Φωτογραφική βόλτα… στα άδυτα του Facebook

Γραφεία με ονόματα από τον Πόλεμο των Άστρων, γήπεδα μπάσκετ και ψησταριές στην ταράτσα, και κάπου ανάμεσα, οι εργαζόμενοι του Facebook. Το Time τρυπώνει στα κεντρικά του κορυφαίου κοινωνικού δικτύου και εμείς επιχειρούμε μια φωτογραφική γνωριμία με τον κόσμο του Zuckerberg.
Φωτογραφική βόλτα… στα άδυτα του Facebook
Δεν πρόκειται για φουτουριστικά κτίρια βγαλμένα από επόμενους αιώνες, όπως αυτά της Apple ή της Microsoft. Δεν θα δείτε ούτε ουρανοξύστες ή γραφεία-γυάλινα κάστρα όπως τα κεντρικά των μεγάλων πολυεθνικών. Το «κρησφύγετο» του Facebook όμως, είναι ίσως αυτό στο οποίο θα ήθελε να δουλεύει κάθε εργαζόμενος: Απλά κτίρια σε «ανθρώπινα» μεγέθη, μέσος όρος ηλικίας εργαζομένων που προδιαθέτει για… πάρτι, γωνιές για παιχνίδι, άθληση και σκέψη. 
Η φωτογράφος του Time, Emily Shur, τρύπωσε με τον φακό της στα άδυτα του Facebook, εκεί όπου εκατοντάδες εργαζόμενοι φροντίζουν για να κάνουμε εμείς ακούραστα τα likes και τα shares μας, αλλά και εκείνοι που δέχονται την μήνη άλλων τόσων ανά τον κόσμο, που τους καταριούνται για το «τέλος των προσωπικών δεδομένων». Έτοιμοι για ξενάγηση;


Περίπου 900 άτομα απασχολούνται στα κεντρικά γραφεία του Facebook, τα οποία όπως βλέπουμε, δεν έχουν διαχωριστικά ή τοίχους ανάμεσά τους, καθώς η εταιρία λειτουργεί με την λογική της «ανοιχτής» συνεργασίας, το “openness ethos” όπως το θέτει.


Η εταιρία διαθέτει έναν αριθμό κτιρίων – είναι δηλαδή διασκορπισμένη σε πολλά μέρη της περιοχής Palo Alto της California. Τα περισσότερα κτίρια εκ των εγκαταστάσεών του, όπως διαπιστώνετε διέπονται από την λιτή, σχεδόν αδιάφορη αρχιτεκτονική και αισθητική – είναι το ανθρώπινο δυναμικό που μετράει για τον Zuckerberg.


Ο μέσος όρος ηλικίας των εργαζομένων στο Facebook είναι μικρότερος ακόμη και από αυτόν των χρηστών του. Ο μέσος Facebook user έχει περάσει τα 30 του χρόνια, ενώ ο μέσος εργαζόμενος, δεν τα έχει κλείσει ακόμη. 


Βρισκόμαστε στο Game Room της εταιρίας, όπου ένα Xbox 360 και μια παρτίδα Guitar Hero περιμένουν τους εργαζόμενους που θέλουν να εκτονωθούν λίγο παραπάνω στο διαλείμματά τους. 


Λίγο πιο πέρα, μια ηχομονωμένη αίθουσα φιλοξενεί τα πιο… ήσυχα διαλείμματα, διαθέτοντας ένα τραπέζι για σκάκι. Διαθέσιμο είναι επίσης και ένα τραπέζι του ping pong. 


Ώρα για μεσημεριανό στις εγκαταστάσεις του Facebook στην California Avenue, και το μενού μάλιστα περιλαμβάνει εκτός από την σταθερή αξία της πίτσας, μια ποικιλία διαιτητικών πιάτων με την ένδειξη «Healthy Options». Ίσως με φρούτα από τις ψηφιακές φάρμες του Facebook. 


Σ’ αυτή τη γωνιά είναι συγκεντρωμένο το «διεθνές» team του Facebook, καθώς απασχολεί πολλούς εργαζόμενους που δεν κατάγονται από τις ΗΠΑ, ώστε να κινητοποιήσουν χρήστες άλλων χωρών να μεταφράσουν την δημοφιλή σελίδα στις αντίστοιχες γλώσσες –πάνω από 70 μέχρι στιγμής.


Τι δουλειά έχει ο Πόλεμος των Άστρων με το Facebook; Η φαντασία παίζει σημαντικό ρόλο στα κεντρικά του Facebook και κάθε αίθουσα συνεδριάσεων έχει το όνομα μιας πόλης ή ενός χαρακτήρα από την pop κουλτούρα. Εδώ βλέπετε τα Facility Resourses, που έχουν ονομαστεί Awesome Town.


Το συγκεκριμένο γήπεδο μπάσκετ βρίσκεται πολύ κοντά στα γραφεία του Facebook. Στην ταράτσα των οποίων, μάλιστα, υπάρχει ειδικός χώρος για μπάρμπεκιου αλλά και μουσικά events, όταν ο καιρός το επιτρέπει. 


Περισσότερο με φοιτητική εστία, παρά με γραφεία εταιρίας που μετρά… δισεκατομμύρια δολάρια σε μετοχές μοιάζουν οι εγκαταστάσεις του Facebook. Άλλωστε, σε μια φοιτητική εστία οραματίστηκε και ο Zuckerberg κάποτε την ιστοσελίδα που άλλαξε την ιστορία του internet. 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v