Ευρω-χαστούκι σε Ελλάδα για συμβίωση ομοφυλόφιλων

Παράνομο έκρινε τον αποκλεισμό των ομόφυλων ζευγαριών από το ελληνικό σύμφωνο συμβίωσης το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Ευρω-χαστούκι σε Ελλάδα για συμβίωση ομοφυλόφιλων
Ο αποκλεισμός των ομόφυλων ζευγαριών από το σύμφωνο συμβίωσης συνιστά παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, αποφάνθηκε σήμερα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Μάλιστα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σημείωσε ότι από τις 19 χώρες που έχουν εισάγει αυτή τη μορφή ένωσης ζευγαριών με νομική προστασία, μόνο σε δύο χώρες, την Λιθουανία και την Ελλάδα, έχει χορηγηθεί το δικαίωμα αυτό αποκλειστικά σε ζευγάρια διαφορετικού φύλου.

Αυτός ο αποκλεισμός συνιστά παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και συγκεκριμένα του άρθρου 14 (Απαγόρευση Διακρίσεων) και του άρθρου 8 (Δικαίωμα στον Σεβασμό της Ιδιωτικής και Οικογενειακής ζωής), σύμφωνα με την ιστορική απόφαση.

Το Δικαστήριο τόνισε, επίσης, ότι η Ευρωπαϊκή Σύμβαση είναι ένα «ζωντανό εργαλείο» που πρέπει να ερμηνεύεται υπό τις παρούσες συνθήκες, οπότε το κράτος της Ελλάδας, σύμφωνα με το άρθρο 8, έπρεπε να είχε λάβει υπόψη εξελίξεις στην κοινωνία μεταξύ των οποίων και το γεγονός ότι δεν υπάρχει μόνο ένας τρόπος ή μία επιλογή ως προς το πώς διαλέγει κάποιος να δημιουργήσει οικογένεια και να ζήσει στην προσωπική του ζωή.

Το Δικαστήριο υποχρεώνει την Ελλάδα να πληρώσει στο κάθε πρόσωπο πίσω από την αγωγή (σύνολο έξι) από 5.000 ευρώ.

Πηγή: Τα Νέα
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v