Η συμβουλή της NASA αν πλησιάζει αστεροειδής: Προσευχηθείτε

Τι κάνουμε στα δύσκολα; Κολυμπάμε. Τι κάνουμε όταν πλησιάζει στη Γη αστεροειδής; Προσευχόμαστε. Η NASA λυπάται, αλλά αυτή είναι η μόνη συμβουλή που μπορεί να μας δώσει.
Η συμβουλή της NASA αν πλησιάζει αστεροειδής: Προσευχηθείτε
«Η καλύτερη συμβουλή που έχουμε να δώσουμε για την αντιμετώπιση ενός αστεροειδούς που πλησιάζει τη Νέα Υόρκη είναι: Προσευχηθείτε». Αυτό, εξάλλου, είναι το μόνο που θα μπορούσε να κάνει η αμερικανική κυβέρνηση στην περίπτωση επικείμενης πρόσκρουσης. Αυτά δήλωσε διοικητής της NASA Τσαρλς Μπόλντεν στην Επιστημονική Επιτροπή του Κογκρέσου.

Όπως αναφέρει το Reuters, η Επιτροπή ζήτησε να ενημερωθεί για το ποια μέτρα έχουν ληφθεί και τι κονδύλια απαιτούνται προκειμένου να προστατευτεί ο πλανήτης από αδέσποτους διαστημικούς βράχους. Το ζήτημα ήλθε στην επικαιρότητα στις 15 Φεβρουαρίου, όταν ένας αστεροειδής διαμέτρου 15 μέτρων εξερράγη πάνω από το Τσελαμπίνσκ της Ρωσίας με την ισχύ 30 βομβών σαν της Χιροσίμα. Την ίδια μέρα, ένας ακόμα μεγαλύτερος βράχος πέρασε σε απόσταση 20.000 χιλιομέτρων, πιο κοντά από τους τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους.

«Ήμασταν τυχεροί που τα γεγονότα του περασμένου μήνα αποδείχθηκαν μια ενδιαφέρουσα σύμπτωση και όχι καταστροφή» σχολίασε ο ρεπουμπλικανός βουλευτής Λάμαρ Σμιθ, πρόεδρος της επιτροπής. Ο διοικητής της NASA ανέφερε ότι η υπηρεσία του έχει ήδη εντοπίσει το 95% των κοντινών στη Γη αστεροειδών με διάμετρο άνω του ενός χιλιομέτρου, οι οποίοι μπορούν δυνητικά να εξαφανίσουν ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Αχαρτογράφητο όμως παραμένει το 90% των περίπου 10.000 κοντινών στη Γη αστεροειδών με διάμετρο έως 300 μέτρα, αρκετά μεγάλη για να καταστρέψουν μια μεγαλούπολη. Κατά μέσο όρο, τέτοια σώματα προσκρούουν στον πλανήτη μια φορά στα χίλια χρόνια. «Με βάση τις πληροφορίες που έχουμε, δεν γνωρίζουμε κάποιον αστεροειδή που απειλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αν όμως ένας τέτοιος αστεροειδής επρόκειτο να χτυπήσει σε τρεις εβδομάδες, τότε προσευχηθείτε» είπε. Ανέφερε ακόμα ότι η NASA εξετάζει διάφορες υποψήφιες ιδέες για την αναχαίτιση εισερχόμενων αστεροειδών.

Αντίθετα με ό,τι συμβαίνει συνήθως στις ταινίες, η χρήση πυρηνικών όπλων δεν θα ήταν αποτελεσματική, αφού ο βράχος θα έσπαγε σε κομμάτια τα οποία θα έπεφταν στη Γη σαν βροχή. Η μόνη λύση θα ήταν να ασκηθεί στον βράχο μια μικρή αλλά σταθερή δύναμη, η οποία θα άλλαζε την πορεία του για διάστημα μερικών μηνών ή ετών.

Πηγή: Telegraph.co.uk
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v