Η πρώτη βροχή από πεφταστέρια για το 2012

Απόψε τα ξημερώματα, οι Τεταρτίδες θα είναι πιστές στο ετήσιο ραντεβού τους με τον ουρανό και μια βροχή αστεριών –καιρού επιτρέποντος- θα κάνει την εμφάνισή της, κρατώντας ξάγρυπνους τους ρομαντικότερους εξ ημών.
Η πρώτη βροχή από πεφταστέρια για το 2012
Το πρώτο δώρο της νέας χρονιάς έρχεται εξ ουρανού και θα είναι θεαματικότατο, καλώς εχόντων των πραγμάτων. Οι Τεταρτίδες πραγματοποιούν την ετήσια «βροχή» τους στον ουρανό και θα είναι εμφανείς το βράδυ της Τρίτης προς ξημερώματα Τετάρτης, προκαλώντας τους πιο «ονειροπόλους» για νυχτερινές ευχές και ξενύχτι κάτω από τα αστέρια.

Οι Τεταρτίδες είναι μια βροχή μετεώρων που έχει πάρει το όνομά της από τον αστερισμό Quadrans Muralis, ο οποίος σήμερα δεν υπάρχει, ενώ οι συγκεκριμένοι διάττοντες βρίσκονται πλέον κοντά στην Μεγάλη Άρκτο. Κάθε Ιανουάριο εμφανίζονται στον γήινο ουρανό, από την 1η ως την 12η Ιανουαρίου, ενώ αυτή την χρονιά, η κορύφωση της «βροχής» εντοπίζεται κατά την σημερινή νύχτα.

Σε αντίθεση μάλιστα με τις βροχές αστέρων της περασμένης χρονιάς, των οποίων την ορατότητα δεν βοήθησαν οι καιρικές συνθήκες και η θέση του φεγγαριού, οι φετινές Τεταρτίδες αναμένεται να χαρακτηρίζονται από αρκετή ευκρίνεια, ώστε να… κάνουμε την δουλειά μας.

Η βροχή στις ώρες της κορύφωσης μπορεί να φτάσει τα 100 πεφταστέρια ανά ώρα, ενώ δεν υπάρχει συγκεκριμένο σημείο του ουρανού στο οποίο εμφανίζονται: Οι Τεταρτίδες χαρακτηρίζονται ως απρόβλεπτες, γι’ αυτό έχετε τα μάτια ψηλά και… καλές ευχές.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v