Άγιε μου Βασίλη...: Οι καλλιτέχνες γράφουν

Ο Σταμάτης Κραουνάκης, ο Γιάννης Τσιμιτσέλης, η Βασιλική Λασκαράκη και ο Θανάσης Αλευράς γίνονται για λίγο και πάλι παιδιά και γράφουν στον Άη Βασίλη για να του ζητήσουν όσα (δεν) μπορεί να τους φέρει.
Άγιε μου Βασίλη...: Οι καλλιτέχνες γράφουν
της Ηρώς Κουνάδη

Εσείς, τι θα ζητούσατε από τον Άη Βασίλη; Υγεία, τύχη, ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα, μια μπέρτα σούπερ ήρωα για να σώσετε τον κόσμο; Οι καλλιτέχνες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας και του έγραψαν γράμματα ζήτησαν αυτά και λίγα περισσότερα. Ίσως αυτός να είναι, τελικά, ο λόγος που εκείνος φέρνει δώρα μόνο στα παιδιά. Ίσως οι δικές μας επιθυμίες, οι πολύ πιο περίπλοκες από ένα καινούριο παιχνίδι, να είναι δύσκολο να πραγματοποιηθούν –τουλάχιστον από κάποιον που το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να τις φορτώσει στο έλκηθρό του και να μας τις φέρει.

Από την άλλη, πάλι, ίσως γράφοντάς τις κινητοποιηθούμε για να τις πραγματοποιήσουμε μόνοι μας, οπότε στην ουσία το μόνο που χρειάζεται να μας φέρει είναι έμπνευση. Κι αυτό σίγουρα μπορεί να το κάνει. Το έκανε, τουλάχιστον, για τους καλλιτέχνες που έγραψαν τα γράμματα που ακολουθούν. Εμπνευστείτε κι εσείς και στείλτε του τα δικά σας, μέσω των σχολίων στο κάτω μέρος του κειμένου. Μπορεί και να τα βλέπει.



Άγιε μου Βασίλη καλησπέρα, ξέρω ότι είσαι μες στην ταλαιπωρία τους τελευταίους μήνες να παρακολουθείς ποια παιδιά είναι καλά, ποια παιδιά είναι άτακτα… Δεν ξέρω αν με έχεις παρακολουθήσει καθόλου αφού φέτος δεν είχα σήριαλ, έκανα γκεστ στο με λένε Βαγγέλη –ελπίζω να σου αρέσει ο Χαραλαμπόπουλος και να το είδες. Φέτος δεν ζητάω πολλά από εσένα, εκτός από Υγεία θα ήθελα να μου φέρεις στη χώρα μου ένα τεράστιο κοίτασμα χρυσού, ναι καλά άκουσες, χρυσού, το οποίο θα το ανακαλύψει ο πρωθυπουργός μας Παπαδήμος και με Αυτό να μπορούμε να αγοράσουμε όλα τα ομόλογα της Γερμανίας και όλη τη Γερμανία γενικότερα.

Άγιε μου Βασίλη επειδή είμαι ακατάστατο παιδί στο σπίτι θα ήθελα να μου στείλεις και την κυρία Μέρκελ να μου καθαρίζει το σπίτι κάθε μέρα εκτός από την Πέμπτη που έχει Γιουρόπα Λγικ, γιατί θα βλέπω τον Ολυμπιακό και θα με ενοχλεί όταν θα βάζει σκούπα. Θέλω επίσης να μου φέρεις κάτι να κλωτσάω, αν όχι μπάλα φέρε μου όποιον υπουργό βουλευτή έχει κλέψει λεφτά από τον ελληνικό λαό. Το ξέρω είναι δύσκολο να αποφασίσεις ποιον θα διαλέξεις από όλους, το ξέρω δεν είσαι και θεός αλά βασίζομαι στην κρίση σου.

Αυτά θέλω από σένα άγιε μου Βασίλη και ‘γω θα σου στείλω μια πρόσκληση να πάρεις την καλή σου η κανένα φιλαράκι και να έρθετε στο θέατρο Κάτια Δανδουλάκη –εκτός Σαββάτου βέβαια γιατί δεν βάζουμε προσκλήσεις τότε. Σε ευχαριστώ πολύ Άγιε μου Βασίλη καλή συνέχεια σου εύχομαι ελπίζω να μου φέρεις τα δώρα μου γιατί είμαι σίγουρος ότι " δώρα υπάρχουν"

Γιάννης Τσιμιτσέλης, ηθοποιός 


 
Αγαπημένε μου Άη Βασίλη θα ήθελα φέτος τα Χριστούγεννα να μου φέρεις μερικά πραγματάκια ... Κατ’ αρχήν θα ήθελα μια στολή που όταν την φοράω θα γίνομαι αόρατη. Πάντα ήθελα να το κάνω αυτό, σε παρακαλώ μη μου το αρνηθείς. Έχω να διευθετήσω πολλά θέματα σε αυτή την χώρα που ζω. Σίγουρα θα έχεις ακούσει κι εσύ για τις δυσκολίες στην Ελλάδα, οπότε καταλαβαίνεις...

