Το ίδρυμα Ωνάση αποκτά το αρχείο του Καβάφη

Την απόκτηση του αρχείου του Κ.Π. Καβάφη ανακοίνωσε το ίδρυμα Ωνάση. Σε συνεργασία με τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, το Ίδρυμα στοχεύει στην υποστήριξη του διεθνούς χαρακτήρα της ποίησης του Αλεξανδρινού ποιητή, ενώ θα προσφέρει στο ευρύ κοινό ανοιχτή πρόσβαση στο έργο.
Το ίδρυμα Ωνάση αποκτά το αρχείο του Καβάφη
Στο πλαίσιο της κοινωφελούς του δράσης το ίδρυμα Ωνάση ανακοίνωσε την απόκτηση του αρχείου του Αλεξανδρινού ποιητή Κ.Π. Καβάφη . Το ίδρυμα στοχεύει να προσφέρει στο ευρύ κοινό ανοιχτή πρόσβαση στο έργο καθώς και να υποστηρίξει τον διεθνή χαρακτήρα της ποίησης και της προσωπικότητας του ποιητή.

Το αρχείο περιλαμβάνει χειρόγραφα ανυπολόγιστης αξίας, όπως και προσωπικά αντικείμενα του Καβάφη. Συγκεκριμένα υπάρχουν ποιήματα, λογοτεχνικά και φιλολογικά πεζά, ιδιωτικά έγγραφα του ποιητή, όπως αλληλογραφία και ημερολόγια, αρχείο από το περιοδικό που εξέδιδε ο ποιητής «Αλεξανδρινή Τέχνη», καθώς και αρχείο του Σεγκόπουλου, του κληρονόμου του Καβάφη, το οποίο αναφέρεται φυσικά στον ποιητή. Πρόκειται για ένα αυτοπροσδιοριστικό αρχείο για τον ποιητή, καθώς αποτελεί έργο ακριβολογίας το οποίο οργανώθηκε από τον ίδιο.

Το αρχείο Καβάφη παραδίδεται στο Ίδρυμα Ωνάση πιο πλήρες από ποτέ, χάρη στην εξαιρετική δουλειά του Γιώργου Πάνου Σαβίδη και του Μανόλη Σαβίδη, των ανθρώπων που εμπιστεύτηκε ο Αλέκος Σεγκόπουλος, ο κληρονόμος του ποιητή για να επιμεληθούν το πολύτιμο έργο του. Εκείνοι όχι μόνο διαφύλαξαν την ενότητα του Αρχείου Καβάφη που παρέλαβαν, αλλά σε μεγάλο βαθμό το αποκατέστησαν, ανακτώντας χειρόγραφα και άλλο υλικό που είχε αποσπαστεί, ενώ το προίκισαν ακόμα και με αντικείμενα όπως το αυθεντικό γραφείο του ποιητή.

Το Ίδρυμα θα εστιάσει στην ψηφιακή ανάπτυξη του αρχείου, στοχεύοντας στην προσβασιμότητά του σε όλους και όχι μόνο στην επιστημονική κοινότητα, ενώ θα δοθεί έμφαση στην διεθνή διάσταση του έργου. Επίσης σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών θα εκτίθενται επί μονίμου βάσεως προσωπικά αντικείμενα και χειρόγραφα του Αλεξανδρινού ποιητή. Τα εκθέματα θα εναλλάσσονται και η μελέτη του τρόπου παρουσίασής τους θα απαντά στις σύγχρονες μουσειολογικές πρακτικές και προσεγγίσεις. Το 2013, επετειακό έτος για τον ποιητή, η Στέγη δίνοντας όπως πάντα βάση στην εκπαιδευτική της αποστολή, θα αξιοποιήσει το αρχείο Καβάφη περαιτέρω, σχεδιάζοντας προγράμματα για το κοινό όλων των ηλικιών.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v