10 ξένα sites που διαβάζουμε

Από τα «σεβάσμια» New Yorker και National Geographic, μέχρι τα ξεκαρδιστικά Cracked και The Onion, αυτά είναι τα δέκα πιο αγαπημένα μας ξένα sites, που κερδίζουν δικαιωματικά μια θέση στα bookmarks του υπολογιστή μας.
10 ξένα sites που διαβάζουμε
της Ηρώς Κουνάδη

Μοιάζει σαν να έχουν περάσει αιώνες, όμως στην πραγματικότητα οι εποχές που κάθε καφές στο Κολωνάκι προϋπέθετε μια στάση για ξένο Τύπο από το περίπτερο της πλατείας δεν είναι και τόσο μακρινές. Ένα από τα δώρα εξ ουρανού που μας έφερε η έλευση του internet, είναι ότι δεν χρειάζεται πια ούτε να περιμένουμε μερικές εβδομάδες για να διαβάσουμε το πολυσυζητημένο στην άλλη όχθη του Ατλαντικού αφιέρωμα του Time, αλλά ούτε και να το πληρώσουμε δύο φορές ακριβότερο απ’ ό,τι εκείνοι που το διάβασαν πρώτοι. Το μειονέκτημα, βέβαια, ήταν ότι με την έλευση και την άνοδο του internet, πολλά από εκείνα τα θρυλικά περιοδικά σταμάτησαν και να υπάρχουν, τουλάχιστον στην έντυπη εκδοχή τους. Κάτι κερδίζεις, κάτι χάνεις.

Μια δεκαετία και κάτι αργότερα, το περίπτερο της πλατείας έχουν αντικαταστήσει τα bookmarks του browser, και τα πρωτοσέλιδα είναι προσβάσιμα από παντού. Νέες αδυναμίες έχουν προστεθεί στη λίστα με τις παλιές αγάπες, που ξαναζούν μέσα από την ηλεκτρονική μορφή τους, κι εμείς συνεχίζουμε να διαβάζουμε. Αυτά είναι τα ξένα sites τα πρωτοσέλιδα των οποίων… κρέμονται στα ηλεκτρονικά μας μανταλάκια.

Cracked.com: Με τίτλους κομματιών όπως «Αν οι φωτογραφίες στο Facebook έλεγαν την αλήθεια» και «5 ψυχοπάθειες που μας δημιούργησε το internet», το Cracked προδίδει ήδη από το πρωτοσέλιδό του σε τι ακριβώς αποσκοπεί: να μας κάνει να γελάσουμε. Και τα καταφέρνει, σχεδόν κάθε φορά, με χιούμορ που ακροβατεί τέλεια ανάμεσα στην «ψαγμένη» εξυπνάδα και την μετεφηβική καφρίλα. Μην ρωτήσετε πώς το κάνει αυτό, κι εμείς ακόμα αναρωτιόμαστε.

AskMen.com: Στους πρωτάρηδες πιθανότατα θα φέρει στο μυαλό όλο εκείνο το lifestyle των περιοδικών της δεκαετίας του ’90 που τώρα έχουμε ανακηρύξει σε μέγιστο φταίχτη για τα προβλήματά μας. Δεν θα το αρνηθούμε: τους μοιάζει. Είναι ένα site αφιερωμένο στην «καλή ανδρική ζωή», τις ωραίες γυναίκες, τα γρήγορα αυτοκίνητα και τις συμβουλές στυλ για να «ζεις καλύτερα». Όλα αυτά που κάνει, όμως, τα κάνει καλά –οι λίστες με τα top-10 είναι απολαυστικές, ακριβώς όπως και οι ανδρικές ανησυχίες του τύπου «πώς να ξεκινήσετε την σωματική επαφή στα πρώτα ραντεβού» ή «αληθινές ατάκες ‘πεσίματος’». Ευκολότερα το μισείς (αν μισούσες και την Imako σύσσωμη όταν μεσουρανούσε) παρά σταματάς να το διαβάζεις.

The Onion: «Ο Ben Affleck υποψήφιος για το βραβείο καλύτερου φίλου του Matt Damon». «Χειρούργος αναβάλει εγχείριση bypass για να καθαρίσει ολόκληρο το νοσοκομείο». Το The Onion αυτό-προσδιορίζεται ως “America’s Finest News Source”, μόνο που οι ειδήσεις του είναι… 100% πλαστές –ή ίσως ακριβώς γι’ αυτό. Την ίδια, αντίστοιχα απολαυστική, δουλειά για τα ελληνικά δεδομένα κάνει το Κουλούρι.

