Για να πετύχεις… συγχώρεσε!

Οι πληγές του παρελθόντος συχνά μας κατατρύχουν και μας εμποδίζουν να δούμε το μέλλον με αισιοδοξία. Η ειδικός εξηγεί πώς θα βρούμε την δύναμη να ξεπεράσουμε τις άσχημες σελίδες της ζωής μας και την δύναμη να συγχωρήσουμε όσους μας πλήγωσαν.
Για να πετύχεις… συγχώρεσε!
Και, ναι, καλωσορίσαμε το 2012! Έχεις αναρωτηθεί ποτέ πόσο βάρος φέρνεις στην νέα χρονιά από καταστάσεις που σε έχουν πληγώσει στο παρελθόν;

Συζητώντας στο coaching, καθημερινά, βλέπω ότι όλοι μας έχουμε πληγωθεί από άλλους ανθρώπους στο παρελθόν. Από την celebrity με πατέρα που την κακοποιούσε, από τον γενικό διευθυντή που απολύθηκε επειδή ξεσκέπασε ένα οικονομικό σκάνδαλο στην εταιρία του, τον σύζυγο που είδε τον κολλητό του να έχει σχέση με την γυναίκα του… κατά την διάρκεια της ζωής μας οι συμπεριφορές άλλων ανθρώπων μας τσακίζουν.

Και κρατάνε χώρο στην καρδιά μας. Αυτός ο πολύτιμος χώρος κρατάει και εσένα πίσω γιατί σου απορροφά θετική ενέργεια. Επίσης, μπορεί να μην το αντιλαμβάνεσαι, μα το να κρατάς αρνητικά συναισθήματα για κάποιον άνθρωπο τελικά σε κρατάει δεμένο σφιχτά με αυτόν. Είναι ένας φαύλος κύκλος γιατί όταν στέλνεις αρνητικά συναισθήματα, αυτά λαμβάνεις πίσω και έτσι η αρνητικότητα διογκώνεται.

Επίσης, από πανεπιστημιακές έρευνες, έχει προκύψει ότι άνθρωποι οι οποίοι συγχωρούν, βελτιώνουν την υγεία τους. Απαλλάσσονται από χρόνιες ημικρανίες, βελτιώνουν την πίεσή τους και νιώθουν περισσότερη ευφορία.

Αν θέλεις να φέρεις κάτι καινούργιο στην ζωή σου, να αναπτυχθείς, είναι σημαντικό να δημιουργήσεις νέο χώρο… Το παρόν και το μέλλον σε περιμένουν όμως αν στο μυαλό και η καρδιά σου είναι στο παρελθόν, τότε θα μείνεις εκεί.

Ένας εύκολος και αποτελεσματικός τρόπος που χρησιμοποιούμε στο coaching είναι το… γράμμα. Χρειάζεσαι μερικές λευκές κόλλες χαρτί, στυλό, μια βολική καρέκλα και να αφιερώσεις 30 λεπτά χωρίς περισπασμούς. Γράψε σε μια λίστα όλους τους ανθρώπους από τους οποίους νιώθεις ότι έχεις πληγωθεί.

Μετά ξεκίνα σε μια καθαρή σελίδα και γράψε ένα γράμμα στον κάθε ένα από αυτούς. Εκεί, εκφράζεις με απόλυτη λεπτομέρεια, όλα τα γεγονότα τα οποία σε κάνουν να θυμώνεις. Παίξε 100% μια και δεν θα τα στείλεις τα γράμματα, εκφράσου όπως ακριβώς θέλεις. Χρησιμοποίησε όποιες λέξεις θέλεις και βγάλε όλο τον θυμό σου. Κάνε τις ερωτήσεις που πάντα ήθελες να κάνεις. Δες αν μπορείς να ξεκαθαρίσεις τι χρειάζεσαι από εκείνους ή από τον εαυτό σου ώστε να νιώσεις ισορροπία με το γεγονός. Όσο θα γράφεις, θα ηρεμείς και στο τέλος θα μπορέσεις να δεις τι ακριβώς θα μπορούσες να κάνεις και εσύ για να εξελιχθούν τα πράγματα διαφορετικά.

Μετά, γύρνα σελίδα. Τώρα γράφεις το γράμμα που θα σου έστελνε το πρόσωπο στο έγραψες πριν λίγο. ‘Μπες στα παπούτσια’ του άλλου, δες τι βλέπει και σκέψου όπως σκέπτεται. Φαντάσου σαν να κουνάει ο άλλος άνθρωπος το μολύβι και να γράφει την δική του άποψη για το θέμα. Θα εκπλαγείς από το αποτέλεσμα. Τέλος, διάβασε δυνατά τα γράμματα με την διάθεση να συγχωρήσεις τον άλλο άνθρωπο.

Όλοι οι άνθρωποι καθημερινά κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν με τις γνώσεις, τις ικανότητες και τις δυνατότητες που έχουν, το ίδιο και εσύ. Σκέψου το. Για παράδειγμα κανείς γονιός δεν ξυπνάει το πρωί και λέει, «ωραία, σήμερα βρήκα άλλον έναν τρόπο για να κάνω κακό στο παιδί μου». Είναι τα δικά τους προβλήματα, λάθος μοντέλα συμπεριφοράς και πληγές που φέρνουν οι άνθρωποι μέσα σε κάθε σχέση.

Και είναι στο χέρι σου από θύμα, να πάρεις την ζωή στα χέρια σου και να συγχωρέσεις. Το ξέρω δεν είναι απλό ούτε εύκολο… είναι όμως για το δικό σου καλό!

Τζιλ Δούκα MBA, ACC
Ιδρύτρια www.uniquenessdevelopmentgroup.com  
Coach, εισηγήτρια, συγγραφέας
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v