Δύο αρχοντοπούλες της αρχαιότητας ξανά στο φως

Δύο μαρμάρινες προτομές νεαρών κοριτσιών ήρθαν στο φως ύστερα από ανασκαφές του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στον Κεραμεικό.
Δύο αρχοντοπούλες της αρχαιότητας ξανά στο φως
Τα 100 χρόνια συνεργασίας μεταξύ της ελληνικής Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου, τα οποία εορτάστηκαν φέτος, συνέπεσαν με μία αναπάντεχη ανακάλυψη.

Στο βάθος ενός πηγαδιού της Κλασικής Εποχής στον Κεραμεικό, ανακαλύφθηκαν από την αρχαιολόγο κ. Γιούτα Στρότσεκ δύο μαρμάρινα κεφάλια τα οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις της ίδιας ανήκουν σε δύο νεαρές Ρωμαίες αρχοντοπούλες.

Τα δύο ευρήματα βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση, αν και έχουν δύο… τραύματα μάλλον από χτύπημα κάποιου ο οποίος έπειτα τα πέταξε στο πηγάδι. Η χρονολόγηση των δύο κοριτσιών τα φέρνει κάπου στα μέσα του 3ου μ.Χ. αιώνα και προκύπτει από την κόμμωσή τους η οποία μοιάζει αρκετά με εκείνη της Σαλονίνας, συζύγου του αυτοκράτορα Γαλλινού.

Το ίδιο το πηγάδι μέσα στο οποίο βρέθηκαν τα δύο κορίτσια είναι και αυτό εντυπωσιακό σαν κατασκευή, πετρόχτιστο και «ντυμένο» με υδραυλικό ασβεστοκονίματα, υλικό εξαιρετικής ποιότητας. Εκτιμάται ότι χρησιμοποιούταν για οκτακόσια χρόνια, από τον 5ο μέχρι τον 6ο μ.Χ. αιώνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ανασκαφές του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου έχουν βοηθήσει σημαντικά στην κατανόηση της τοπογραφίας της αρχαίας Αθήνας, ενώ με αφορμή αυτές το Ινστιτούτο έχει ιδρύσει την σειρά «Kerameikos – Ergebnisse der Ausgrabungen»  στην οποία περιλαμβάνονται ήδη 19 τόμοι σχετικά με τα έθιμα ταφής της αρχαίας Ελλάδας, την αρχαία αρχιτεκτονική και την τοπογραφία της αρχαίας Αθήνας.

Ν.Γ.




Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v