Slate.com: Δεν είναι σκέτες ειδήσεις. Είναι ειδήσεις με άποψη, και τίτλους όπως «Έκπληξη! Ένας ακόμα ρεπουμπλικάνος είπε κάτι βλακώδες για τον βιασμό». Αν ανήκετε στη σχολή που λέει ότι οι ειδήσεις πρέπει να παρουσιάζονται με αντικειμενικότητα, μείνετε μακριά. Οι υπόλοιποι, θα το λατρέψετε για τις δυνατές του πένες και την θεματολογία του που βασίζεται στην τρέχουσα ειδησεογραφία… και την εξαντλεί, κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Two Sexy Geeks: Δύο... sexy geeks μαζεύουν viral περιεχόμενο και διασκεδαστικές άχρηστες πληροφορίες από κάθε γωνιά του internet, και τα μοιράζονται μαζί μας σε ένα site σχεδιασμένο για να μας κρατήσει απασχολημένους ώρες. Το πρωτοσέλιδο πλημμυρίζουν θέματα όπως «οκτώ φωτογραφίες που αποδεικνύουν ότι έχετε βρώμικο μυαλό», «έντεκα πραγματικά περίεργα πράγματα που μπορείτε να αγοράσετε online» και «τέσσερις γελοίοι τρόποι να ελκύεις τις γυναίκες, που όντως πιάνουν».

eHow.com: Τι θέλετε να κάνετε; Από το πώς θα μαγειρέψετε τα λαχανικά σας τον χειμώνα, μέχρι το πώς θα επισκευάσετε τη σέλα της μηχανής και πώς θα δέσετε σωστά το κασκόλ, τα πάντα εξηγούνται αναλυτικά, και βήμα προς βήμα, με καλογραμμένα κείμενα και κατατοπιστικά βιντεάκια. Το ίδιο πράγμα, με καλύτερα κείμενα και πιο πολλά λόγια για τους… πιο διαβαστερούς εξ ημών κάνει το So you wanna.

LifeHacker: Ένα ακόμα site με έξυπνες ιδέες, χρήσιμα tips και καλογραμμένες λίστες top-10 για οτιδήποτε θέλετε να κάνετε. Αν και είναι επικεντρωμένο στην τεχνολογία και τους υπολογιστές, όπως άλλωστε προδίδει και το όνομά του, η θεματολογία του δεν σταματά εκεί, αλλά επεκτείνεται σε όλους τομείς της καθημερινής ζωής –από το πώς θα «σκίσετε» σε μια συνέντευξη για δουλειά, μέχρι το πώς θα γλιτώσετε τους δέκα συνηθέστερους εφιάλτες στην κουζίνα σας.

Life: Μπορεί η έντυπη έκδοσή του να αποχαιρέτησε τους ξύλινους πάγκους εδώ και κάτι παραπάνω από μια δεκαετία, το website όμως του θρυλικού αμερικανικού περιοδικού μπορεί ακόμα να μας κρατήσει «κολλημένους» για ώρες, με τα πλούσια ασπρόμαυρα φωτορεπορτάζ του, από κάθε δεκαετία, κάθε ιστορική στιγμή και κάθε γωνιά του πλανήτη. Ίσως το μοναδικό site σε αυτήν εδώ τη λίστα που δεν «διαβάζουμε» ακριβώς, αλλά «χαζεύουμε» περισσότερο: τα κείμενά του είναι μόνο συνοδευτικά των φωτογραφιών, και –θα το παραδεχτούμε– ελάχιστα από αυτά έχουν περισσότερο ενδιαφέρον από τις φωτογραφίες που συνοδεύουν.

National Geographic: Εξωπραγματικά τοπία, συγκλονιστικές φωτογραφίες, ταξίδια ζωής, καλογραμμένα κείμενα για την φύση, το διάστημα, το περιβάλλον, την περιπέτεια και την άγρια ζωή. Η online έκδοση του θρυλικού περιοδικού που πρωτοκυκλοφόρησε το 1888, αλλά παρέμεινε αισθητά ακριβό από τότε μέχρι σήμερα, είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους είμαστε ευγνώμονες για την ύπαρξη του internet.

New Yorker: Ναι, το αναγνωρίζουμε. Τα κείμενά του είναι τόσο τεράστια σε έκταση, που καταλήγουν μάλλον απαγορευτικά για όσους δεν έχουν ψύχωση με την ανάγνωση περιοδικών –και δη στην ούτως ή άλλως άβολη για διάβασμα οθόνη του υπολογιστή. Παρ’ όλα αυτά, όσοι μπορούμε να κάνουμε την «θυσία» ανταμειβόμαστε με καλό γράψιμο, σφαιρική παρουσίαση κάθε θέματος, ενδιαφέρουσες απόψεις και την αίσθηση ότι έχουμε διαβάσει ένα μικρό μυθιστόρημα κάθε φορά που φτάνουμε στη δέκατη σελίδα ενός εκ των αφιερωμάτων του.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v