Η μουσική των Αρχαίων Ελλήνων σήμερα

Μουσικό δείγμα από παρτιτούρες των αρχαίων Ελλήνων, κατάφεραν να αναπαραγάγουν ειδικοί από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, χρησιμοποιώντας τα ανάλογα όργανα.
Η μουσική των Αρχαίων Ελλήνων σήμερα
Αναρωτηθήκατε ποτέ πώς θα ακουγόταν η μουσική στην ελληνική αρχαιότητα; Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης το αναρωτιούνται… χρόνια τώρα και πριν από μερικές ημέρες κατάφεραν να «παίξουν» την μουσική αυτή ανεβάζοντας ηχητικό κομμάτι στην σελίδα του BBC.

Οι επιστήμονες κατασκεύασαν πιστά αντίγραφα των αρχαίων μουσικών οργάνων με τα οποία παίζουν τις νότες που έχουν εξαγάγει μελετώντας αρχαία κείμενα. Όπως υποστηρίζουν, η απόδοση που έχουν επιτύχει «είναι 100% αυθεντική».

«Συχνά ξεχνάμε ότι τα κείμενα που βρίσκονται στη ρίζα της δυτικής λογοτεχνίας – τα έπη του Ομήρου, τα ερωτικά ποιήματα της Σαπφούς, οι τραγωδίες του Σοφοκλή και του Ευριπίδη – ήταν όλα αρχικά μουσική» αναφέρει ο δρ Αρμάν Ντ’ Αργκούρ, επικεφαλής του εγχειρήματος στο BBC. «Είχαν συντεθεί για να τραγουδιούνται, εξ ολοκλήρου ή εν μέρει συνοδευόμενα από τη λύρα, τον αυλό και κρουστά», προσθέτει.

Μια τέτοια μελωδία που έχει επιζήσει, την αρχαιότερη ολοκληρωμένη μουσική σύνθεση που έχει σωθεί ως τις μέρες μας, «ζωντάνεψε» ακριβώς όπως «παιζόταν» στην αρχαιότητα. Προέρχεται από μια επιτάφια επιγραφή που ο Σείκιλος, λυρικός ποιητής των ελληνιστικών χρόνων, είχε αφιερώσει στη σύζυγό του, Ευτέρπη.

Ακούστε την εδώ. http://www.bbc.co.uk/news/business-24611454  
 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v