Πτώση βολίδας μετεωρίτη αναστάτωσε την Κεφαλονιά

Ένα ιπτάμενο φωτεινό αντικείμενο αναστάτωσε τους κατοίκους στο νότιο Ιόνιο αλλά και την Πάτρα, πέφτοντας, σύμφωνα με μαρτυρίες, ανοιχτά της Κεφαλονιάς. Τι λένε οι αστρονόμοι.
Πτώση βολίδας μετεωρίτη αναστάτωσε την Κεφαλονιά
Αναστάτωση προκλήθηκε χθες το βράδυ όταν βολίδα μετεωρίτη έπεσε στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ της Ζακύνθου και της Κεφαλονιάς, σύμφωνα με το imerazante. Το φαινόμενο έγινε έντονα αντιληπτό από τους κατοίκους της Ζακύνθου στις περιοχές Μαχαιράδου και Αλυκών, ενώ έγινε αντιληπτό και από κατοίκους διαφόρων περιοχών όπως την Πάτρα, αλλά και την Αττική, τη Θεσσαλονίκη και τη Bέροια.

Όπως λέει στο In2life o Αστρονόμος του Αστεροσκοπείου Πεντέλης κ. Νίκος Ματσόπουλος, ο μετεωρίτης αυτός προέρχεται από τους Λεοντίδες, τα απομεινάρια ενός μεγαλύτερου κομήτη εν ονόματι Swift, ο οποίος διασχίζοντας την τροχιά της γης άφησε τα απομεινάρια του (σκόνη και πέτρες).

«Κάθε φορά που περνάμε από το ίδιο σημείο της τροχιάς μας, κάθε χρόνο τον Νοέμβριο, μπαίνουμε μέσα σε αυτό το σύννεφο που άφησε η ουρά του κομήτη παλαιότερα», επισημαίνει.

Οι βολίδες είναι κάποιες πέτρες, απομεινάρια κομητών που έχουν μάζα μερικών δεκάδων γραμμάριων, όσο περίπου δηλαδή μιας μικρής πέτρας. Η συγκεκριμένη βολίδα, πιθανώς να πέρασε κατά κάποιον τρόπο παράλληλα προς το έδαφος και γι’ αυτό έγινε ορατή στον ουρανό. Η ταχύτητά της πιθανώς να έφτασε ή και να ξεπέρασε τα 60 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο, εξ ου και οι κάτοικοι των γύρω περιοχών άκουσαν έναν εκκωφαντικό κρότο.

«Έκανε θόρυβο επειδή σπρώχνει τον αέρα με μεγάλη ταχύτητα. Όπως ακριβώς και τα υπερηχητικά αεροσκάφη», αναφέρει ο κ. Ματσόπουλος και εμφανίζεται επιφυλακτικός όσον αφορά το πού έπεσε αυτή η βολίδα.

Όπως λέει, δεν μπορεί να πει κανείς με βεβαιότητα που πέφτει μια βολίδα, αφού για να γίνει αυτό θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μέτρηση με τη χρήση ειδικού ραντάρ. «Το μάτι μας ξεγελάει», λέει χαρακτηριστικά.

Ν.Γ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v