμύριο άστρα, σε αναζήτηση ζωής. Ο Πλάτων (PLaTO, αγγλιστί, από τα αρχικά των λέξεων Πλανητικές Διαβάσεις και Αστρικές Ταλαντώσεις) εγκρίθηκε την Τετάρτη από την Επιτροπή Επιστημονικής Πολιτικής της ESA, της ευρωπαϊκής διαστημικής υπηρεσίας, και εκτιμάται ότι θα κοστίσει 600 με 800 εκατομμύρια ευρώ. Η εκτόξευση προγραμματίζεται για το 2024.

Το PLaTO θα σχεδιαστεί ειδικά για τον εντοπισμό πλανητών εντός της λεγόμενης «κατοικήσιμης ζώνης»: Πλανήτες, δηλαδή, που βρίσκονται στην κατάλληλη απόσταση από το μητρικό τους άστρο, όπως η απόσταση της Γης από τον Ήλιο, ώστε να μην είναι υπερβολικά θερμοί ή ψυχροί και να επιτρέπουν την παρουσία υγρού νερού. Επιπλέον, το Plato θα μπορεί να εντοπίσει πλανήτες στο μέγεθος της Γης, οι οποίοι είναι υπερβολικά μικροί για να γίνουν αντιληπτοί με τις σημερινές τεχνολογίες.

Σε συνδυασμό με μετρήσεις από επίγεια τηλεσκόπια, οι παρατηρήσεις του θα επιτρέπουν για πρώτη φορά την ανάλυση της ατμόσφαιρας σε εξωπλανήτες, ίσως και την ανίχνευση ουσιών που συνδέονται με τη ζωή. «Σχεδόν όλοι οι μικροί εξωπλανήτες που έχουν ανακαλυφθεί ως σήμερα βρίσκονται πέρα από τις δυνατότητες της τεχνολογίας μας όσον αφορά το χαρακτηρισμό τους. To Plato αλλάζει το παιχνίδι, καθώς θα επιτρέψει την ανίχνευση και την επιβεβαίωση πλανητών σαν τη Γη, καθώς και την εξέταση της ατμόσφαιράς τους για ίχνη ζωής» εξήγησε στο BBC ο Δρ. Ντον Πολάτσο, επικεφαλής της Επιστημονικής Κοινοπραξίας του Plato. 

Πηγή: BBC.co.uk 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v