Το διαδίκτυο δεν SOPAίνει

Το internet διαφωνεί με τα νομοσχέδια που πρότειναν οι αμερικανικές αρχές εναντίον της πειρατείας στο διαδίκτυο και το δείχνει με συμβολική ηλεκτρονική απεργία, στην οποία θα συμμετάσχει την Τετάρτη και η διεθνής έκδοση της Wikipedia.
Το διαδίκτυο δεν SOPAίνει
Η γνωστή διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια Wikipedia σχεδιάζει να «κατεβάσει» την αγγλόγλωσση ιστοσελίδα της εκτός αέρα την Τετάρτη, συμμετέχοντας έτσι στις αντιδράσεις εναντίον των νομοθεσιών για την πειρατεία που προτείνονται στις ΗΠΑ.

Η Wikipedia, η οποία βασίζεται στην συνδρομή των χρηστών της, καθώς και το ανάλογης φιλοσοφίας ειδησεογραφικό site Reddit και άλλα γνωστά blogs δήλωσαν πως θα συμμετάσχουν επίσης στο «blackout».

Οι ιθύνοντες των συγκεκριμένων ιστοσελίδων αντιτίθενται στα νομοθετήματα SOPA (Stop Online Piracy Act) και PIPA (Protect Intellectual Property Act), που συζητούνται στο αμερικανικό Κονγκρέσο. Ωστόσο, το Twitter αρνήθηκε να λάβει μέρος σε αυτή την συμβολική κίνηση, ενώ ο γνωστός μεγιστάνας των εκδόσεων Ruppert Murdoch δήλωσε ανοιχτά την υποστήριξή του στο νομοσχέδιο.

Τα συγκεκριμένα νομοσχέδια αποτελούν μια προσπάθεια των αμερικανικών αρχών να πολεμήσουν τις online αγορές πειρατικών αμερικανικών ταινιών, μουσικής και άλλων αγαθών, αναγκάζοντας τις εταιρίες του διαδικτύου να εμποδίσουν την πρόσβαση σε ξένες ιστοσελίδες που προσφέρουν υλικό το οποίο παραβιάζει τους αμερικανικούς νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.

Ο ιδρυτής της Wikipedia, Jimmy Wales, δήλωσε στο BBC πως οι υποστηρικτές του SOPA αντιμετωπίζουν όσους αντιτίθενται ως ανθρώπους που θέλουν να επιβάλλουν ή να υπερασπιστούν την πειρατεία. «Δεν είναι όμως αυτό το νόημα. Το θέμα είναι ότι το νομοσχέδιο είναι τόσο γενικό και κακογραμμένο που πρόκειται να επηρεάσει κάθε τι στο διαδίκτυο, που μπορεί να μην έχει σχέση με την πειρατεία», κατήγγειλε.

Το περασμένο Σάββατο, ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ανακοίνωση, που μάλλον φάνηκε να πρόσκειται φιλικά προς τους διαμαρτυρόμενους: «Αν και πιστεύουμε ότι η online πειρατεία από ξένες ιστοσελίδες είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που απαιτεί σοβαρή νομοθετική απόκριση, δεν θα στηρίξουμε οποιαδήποτε νομοθεσία μειώνει την ελευθερία της έκφρασης, αυξάνει τους κινδύνους στην ηλεκτρονική ασφάλεια ή υπονομεύει το δυναμικό, καινοτόμο παγκόσμιο διαδίκτυο».

Παρά το προεδρικό βέτο που υπονοείται από την παραπάνω ανακοίνωση, η Wikipedia ανακοίνωσε πως η αγγλόφωνη έκδοσή της θα προχωρήσει στην πρώτη στα χρονικά διαμαρτυρία της, επειδή «οι νομοθεσίες θα είναι καταστροφικές για τον ελεύθερο και ανοιχτό ιστό». «Δεν θεωρούμε πως η υπόθεση του SOPA θα εξαφανιστεί», είπαν οι εκπρόσωποί της και ανακοίνωσαν πως από τις 8.00 το πρωί μέχρι τις 8.00 το βράδυ (τοπικές ώρες) της Τετάρτης, τα περιεχόμενα της Wikipedia δεν θα είναι διαθέσιμα online.

Με την σειρά τους, το πρόσφατα ιδρυμένο «Κόμμα Πειρατών Ελλάδας» ανακοίνωσε πως μπορεί τα νομοσχέδια να αφορούν τις ΗΠΑ, αλλά θα επηρεάσουν ολόκληρο τον κόσμο, αναφέροντας τα χαρακτηριστικά παραδείγματα του Facebook, του Twitter και του Youtube, των οποίων οι severs βρίσκονται στην Αμερική, αλλά αφορούν όλο τον πλανήτη.

Πηγή: BBC.co.uk
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v