Το τέλος της Μέκκας του γκράφιτι στη Ν. Υόρκη

Ένα ιστορικό κτίριο που φιλοξένησε έργα 1.500 graffiti artists στους τοίχους του καταστρέφεται για να φιλοξενήσει πολυτελή διαμερίσματα.
Το τέλος της Μέκκας του γκράφιτι στη Ν. Υόρκη
Το θρυλικό κτίριο 5Pointz, στο Queens της Νέας Υόρκης, το οποίο είχε εξελιχθεί σε αξιοθέατο καθώς συγκέντρωνε στους τοίχους του τα έργα 1.500 και πλέον καλλιτεχνών του γκράφιτι, έπεσε θύμα της ανάπτυξης. Το βράδυ της προηγούμενης Τρίτης, 19 Νοεμβρίου, οι τοίχοι του σοβατίστηκαν, τα έργα τέχνης καταστράφηκαν και η underground κοινότητα της Νέας Υόρκης θρηνεί ένα στολίδι της, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά το Time και οι New York Times.

Το κτίριο πρόκειται να κατεδαφιστεί, καθώς ο ιδιοκτήτης του αποφάσισε να το πουλήσει για να κατασκευαστεί συγκρότημα πολύτιμων κατοικιών. Η κατεδάφιση έχει προγραμματιστεί για τα τέλη του 2013 και το συγκρότημα που θα κατασκευαστεί θα περιλαμβάνει πάνω από 1.000 διαμερίσματα συνολικού κόστους 400 εκατομμυρίων δολαρίων.

Αρκετοί από τους κατοίκους της περιοχής, αλλά και καλλιτέχνες –μεταξύ των οποίων ο Banksy– έδωσαν δικαστικό αγώνα, ώστε να μην κατεδαφιστεί και να κηρυχθεί κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης. Ωστόσο, η δικαιοσύνη απέρριψε το αίτημα. «Είναι πραγματικά σκληρό. Δεν ξέρω ειλικρινά πώς μπορεί κανείς να σβήσει 12 χρόνια τέχνης» δήλωσε στους Times της Νέας Υόρκης ο ξεναγός Χανς φον Ρίτερν.

Πηγή: New York Times
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v