SPECIALSΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

Φάροι: 10 εμβληματικές φωτογραφίες

Σύμβολα ελπίδας για ναυτικούς, τουριστικά αξιοθέατα για όλους εμάς τους υπόλοιπους. Δέκα επιβλητικοί φάροι από όλον τον κόσμο σε μια εντυπωσιακή photo gallery.

Φάροι: 10 εμβληματικές φωτογραφίες

Πανύψηλοι, επιβλητικοί, εντυπωσιακοί ως κτίσματα οι φάροι ανέκαθεν αποτελούσαν σύμβολο ελπίδας για κάθε λογής θαλασσοδαρμένους ναυτικούς που αναζητούσαν το φως τους για να πιάσουν στεριά.

Σήμερα, ο ρόλος τους μπορεί σε αρκετές περιπτώσεις να έχει αντικατασταθεί από την τεχνολογία, όμως εξακολουθούν να αποτελούν ρομαντικά και επιβλητικά τοπόσημα. Μάλιστα, πολλοί από αυτούς ανά τον κόσμο συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά.

Από τον «δικό» μας φάρο στο φημισμένο Κάβο Ματαπά στο Ταίναρο, μέχρι τον φάρο του μακρινού Green Cape στην Αυστραλία συγκεντρώσαμε δέκα εντυπωσιακούς «γίγαντες».

Hook Head, Ιρλανδία.
Ο πιο παλιός εν ενεργεία φάρος του κόσμου, είναι 800 χρόνων και χτίστηκε τον 5ο αιώνα.


Creac’h, Γαλλία. Ο ύψους 55 μέτρων φάρος βρίσκεται στο νησί Ushant και η ακτίνα του φτάνει μέχρι και τα 60 χιλιόμετρα. Πρόκειται για έναν από τους πιο «φωτεινούς» του κόσμου.


Green Cape, Αυστραλία.
Ο εντυπωσιακός φάρος βρίσκεται στην παραλία… Disaster (καταστροφή) και έχει «δει» αρκετά ναυάγια με μεγαλύτερο όλων εκείνο του πλοίου SS Ly-ee Moon, στο οποίο σκοτώθηκαν 71 ναύτες.


Eddystone, Ηνωμένο Βασίλειο. Από τους πιο όμορφους και… ταλαιπωρημένους φάρους της Αγγλίας, χτίστηκε… τέσσερεις φορές (1698, 1709, 1759 και 1882)και βρίσκεται στο Plymouth.


Hatteras, HΠΑ. Ο πιο ψηλός φάρος της Αμερικής, ύψους 63 μέτρων, ολοκληρώθηκε το 1803 και… μετακινήθηκε το 2000 περίπου 800 μέτρα λόγω διάβρωσης του εδάφους. Παραμένει ενεργός, καθοδηγώντας τα πλοία στα επικίνδυνα νερά της ακτής της Βόρειας Καρολίνα.

Slangkop, Νότια Αφρική. Ατενίζοντας το ακρωτήρι της Καλής Ελπίδας, αυτός ο φάρος χτίστηκε το 1914 όμως λειτούργησε μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο το 1919.


Ταίναρο, Πελοπόννησος.
Κατασκευάστηκε από τους Γάλλους το 1882 και λειτούργησε για πρώτη φορά το 1887. Ανακαινίστηκε το 1930 και μετά ξανά το 1950 για να εγκαταλειφθεί το 1984.


Madang, Νέα Γουινέα. O ύψους 28 μέτρων φάρος κατασκευάστηκε το 1959 ως μνημείο προς τιμήν των φυλάκων που προστάτευαν την ακτή, κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.


Kiz Kulesi, Κωσταντινούπολη. Χτίστηκε το 1110 και οι μύθοι που τον ακολουθούν είναι δεκάδες. Ο πιο διαδεδομένος λέει ότι κατασκευάστηκε όταν μία μάντισσα προέβλεψε άσχημο θάνατο από φίδι για την κόρη ενός σουλτάνου, με αποτέλεσμα ο σουλτάνος να χτίσει τον φάρο για να μείνει εκείνη μέσα και να προστατευτεί.


Εnoshima, Ιαπωνία. Ο ύψους 60 μέτρων φάρος βρίσκεται στο ομώνυμο νησί της Ιαπωνίας και περιβάλλεται από ένα χαλύβδινο πλαίσιο το οποίο φωτίζεται με διαφορετικά χρώματα κατά την διάρκεια της νύχτας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Η λογική στους ερωτευμένους είναι σαν τον δαυλό μέσα στην ομίχλη. Φωτίζει, αλλά δεν διαλύει."

Φραγκίσκος Βάκων, Άγγλος φιλόσοφος

 • 1095 - Την τελευταία ημέρα του Συμβουλίου του Κλερμόν, ο Πάπας Ουρβανός Β΄ ορίζει τον επίσκοπο Αντεμάρ του Πουί και τον κόμη Ραϊμόνδο Δ' της Τουλούζης ως επικεφαλής της Α' Σταυροφορίας στους Αγίους Τόπους.
  1520 - Ο Φερδινάνδος Μαγγελάνος, περνώντας από τον πορθμό που σήμερα φέρει το όνομά του, γίνεται ο πρώτος Ευρωπαίος εξερευνητής που φτάνει στον Ειρηνικό Ωκεανό μέσω του Ατλαντικού Ωκεανού.
  1582 - Ο 18χρονος Ουίλλιαμ Σαίξπηρ και η 26χρονη Ανν Χάθαγουεϊ πληρώνουν 40 αγγλικές λίρες για να βγάλουν άδεια γάμου.
  1814 - Οι «Τάιμς του Λονδίνου» είναι η πρώτη εφημερίδα που κάνει χρήση ατμοκίνητου πιεστηρίου για την εκτύπωσή της.
  1821 - Ο Παναμάς κηρύσσει την ανεξαρτησία του από την Ισπανία.
  1895 - Διεξάγεται ο πρώτος αγώνας αυτοκινήτων στην Αμερική. Συμμετέχουν 6 αυτοκίνητα, τρέχουν για 55 μίλια, και ο νικητής αναπτύσσει μέση ταχύτητα 7 μιλίων την ώρα.
  1910 - Ο Ελευθέριος Βενιζέλος κερδίζει τις εκλογές, με 307 από τις 362 έδρες της Βουλής.
  1964 - Εκτόξευση του αμερικανικού διαστημοπλοίου Mariner 4, του πρώτου που μετέδωσε κοντινές εικόνες του πλανήτη Άρη

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2

v