Πώς να καταλάβετε ότι σας λένε ψέματα

Μπορείτε από ένα email ή ένα SMS να καταλάβετε αν ο αποστολέας του σας λέει ψέματα; Η επιστήμη απαντά καταφατικά και μας εξηγεί τον τρόπο.
Πώς να καταλάβετε ότι σας λένε ψέματα
Έχουν μπει… ψύλλοι στα αυτιά σας και υποψιάζεστε πως ο σύντροφος ή ο καλύτερός σας φίλος δεν είναι απολύτως ειλικρινής μαζί σας; Ίσως υπάρχει ένας αρκετά «σύγχρονος» τρόπος να εξακριβώσετε αν σας λένε ψέματα. Κι αυτός κρύβεται… στο email σας.

Ο τρόπος που εκφράζουμε όσα θέλουμε να πούμε στον γραπτό μας λόγο και στα μηνύματα επικοινωνίας μας μπορεί να αποκαλύψει πολλά για εμάς. Κι αυτό δεν το λέμε εμείς, αλλά η επιστήμη, που έβαλε στο μικροσκόπιο την ηλεκτρονική αλληλογραφία και έβγαλε πολύτιμα συμπεράσματα για τις αλήθειες και τα ψέματα που κρύβονται στα εισερχόμενά μας.

Τι λέει η επιστήμη
Τα γραπτά, πέρα από το ότι… μένουν, αποκαλύπτουν πολλά για το αν ο αποστολέας τους ψεύδεται ή προσπαθεί να διαφυλάξει ένα μυστικό. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα αμερικανικού πανεπιστημίου, αυτοί που κρύβουν μια άβολη αλήθεια χρησιμοποιούν πιο παραπλανητική γλώσσα, περισσότερες λέξεις αρνητικού φορτίου και λιγότερες αντωνυμίες όπως τα «εγώ» ή «εμένα/μου».

Το πείραμα του ψεύδους
Τα ευρήματα αυτά προέκυψαν μετά από την μελέτη των γραφομένων 62 ενηλίκων, στους οποίους ανατέθηκε να στείλουν μηνύματα, έχοντας υπόψη τους ένα σημαντικότατο στοιχείο που θα πρέπει να αποκρύψουν. Το πείραμα πραγματοποιήθηκε στο Carnegie Mellon University στην πόλη Pittsburgh των ΗΠΑ. Οι ερευνητές «προίκισαν» τους μισούς περίπου συμμετέχοντες με ένα μυστικό ρομαντικού ή σεξουαλικού περιεχομένου, ενώ τους υπόλοιπους με κάτι που σχετίζεται με την οικογένεια, την πνευματική τους υγεία, την δουλειά ή τον νόμο.

Οι μελετητές είχαν πρόσβαση στα email τους για ένα ολόκληρο έτος, καθώς και σε όγκο μηνυμάτων τους που συντάχθηκαν παλαιότερα, προτού μάθουν το μυστικό.

Περισσότερα «μυστικά»
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα, οι γυναίκες με κρίσεις κατάθλιψης στέλνουν μηνύματα με πολύ περισσότερες λέξεις σε σχέση με τον υπόλοιπο γυναικείο πληθυσμό. Για την ακρίβεια, στέλνουν εν γένει περισσότερα email συγκριτικά με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Επίσης, χρησιμοποιούν λιγότερες αρνητικού φορτίου λέξεις και περισσότερες προσωπικές αντωνυμίες.

«Οι άνθρωποι που υποφέρουν από κατάθλιψη ξοδεύουν περισσότερο χρόνο για να την αποκρύψουν. Χρησιμοποιούν επικοινωνιακές στρατηγικές για να δείξουν πως έχουν περισσότερη ζωντάνια», λέει ο dr. Pennebaker.

Διάσημες ενδείξεις… απόκρυψης
Όπως διαπιστώνει η ιστοσελίδα Telegraph.co.uk, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, George W. Bush χρησιμοποιούσε λιγότερες προσωπικές αντωνυμίες κατά τους μήνες που οδήγησαν στην εισβολή στο Ιράκ. Στα μηνύματα του Harry Truman διαπιστώθηκε το ίδιο, λίγο πριν αποφασίσει τον βομβαρδισμό της Χιροσίμα.

Ο Dzokhar Tsarnaev, κατηγορούμενος για την βομβιστική επίθεση στον μαραθώνιο της Βοστώνης, χρησιμοποιούσε ελάχιστες αναφορές σε πρώτο πρόσωπο στα tweets του από τον Οκτώβριο του 2012 και έπειτα, από τότε δηλαδή που ο αδερφός του επέστρεψε από ένα ταξίδι στη Ρωσία, περίοδος κατά την οποία ξεκίνησαν οι αναρτήσεις εξτρεμιστικών μηνυμάτων στο κανάλι τους στο Youtube.

Πηγή: Telegraph


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v