Η «Επιστολή του Θεού» του Αϊνστάιν σε online δημοπρασία

Επιστολή του Αϊνστάιν, την οποία έγραψε ένα χρόνο πριν το θάνατό του και στην οποία εκφράζει τις απόψεις του περί θρησκείας πρόκειται να πουληθεί αυτόν τον μήνα στο ebay «ανοίγοντας» στην τιμή των τριών εκατομμυρίων δολλαρίων.
Η «Επιστολή του Θεού» του Αϊνστάιν σε online δημοπρασία
Γνωστή και ως «Επιστολή του Θεού», το χειρόγραφο του μεγάλου Φυσικού Άλμπερτ Αϊνστάιν περιέχει άκρως ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με τις σκέψεις του πάνω στη θρησκεία και τον Θεό. To εν λόγω γράμμα, θα πουληθεί μέσω δημοπρασίας στο ebay αυτόν τον μήνα με την τιμή του να «ανοίγει» στα τρία εκατομμύρια δολάρια. «Η επιστολή αυτή έχει μεγάλη πολιτιστική και ιστορική σημασία μιας και περιλαμβάνει τις προσωπικές σκέψεις του πιο έξυπνου ανθρώπου του 20ου αιώνα», λέει ο Eric Gazin, πρόεδρος της εταιρείας δημοπρασιών Auction Cause, η οποία θα αναλάβει να διαχειριστεί την online δημοπρασία.

«Η επιστολή γράφτηκε προς το τέλος της ζωής του, ύστερα από πολλά χρόνια σκέψης και μάθησης», προσθέτει. Ο Αϊνστάιν έγραψε την επιστολή στην Γερμανία τον Ιανουάριο του ’54 και ενώ βρισκόταν στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον, απευθυνόμενος στον φιλόσοφο Έρικ Γκούτκιντ αφού είχε διαβάσει το βιβλίο του με τίτλο "Choose Life: The Biblical Call to Revolt".

«… Η λέξη ‘Θεός’ δεν είναι για μένα τίποτα περισσότερο από την έκφραση της ανθρώπινης αδυναμίας και η Βίβλος μια συλλογή αξιότιμων, αλλά πρωτόγονων μύθων οι οποίοι είναι εντούτοις αρκετά παιδαριώδεις. Καμία ερμηνεία, όσο ενδιαφέρουσα και αν είναι δεν μπορεί (για μένα) να το αλλάξει αυτό», γράφει ο γερμανικής καταγωγής επιστήμονας, ο οποίος το 1921 τιμήθηκε με το Νόμπελ Φυσικής.

Ο ανώνυμος πωλητής της επιστολής, η οποία θα δημοπρατηθεί με τον αρχικό της φάκελο, σφραγίδα και σφραγίδα ταχυδρομείου, την είχε αγοράσει από την εταιρεία Bloomsbury Auctions στο Λονδίνο το 2008 για 404 χιλιάδες δολάρια. Έκτοτε η επιστολή αποθηκεύτηκε σε έναν ελεγχόμενης θερμοκρασίας χώρο σε δημόσιο ίδρυμα.

Παρά το γεγονός ότι η αρχική τιμή της επιστολής στο ebay θα είναι τρία εκατομμύρια δολάρια, ο Gazin, περιμένει πως θα «πιάσει» τουλάχιστον το διπλάσιο του ποσού στην δημοπρασία η οποία θα διαρκέσει από τις 8 μέχρι και τις 18 Οκτωβρίου.

Ν.Γ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v