«Όταν η Τέχνη συναντά τη Διαμαρτυρία…» από τα ΑΣΚΙ

Τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ), διοργανώνουν την εκδήλωση «Όταν η τέχνη συναντά τη διαμαρτυρία…». Με αφορμή την έκδοση του ημερολογίου 2013, τα ΑΣΚΙ προσκαλούν όλους τους ενδιαφερόμενους για την Σύγχρονη Κοινωνική Ιστορία σε μια ενδιαφέρουσα ομιλία.

«Όταν  η Τέχνη συναντά τη Διαμαρτυρία…» από τα ΑΣΚΙ
Εκδήλωση με τίτλο «Όταν η Τέχνη Συναντά τη Διαμαρτυρία από τα χρόνια της δικτατορίας μέχρι σήμερα» διοργανώνουν τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ), την Παρασκευή στις 18 Ιανουαρίου και ώρα 7.30 μ.μ., στο Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων (Ερμού 134-136) με αφορμή την έκδοση του ημερολογίου 2013 (ΑΣΚΙ\ ΑΥΓΗ) με αφίσες από τον αντιδικτατορικό αγώνα στο εξωτερικό. Τη συζήτηση θα κατευθύνει η Χριστίνα Αγριαντώνη και ομιλητές θα είναι ο Δημήτρης Αρβανίτης, ο Θανάσης Σκρουμπέλος και ο Γιώργος Ζώης. Στην εκδήλωση θα προβληθεί επίσης η ταινία μικρού μήκους του Γιώργου Ζώη «τίτλοι Τέλους», ενώ θα ακολουθήσει η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.

Τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρία, επιστημονικού χαρακτήρα, η οποία ιδρύθηκε το 1992 από μια ομάδα ιστορικών και πολιτικών. Σκοπός της ίδρυσης της εταιρίας είναι η δημιουργία ενός επιστημονικού και αρχειακού χώρου, που θα εστιάζει στην ιστορία των κοινωνικών κινημάτων του 20ου αιώνα, έχοντας κύριο μέλημα την ελεύθερη πρόσβαση σε αρχεία τα οποία, μέχρι τότε, εθεωρούντο απόρρητα για το ευρύ κοινό.

Στις συλλογές των ΑΣΚΙ βρίσκονται σήμερα εξαιρετικής σημασίας και όγκου αρχειακά τεκμήρια, τα οποία υπολογίζεται πως είναι περισσότερα από 4.000.000 έγγραφα και συνεχώς εμπλουτίζονται και προσφέρονται τόσο σε ερευνητές, όσο και σε κάθε ενδιαφερόμενο για τη σύγχρονη κοινωνική ιστορία.

Οι ομιλητές της εκδήλωσης «Όταν η διαμαρτυρία συναντά την τέχνη», έχουν σπουδάσει πάνω σε διαφορετικές τέχνες ο καθένας και θα εξετάσουν το θέμα ο καθένας από την οπτική γωνία του δικού του αντικειμένου. Ο Δημήτρης Αρβανίτης γεννήθηκε στη Χαλκίδα το 1948, σπούδασε ζωγραφική και γραφικές τέχνες. Διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής σε δισκογραφικές εταιρείες (EMI-Columbia και Minos) και σε περιοδικά (Τζαζ, Ταχυδρόμος, Δίφωνο, Jazz & Tzaz, κ.ά.). Από το 1973 εργάζεται σχεδιάζοντας εξώφυλλα δίσκων, βιβλία, αφίσες. Άρθρα του για την τυπογραφία, το σχεδιασμό εξωφύλλων δίσκων, αφίσας και για το ρόλο της γραφιστικής στην Ελλάδα δημοσιεύονται σε εφημερίδες και περιοδικά. Συμπεριλαμβάνεται στο Λεξικό Καλλιτεχνών του εκδόσεων Μέλισσα και στο βιβλίο Οι Ελληνικές Αφίσες των εκδόσεων Κέδρος. Έχει συμμετάσχει σε πολλές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το 2004 εξελέγη μέλος της Alliance Graphique Internationale.
 
Ο Θανάσης Σκρουμπέλος γεννήθηκε στον Κολωνό το 1944. Σπούδασε Καλές Τέχνες (χαρακτική και αγιογραφία) στην Αθήνα και κινηματογράφο στο London Film School, με υποτροφία της Διεθνούς Αμνηστίας, ως διωκόμενος από τη δικτατορία. Έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος σε εφημερίδες και περιοδικά, ενώ έχει γράψει αρκετά σενάρια για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Έχουν εκδοθεί βιβλία του (Τα φίδια στον Κολωνό, Bella ciao, Η ιστορία της Βέλβετ Παλμ, Οι κόκκινοι φίλοι μου κ.ά.). Έχει γράψει και σκηνοθετήσει μεγάλου μήκους ταινίες (Ο Τζώνης Κελν, κυρία μου, Χαβάη, Αλιόσσα κ.ά.). Ασχολείται επίσης με τη συγγραφή και τη μετάφραση θεατρικών έργων.

Ο Γιώργος Ζώης γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε σκηνοθεσία κινηματογράφου στη Σχολή Σταυράκου και στην UdK στο Βερολίνο με υποτροφία του Ιδρύματος Γουλανδρή. Η πρώτη του ταινία μικρού μήκους, Casus Belli διαγωνίστηκε στο 67ο Φεστιβάλ Βενετίας το 2010. Φέτος, η δεύτερη μικρού μήκους ταινία του Τίτλοι τέλους απέσπασε το βραβείο Καλύτερης Ευρωπαϊκής Ταινίας στο 69ο Φεστιβάλ της Βενετίας. Αυτή την εποχή, προετοιμάζει την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, με τίτλο Stage Fright.

Η Χριστίνα Αγριαντώνη, η οποία θα κατευθύνει τη συζήτηση είναι καθηγήτρια νεότερης ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σπούδασε αρχιτεκτονική στην Αθήνα και ιστορία στο Παρίσι, όπου ολοκλήρωσε τη διδακτορική της διατριβή το 1984 (Paris X-Nanterre). Στα 1988-2002 εργάστηκε στο Κέντρο Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, όπου και συμμετείχε στη δημιουργία του Βιομηχανικού Μουσείου Ερμούπολης. Έχει διδάξει κυρίως σε μεταπτυχιακούς κύκλους σπουδών στο ΚΝΕ/ΕΙΕ, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και στο Universite de Provence της Γαλλίας. Είναι μέλος διεθνών επιστημονικών εταιρειών και ερευνητικών δικτύων.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v