Peter Higgs: «Σταματήστε να το λέτε Σωματίδιο του Θεού, είμαι άθεος»

Ο επιστήμονας πίσω από το μποζόνιο του Higgs, καθηγητής Peter Higgs καλεί τον κόσμο να σταματήσει να το ονομάζει «Σωματίδιο του Θεού», αφού ο ίδιος είναι άθεος.
Peter Higgs: «Σταματήστε να το λέτε Σωματίδιο του Θεού, είμαι άθεος»
Σωματίδιο του Θεού. Η ονομασία που δόθηκε – αυθαίρετα – στο μποζόνιο του επιστήμονα Peter Higgs, κάθε άλλο παρά δόκιμη είναι σύμφωνα με τον ίδιο. Ο 83χρονος Φυσικός, ζητά από τον κόσμο να σταματήσει να το αποκαλεί «Σωματίδιο του Θεού», μιας και ο ίδιος δεν πιστεύει ότι ένα σωματίδιο το οποίο «κρατά» την ύλη του διαστήματος συγκεντρωμένη αποτελεί έργο ενός παντοδύναμου δημιουργού.

Σύμφωνα με τον Higgs, το ψευδώνυμο αυτό ξεκίνησε από ένα αστείο το οποίο ο ίδιος χαρακτηρίζει ως «όχι και τόσο καλό». Η φράση «σωματίδιο του Θεού» καταγράφεται για πρώτη φορά στο βιβλίο “God Particle” του Νομπελίστα Φυσικού Leon Lederman, ο οποίος έγραφε: «Αυτό το μποζόνιο είναι τόσο σημαντικό στην σύγχρονη Φυσική, τόσο ζωτικής σημασίας για να κατανοήσουμε την δομή της ύλης, όμως τόσο φευγαλέο που του έδωσα το ψευδώνυμο ‘σωματίδιο του Θεού’ Γιατί; Γιατί ο εκδότης δεν μας άφησε να το ονομάσουμε ‘Goddamn particle’ αν και αυτή θα ήταν η κατάλληλη περιγραφή του, δεδομένης της ‘σατανικής’ φύσης του»

Όπως ο καθηγητής Higgs, εξηγεί την δυσαρέσκειά του για αυτόν τον χαρακτηρισμό σε μια συνέντευξη του στο BBC: «Κατ’ αρχήν είμαι άθεος. Επιπρόσθετα, γνωρίζω ότι αυτό ξεκίνησε ως αστείο και μάλιστα όχι και τόσο πετυχημένο. Το να το ονομάζουν έτσι είναι τελείως παραπλανητικό». 

Περισσότερα για το σωματίδιο του Higgs εδώ.

N.Γ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v