Χιόνια πιθανόν και μέσα στην Αθήνα!

Κύμα κακοκαιρίας έρχεται αυτή την εβδομάδα – η θερμοκρασία πέφτει κατά 7 βαθμούς την Τετάρτη με πιθανότητα χιονοπτώσεων και στην Αττική. Δείτε την πρόγνωση.
Χιόνια πιθανόν και μέσα στην Αθήνα!
Ο χειμώνας μπαίνει για τα καλά και, μετά από ένα σύντομο διάλειμμα ηλιοφάνειας την τελευταία εβδομάδα, ετοιμάζεται να δείξει τα δόντια του από την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου.

Συγκεκριμένα, από αύριο Τρίτη, η θερμοκρασία θα αρχίσει να πέφτει κατακόρυφα σε όλη τη χώρα. Η πτώση θα γίνει αισθητή κυρίως από το απόγευμα στην ανατολική και βόρεια Ελλάδα, ενώ στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά προβλέπεται παγετός της νύχτα και τις πρώτες πρωινές ώρες. Ασθενείς χιονοπτώσεις αναμένονται στις ορεινές και στις ημιορεινές περιοχές, ακόμη και στην Αττική.

Αναλυτικά η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες είναι η εξής:

-Δευτέρα: Γενικά αίθριος καιρός σε όλη τη χώρα, με βαθμιαία ανάπτυξη νεφώσεων και παγετό τη νύχτα και το πρωί. Η θερμοκρασία στην Αττική θα κυμανθεί από τους 5 ως τους 15 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα βόρεια θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

-Τρίτη: Βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά αλλά, από το απόγευμα, και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στην βόρεια και κεντρική Ελλάδα. Η κακοκαιρία θα επηρεάσει και τις εξής περιοχές: ανατολική Μακεδονία, Θράκη, Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησο, Κυκλάδες, Κρήτη, ανατολικό Αιγαίο και Δωδεκάνησα.

-Τετάρτη: Από την Τετάρτη αναμένονται ασθενείς βροχές ή χιονόνερο στα ανατολικά και τα νότια της χώρας, καθώς και ασθενείς χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος, αλλά η θερμοκρασία θα κινηθεί σε χαμηλά επίπεδα, μέχρι και επτά βαθμούς χαμηλότερα. Στα δυτικά και τα βόρεια ηπειρωτικά αναμένεται ισχυρός παγετός τις πρώτες πρωινές ώρες. Η θερμοκρασία στην Αθήνα θα φτάσει μέχρι και τους 8 βαθμούς Κελσίου.

Οδηγίες για το κρύο

Σας θυμίζουμε τις οδηγίες προστασίας από το κρύο που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για τις ημέρες που ο χειμώνας δείχνει τα δόντια του. Συγκεκριμένα, συνιστά στους πολίτες:

-Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
-Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τους ισχυρούς ανέμους ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.
-Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.
-Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
-Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
-Αν πρόκειται να μετακινηθούν να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου.
-Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο σε περιοχές όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις, να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες.
-Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας και να προτιμούν τους κεντρικούς δρόμους. Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν.
-Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.
-Αν κατά τη διάρκεια της καταιγίδας βρίσκονται στο αυτοκίνητο, να το ακινητοποιήσουν στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του. Επίσης να μείνουν μέσα σε αυτό με αναμμένα τα προειδοποιητικά φώτα στάσης, μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.

Πηγή: in.gr

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v