Downloads: Τα αγαπημένα των… «πειρατών»

Μουσική, άλμπουμ, ταινίες, video games, προγράμματα, εφαρμογές για smartphones. Παρά τους νόμους που έχουν θεσπιστεί εναντίον της, η πειρατεία ζει και βασιλεύει στο Διαδίκτυο. Δείτε ποια αρχεία έχουν τα περισσότερα downloads παγκοσμίως.
Downloads: Τα αγαπημένα των… «πειρατών»
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Τι και αν η νομοθεσία έχει γίνει ακόμα πιο σκληρή με την θέσπιση νέων «δρακόντειων» νόμων, τι και αν έκλεισε ο κολοσσός εν ονόματι Megaupload και τα υπόλοιπα file sharing sites αναγκάστηκαν να αφαιρέσουν οτιδήποτε έχει πνευματικά δικαιώματα από τους servers τους; Η πειρατεία σαν Λερναία Ύδρα συνεχίζει να επιβιώνει μέσα από την… αυτοκρατορία των torrents – και όχι μόνο. Για του λόγου το αληθές, δείτε πια αρχεία «πειρατεύτηκαν» περισσότερο την χρονιά που μας πέρασε.

Κινηματογραφικές ταινίες

Τι ειρωνεία. Η ταινία για την οποία ο σκηνοθέτης του Τιτανικού Τζέημς Κάμερον είχε πει πως «θα ανοίξει μια νέα εποχή για τον κινηματογράφο», είναι η πιο πειρατευμένη ταινία όλων των εποχών. Το “Avatar” εκτός από δύο εκατομμύρια δολάρια εισπράξεις στο box office, έσπασε το φράγμα των 20 εκατομμυρίων downloads. Νούμερο εξωπραγματικό, αν αναλογιστεί κανείς πως οι δύο πρώτες ταινίες στην λίστα με τα περισσότερα downloads για το 2011 ήταν το “Fast Five” με 9 εκατομμύρια και το “Hangover Part 2” με 8 εκατομμύρια downloads αντίστοιχα. Δείτε την λίστα.


Τηλεοπτικές σειρές

Σύμφωνα με στοιχεία του TorrentFreak, την πρώτη θέση κατέχει ο σχιζοφρενής δολοφόνος Dexter με 3.620.000 downloads/επεισόδιο και την δεύτερη το επικό Game of Thrones με 3.400.000. Οι δύο αυτές σειρές είναι πολύ δημοφιλείς και εκτός της χώρας προβολής τους (Αμερική) με το κοινό των άλλων αγορών (Ευρώπη, Ασία κλπ.) να μην μπορεί να περιμένει ένα ή δύο χρόνια για να τις δει σε κάποιο εγχώριο δίκτυο. Ακολουθούν οι εξίσου δημοφιλείς The Big Bang Theory, House M.D, Glee και How I Met Your Mother. Δείτε παρακάτω την αναλυτική λίστα.


Video games

Είχαν, έχουν και θα έχουν πάντα την τιμητική τους στα downloads, ενώ πλέον η πειρατεία σε αυτά δεν περιορίζεται μόνο σε όσα βγαίνουν για PC, αλλά πλέον έχει επεκταθεί και στις κονσόλες (Wii, Xbox, PS3). Στην κορυφή της λίστας του TorrentFreak για PC βρίσκεται το παιχνίδι "Crysis 2" με 3.920.000 downloads, ενώ στη δεύτερη θέση το "Call of Duty: Modern Warfare 3" με 3.650.000 downloads. Η σειρά Call of Duty μάλιστα, κατέχει τις δύο πρώτες θέσεις στην λίστα με τα πιο «κατεβασμένα» παιχνίδια όλων των εποχών.

Στα παιχνίδια για Wii, τα πρωτεία κατέχει ο Mario και μάλιστα όχι με έναν αλλά με δύο τίτλους παιχνιδιών. Παρόλο που κυκλοφόρησε το 2010, το "Super Mario Galaxy 2" κατόρθωσε με 1.280.000 downloads να… τερματίσει στην πρώτη θέση για δεύτερη συνεχή χρονιά, ενώ ακολουθεί το "Mario Sports Mix" με 1.090.000 downloads.
Στο Xbox τα περισσότερα πειρατικά downloads κατάφερε να συγκεντρώσει το Gears of War 3 με 890.000 downloads, ενώ ακολουθούν οι… συνήθεις ύποπτοι «Call of Duty: Modern Warfare 3» και «Battlefield 3» με 830.000 και 760.000 downloads αντίστοιχα.

Software

Ακόμα ένας τομέας στον οποίον η πειρατεία κάνει… πάρτι. Το δημοφιλές εργαλείο επεξεργασίας φωτογραφιών Photoshop, η σειρά των Microsoft Office, το McAfee Virus Scan, το anti virus της Symantec, το πρόγραμμα επεξεργασίας pdf Adobe Acrobat και το σχεδιαστικό Autocad φιγουράρουν στη λίστα με τα πιο «κατεβασμένα» προγράμματα όλων των εποχών.

Mobile Applications

Όπως ήταν αναμενόμενο, η πειρατεία «μετακόμισε» και στα Smartphones. Πέρα από τα «σπασμένα» λογισμικά, τα πειρατικά applications κερδίζουν και αυτά μέρα με την μέρα το δικό τους… μερίδιο στους χρήστες, οι οποίοι δείχνουν εμφανώς την προτίμησή τους κυρίως σε εφαρμογές παιχνιδιών. Αυτή τη στιγμή, στη κορυφή βρίσκεται το Grand Theft Auto 3, ενώ ακολουθούν το Need For Speed Hot Pursuit, το FIFA 12 και το Pro Evolution Soccer 2012. Όσον αφορά τις υπόλοιπες εφαρμογές, η εφαρμογή GPS της Navigon κατέχει τα πρωτεία.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v