SPECIALSΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

Σύσκεψη των τριών αρχηγών και στο βάθος… εκλογές

Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης συναντιούνται σε λίγη ώρα για να βρουν λύση στο «αδιέξοδο» της ΕΡΤ και τα σενάρια κάνουν λόγο ακόμα και για πρόωρες εκλογές.

Σύσκεψη των τριών αρχηγών και στο βάθος… εκλογές

Όσο πλησιάζει η ώρα για την σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων της τρικομματικής κυβέρνησης, τόσο περισσότερο αυξάνονται τα σενάρια στο παρασκήνιο, τα οποία κάνουν λόγο για όξυνση του πολιτικού κλίματος, χωρίς να αποκλείονται εξελίξεις όπως αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ από το κυβερνητικό σχήμα, αντικατάσταση του Πρωθυπουργού ή και εκλογές.

Συγκεκριμένα, η συνάντηση των κ. Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη έχει οριστεί για σήμερα Δευτέρα στις 19.30, με αφορμή το φλέγον ζήτημα της ΕΡΤ, στο οποίο ο Πρωθυπουργός παραμένει αμετακίνητος, ενώ οι δύο κυβερνητικοί του εταίροι φέρονται να θέτουν την επαναλειτουργία της ΕΡΤ ως προϋπόθεση για οποιαδήποτε συζήτηση.

Εν τω μεταξύ, η εμφάνιση του σήματος της ΝΕΡΙΤ, του καναλιού της νέας δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, όξυνε ακόμη περισσότερο το κλίμα. Συγκεκριμένα, την Δευτέρα εντοπίστηκε στις ψηφιακές συχνότητες το σήμα της ΝΕΡΙΤ, γεγονός που θέτει ερωτήματα για την νομιμότητα των κινήσεων της κυβέρνησης σχετικά με την ίδρυση του νέου καναλιού, αφού το σχετικό νομοσχέδιο δεν έχει εμφανιστεί στη βουλή. Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που θα μπορούσε να δώσει λύση στην σύγκρουση, ωστόσο, δεν έχει εκδοθεί ακόμη. Η ΠΟΣΠΕΡΤ έχει καταφύγει στο ΣτΕ ενάντια στην απόφαση του κ. Σαμαρά για λουκέτο, και η απόφαση αναμένεται αύριο ως το μεσημέρι.

Υπό αυτά τα δεδομένα, τα σενάρια της επόμενης ημέρας κάνουν λόγο για ραγδαίες εξελίξεις. Από τη μία, δεν είναι απίθανο ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ να ανακοινώσουν πως αποχωρούν από την κυβέρνηση, καθώς ο κ. Σαμαράς δεν έχει ικανοποιήσει τις προϋποθέσεις που έθεσαν. Από την άλλη, όλο και πυκνώνουν οι φήμες για αντικατάσταση του Πρωθυπουργού και τον σχηματισμό κυβέρνησης με νέο πρόσωπο στο τιμόνι της.

Ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο εκλογών, σε περίπτωση που δεν βρεθεί άλλη λύση, κάτι που δεν επιθυμεί κανένα από τα κόμματα της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά ούτε φυσικά και η τρόικα. Αν, ωστόσο, η κατάσταση βρεθεί σε αδιέξοδο και ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ αποχωρήσουν από την κυβέρνηση, υπάρχουν διάφορα ενδεχόμενα:

-Ψήφος εμπιστοσύνης από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ σε νέο κυβερνητικό σχήμα με άλλο Πρωθυπουργό
-Σχηματισμός κυβέρνησης μειοψηφίας από την Νέα Δημοκρατία, που όμως αποτελεί εξαιρετικά αδύναμη εκδοχή κυβέρνησης με μικρή διάρκεια ζωής
-Αίτημα του Πρωθυπουργού για ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή ώστε να «περάσει» το λουκέτο στην ΕΡΤ. Αν δεν λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης από 151 βουλευτές, επανεκκινείται η διαδικασία διερευνητικών εντολών. Το μόνο ωστόσο σενάριο που φέρνει πιθανή αυτοδυναμία, δηλαδή η συνεργασία ΝΔ και Ανεξάρτητων Ελλήνων, κρίνεται ανέφικτο, σύμφωνα με όσα δηλώνουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.
-Αν όλα τα παραπάνω αποτύχουν, έχουμε παραίτηση της κυβέρνησης και προκήρυξη πρόωρων εκλογών

Πιθανότατα μέσα στις επόμενες ώρες θα γνωρίζουμε ποιο από όλα τα παραπάνω σενάρια βρίσκεται πιο κοντά στην πραγματικότητα. Ποια είναι η δική σας άποψη για τις εξελίξεις στην πολιτική ζωή της χώρας;

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Το σεξ χωρίς έρωτα δεν είναι πάντα γελοίο. Αλλά είναι πολύ πιο γελοίος ο έρωτας χωρίς σεξ."

Βολίνσκι, Γάλλος σκιτσογράφος

  • 48 π.Χ. - Ο Ιούλιος Καίσαρας νικά τον Πομπήιο στην μάχη των Φαρσάλων.
    378 - Μάχη της Αδριανούπολης: Ο Ρωμαϊκός στρατός υπό τον Αυτοκράτορα Ουάλη ηττάται από τους Βισιγότθους. Ο Ουάλης σκοτώνεται μαζί με τα 2/3 του στρατού του.
    1945 - Η δεύτερη ατομική βόμβα πέφτει στο Ναγκασάκι

© 2002-2022 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2

v