Υπερθέαμα στον ουρανό από τον «κομήτη του αιώνα»

Ολοένα λαμπρότερος γίνεται ο κομήτης Ison που πλησιάζει τον Ήλιο και αναμένεται να προκαλέσει… φαντασμαγορικό show στον χειμωνιάτικο ουρανό.
Υπερθέαμα στον ουρανό από τον «κομήτη του αιώνα»
Ένα υπερθέαμα που μπορεί κανείς να δει μία φορά στην ζωή του υπόσχεται ο κομήτης Ison, που οι αστρονόμοι έχουν χαρακτηρίσει «κομήτη του αιώνα», καθώς πλησιάζει στον Ήλιο και αναμένεται να γίνει σταδιακά όλο και πιο ορατός στο βόρειο ημισφαίριο.

Ο κομήτης Ison ζυγίζει περισσότερο από 3 δισεκατομμύρια κιλά και κατευθύνεται προς τον Ήλιο με ταχύτητα 377 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο. Ήδη από τα μέσα Νοεμβρίου είναι ορατός με γυμνό μάτι στον ουρανό, ενώ όσο πλησιάζει στο κέντρο του ηλιακού μας συστήματος, θα γίνεται όλο και πιο εντυπωσιακός.

Η παρουσία του αναμένεται να «λαμπρύνει» τον ουρανό τον Δεκέμβριο, ενώ στις αρχές Ιανουαρίου, όταν δηλαδή θα φτάσει πολύ κοντά στον Ήλιο αλλά και στη Γη, και συγκεκριμένα στο 1/3 της απόστασης του Ήλιου από εμάς, η θερμοκρασία του κομήτη θα αγγίξει τους 2.760 βαθμούς Κελσίου. Τότε, αν ο κομήτης «επιζήσει», θα δούμε ένα λαμπρό σώμα στον ουρανό που θα ξεπεράσει σε φωτεινότητα το φεγγάρι, ενώ αν δεν αντέξει την υψηλή θερμοκρασία, θα δούμε… πυροτεχνήματα.

Αν οι προβλέψεις αποδειχθούν σωστές, το γαλαξιακό «show» θα είναι συγκρίσιμο με αυτό του «Μεγάλου Κομήτη» του 1680, που ήταν ορατός ακόμη και την ημέρα, κάτι που οι άνθρωποι της εποχής θεώρησαν πως αποτελούσε… τιμωρία από τον θεό. Οι αστρονόμοι, φυσικά, διαβεβαιώνουν πως η Γη δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο από το πέρασμα του Ison.

Ήδη, τα μεγαλύτερα τηλεσκόπια του πλανήτη έχουν στραφεί προς τον κομήτη, ο οποίος προσφέρει στην επιστήμη πολύτιμες πληροφορίες για την προέλευση των ουράνιων σωμάτων.

Πηγή: Telegraph
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v