NASA: Σε 10 χρόνια προσεδαφιζόμαστε στον Άρη

Η ανθρωπότητα πιθανώς και να απέχει μόνο μια δεκαετία από το να προσεδαφιστεί στον Άρη, σύμφωνα με επιστήμονα της NASA. Παράλληλα, η αμερικάνικη διαστημική υπηρεσία ετοιμάζεται να προσγειώσει το μεγαλύτερο μέχρι στιγμής όχημα στον κόκκινο πλανήτη.
NASA: Σε 10 χρόνια προσεδαφιζόμαστε στον Άρη
Το πρωί της 6ης Αυγούστου στις 8.31 ώρα Ελλάδας, το όχημα της NASA με το ευρηματικό όνομα “Curiosity” αναμένεται να προσγειωθεί στον κρατήρα Γκέιλ του πλανήτη Άρη. Πρόκειται για την σημαντικότερη μέχρι στιγμής αποστολή της NASA, η οποία ξεκίνησε πριν από περίπου εννέα μήνες όταν το σκάφος με το όχημα εξερεύνησης ξεκίνησε το ταξίδι του προς τον Κόκκινο Πλανήτη.

Αισιόδοξοι όσο ποτέ για ακόμα περισσότερες θετικές εξελίξεις στην έρευνα του «διάσημου» πλανήτη, οι επιστήμονες της NASA προέβησαν σε άκρως… αποκαλυπτικές δηλώσεις. «Αν είχαμε το κίνητρο και ήταν αρκετά σημαντικό για εμάς, θα έλεγα ότι μέσα σε 10 χρόνια θα μπορούσαμε να φτάσουμε εκεί», δήλωσε ο Adam Steltzner επικεφαλής μηχανικός της προσγείωσης του σκάφους με το όχημα στην εφημερίδα Daily Telegraph και προσθέτει: «Το να στείλουμε ανθρώπους στον Άρη δεν είναι αδύνατο. Είναι απλά πολύ δύσκολο και ακριβό. Έτσι αν ο κόσμος είχε αρκετούς πόρους και κίνητρα, θα μπορούσε να το πραγματοποιήσει».

Η προσεδάφιση πάντως, του σκάφους θα είναι εξαιρετικά δύσκολη. Για να καταφέρει να αγγίξει το έδαφος το διαστημόπλοιο θα πρέπει να μειώσει την ταχύτητά του από τα 21.000 χλμ. την ώρα στα 2,7 χλμ. την ώρα. Σε αυτή τη διαδικασία χρησιμοποιεί 76 πυροτεχνικές συσκευές, σκοινιά, λεπίδες και το μεγαλύτερο υπερηχητικό αλεξίπτωτο που έχει κατασκευαστεί ποτέ.

Επτά λεπτά… τρόμου θα διαρκέσει η προσεδάφιση του “Curiosity” στον Άρη, αλλά οι επιστήμονες είναι αισιόδοξοι – αν και ελαφρώς αγχωμένοι. «Είμαστε σίγουροι για την επιτυχία του εγχειρήματος, αλλά δεν μπορούμε να αποβάλλουμε εντελώς το άγχος», αναφέρει ο Doug McCuistionμ, διευθυντής του προγράμματος εξερεύνησης του Κόκκινου Πλανήτη.

Εν αναμονή λοιπόν, της προσεδάφισης της ανθρώπινης «Περιέργειας» στον πλανήτη, απολαμβάνουμε μερικές φρέσκιες φωτογραφίες από το διάστημα, τις οποίες δημοσίευσε η NASA τον Ιούλιο του 2012. Δείτε τις στην Photo Gallery.

Ν.Γ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v