Όταν η επιστημονική φαντασία έγινε πραγματικότητα

Άνθρωποι στο διάστημα, αόρατοι μανδύες, δυνατότητα όρασης σε τυφλούς. Η επιστήμη καλπάζει και κάνει πραγματικότητα την επιστημονική φαντασία. Δείτε 9 παραδείγματα.
Όταν η επιστημονική φαντασία έγινε πραγματικότητα
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Κάποτε σενάρια επιστημονικής φαντασίας, σήμερα πραγματικότητα. Το μέλλον καταφθάνει σε εμάς πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι φανταζόμασταν. Η πρόοδος της επιστήμης τις τελευταίες δεκαετίες, έκανε ιστορίες και εικόνες βγαλμένες από ταινίες φαντασίας και βιβλία μυθοπλασίας να ξεδιπλώνονται μπροστά στα μάτια μας.

Κάτι που μας κάνει ενίοτε να αναρωτιόμαστε «μέχρι πού μπορεί να φτάσει η σύγχρονη επιστήμη»; Η απάντηση δεν είναι σαφής. Δείτε παρακάτω δέκα χαρακτηριστικές περιπτώσεις… φανταστικών σεναρίων που έγιναν πραγματικότητα.

Το σενάριο: Ο άνθρωπος στο Διάστημα

Η πραγματικότητα: Στην δεύτερη διαστημική του πτήση ως κυβερνήτης της αποστολής Apollo 11, ο Νιλ Άρμστρονγκ στις 21 Ιουλίου, 1969 πατάει πρώτος το πόδι του στη Σελήνη λέγοντας το χαρακτηριστικό "That's one small step for [a] man, one giant leap for mankind." ("Ένα μικρό βήμα για ένα άνθρωπο, ένα μεγάλο βήμα για την ανθρωπότητα.")


Το σενάριο: Ο «αόρατος» μανδύας

Η πραγματικότητα: Στις αρχές του 2013, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τέξας χρησιμοποιούν να πολύ λεπτό στρώμα υλικού, που ονομάζουν «μεταλλική μετα-οθόνη», για να δημιουργήσουν ένα μανδύα πάχους μερικών μικρομέτρων (εκατομμυριοστών του μέτρου). Ο μανδύας μπορεί να κρύψει πλήρως στο φυσικό περιβάλλον τρισδιάστατα αντικείμενα, σε όλες τις κατευθύνσεις και από όλες τις δυνατές οπτικές γωνίες των παρατηρητών.


Το σενάριο: Οι τυφλοί θα δουν

Η πραγματικότητα: Το 2012, δύο τυφλοί στην Μεγάλη Βρετανία υπόκεινται σε οκτάωρη εγχείρηση κατά την οποία τους τοποθετούνται εμφυτεύματα με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Μετά από χρόνια, μπορούν επιτέλους να διακρίνουν για πρώτη φορά χρώματα και περιγράμματα αντικειμένων. Οι γιατροί θεωρούν ότι η όρασή τους θα βελτιώνεται χρόνο με τον χρόνο.


Το σενάριο: Ο ανθρώπινος εγκέφαλος «χακάρεται»

Η πραγματικότητα: Η αμερικάνικη εταιρεία ασφαλείας Usenix σε συνεργασία με μια ομάδα ερευνητών και χρησιμοποιώντας εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας (ένα μηχάνημα που μοιάζει με στέμμα), απέδειξε ότι μπορεί να «διαβάσει» πώς ακριβώς συμπεριφέρονται οι νευρώνες του εγκεφάλου και πώς αντιδρούν σε συγκεκριμένα ερεθίσματα (π.χ. η αναγνώριση ενός κωδικού ασφαλείας ή ενός παιδικού προσώπου).


Το σενάριο: Οι κάμερες παρακολούθησης είναι παντού

Η πραγματικότητα: Οι κάμερες παρακολούθησης που φαντάστηκε ο συγγραφέας Τζωρτζ Όργουελ μέσα από το μυθιστόρημα του με τίτλο «1984» το… 1949, τοποθετούνται για πρώτη φορά στους δρόμους τον Σεπτέμβριο του 1968 στην Νέα Υόρκη, σε μια προσπάθεια να καταπολεμηθεί το έγκλημα.


Το σενάριο: Ο πλανήτης «διαμάντι»

Η πραγματικότητα: Ο ισχυρισμός του συγγραφέα Arthur J. Clarke το 1972 ότι στο Σύμπαν υπάρχουν πλανήτες ο πυρήνας των οποίων αποτελείται από διαμάντια, αποδείχθηκε αληθής αρκετά χρόνια μετά, το 2012. Ο πλανήτης, γνωστός ως 55 Cancri e, ο οποίος είναι περίπου δύο φορές το μέγεθος της Γης, βρίσκεται μόλις 40 έτη φωτός μακριά από τον πλανήτη μας και σύμφωνα με τους αστρονόμους, απαρτίζεται κατά το ένα τρίτο από διαμάντια.


Το σενάριο: Αυτοκίνητα χωρίς οδηγό

H πραγματικότητα: Στα τέλη του 2011, η Google λανσάρει επίσημα τα πρώτα αυτοκίνητα χωρίς οδηγούς, ενώ τον Μάιο του 2013 η Νεβάδα είναι η πρώτη πόλη σε παγκόσμια κλίμακα, η οποία επιτρέπει σε αυτά τα οχήματα να κυκλοφορούν στους δρόμους της. Έχοντας πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής παραπάνω από 500.000 ώρες αυτόματης οδήγησης, τα οχήματα αυτά δεν έχουν προκαλέσει κανένα ατύχημα.

Το σενάριο: Ο άνθρωπος φτάνει στο βαθύτατο σημείο του ωκεανού

H πραγματικότητα: Εικόνες από την «Άβυσσο» έφερε στο νου το εγχείρημα του σκηνοθέτη Τζέιμς Κάμερον, ο οποίος κατάφερε πριν από δύο χρόνια να φτάσει στο βαθύτερο γνωστό σημείο του ωκεανού. Χρησιμοποιώντας το υπερσύγχρονο υποβρύχιο Deepsea Challenger, ο Καναδός σκηνοθέτης έφτασε σε βάθος 11,2 χιλιομέτρων στον Ειρηνικό Ωκεανό.


Το σενάριο: Η ανθρώπινη ζωή επεκτείνεται

Η πραγματικότητα: Το «ελιξίριο νεότητας» δεν αποτελεί πλέον τόσο μακρινό στόχο. Επιστήμονες του Ινστιτούτου Ιατρικής του Πιτσμπουργκ, κατάφεραν να επεκτείνουν την ζωή ετοιμοθάνατων ποντικιών κατά πενήντα ημέρες. Σε… ανθρώπινα χρόνια, το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μπορεί να φτάσει μέχρι και 120 έτη.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v