Λοιπόν συνεχίζω θα ήθελα επίσης ένα ζευγάρι φτεράκια για να μπορώ να πετάγομαι όταν έχω λίγο χρόνο στην Θεσσαλονίκη να βλέπω τους γονείς μου γιατί δεν με βολεύουν πάντα τα δρομολόγια των αεροπλάνων και με το αυτοκίνητο είναι πάααααρα πολύ μακριά και τα διόδια πολύ ακριβά. Τέλος θα ήθελα, αν γίνεται δηλαδή, να μου φέρεις ένα μαγικό ραβδί με το οποίο θα μπορώ να πραγματοποιήσω όλες τις ευχές των δικών μου ανθρώπων για να είναι όλοι ευτυχισμένοι… Δεν ζητάω κάτι που είναι δύσκολο για σένα Άγιε Βασίλη μου :)

Σ’ ευχαριστώ εκ των προτέρων και θέλω να ξέρεις ότι έχουμε καμινάδα στην πολυκατοικία για να κατέβεις παραδοσιακά να αφήσεις τα δωράκια μου μέσα στην τεράστια καλτσούλα που σου έχω κρεμάσει ... θα περιμένω εντάξει;;;

Βασιλική Λασκαράκη, ηθοποιός 


 
Θυμάμαι, παραμονές πρωτοχρονιάς να σηκώνομαι μες τη νύχτα και να κοιτάζω απ' το μικρό παράθυρο του μπάνιου να δω στις σκεπές αν χιόνισε, και μετά πήγαινα κάτω απ' το δέντρο να δω αν είχε το δώρο μου. Το χιόνι πολλές φόρες ερχόταν νωρίτερα, άλλες αργότερα. Το δώρο μου πάντα παραμονή πρωτοχρονιάς.

Μια χρονιά, το είχα δει μέρες νωρίτερα που το είχε κρύψει η μάνα μου για να μην το δω.
Απο τότε, έπαψα να περιμένω τον Άγιο Βασίλη (δεν τον είχα δει και ποτέ) και περίμενα απλά το δώρο, από τους γονείς μου για Χριστούγεννα και να χιονίσει απ' το μικρό παράθυρο του μπάνιου.

Μετά μεγάλωσα, έφτιαξα δικό μου σπίτι, στόλισα δικό μου δέντρο τα Χριστούγεννα και ποτέ ξανά από τότε δεν βρίσκω το δώρο μου παραμονή πρωτοχρονιάς. Ίσως γιατί ο Αη-Βασίλης κάνει δώρα μόνο στα μικρά παιδιά ή γιατί ήρθε η ώρα να γίνω εγώ τώρα Αη-Βασίλης! Όπως και να έχει, δεν τον ψάχνω πια κάτω απ' το δέντρο. Ας υπάρχει και ας δίνει χαρά στα παιδιά όλου του κόσμου κι ας μη τον έχω δει ποτέ.

Ακόμα κοιτάζω πάνω, στον ουρανό, κάθε παραμονή πρωτοχρονιάς να δω αν θα χιονίσει και που ξέρεις μπορεί να δω και τον Άγιο Βασίλη με το έλκηθρο του.

Καλού κακού όσοι δεν έχουμε τζάκι ας αφήνουμε παραμονή πρωτοχρονιάς ένα παράθυρο ανοιχτό, γιατί μπορεί να έρχεται αλλά να μην μπορεί να μπει! Να, αυτό θα κάνω φέτος... θα αφήσω ένα παράθυρο ανοιχτό.

Καλά Χριστούγεννα και Καλή Χρονιά σε όλους!
 
Θανάσης Αλευράς, ηθοποιός 


 
Άγιε μου Βασίλη εγγράματε από την Καισαρεία εσύ που εφηύρες τη βασιλόπιτα με το φλουράκι για τους φτωχούς, ΦΑΝΕΡΩΣΟΥ ΚΙ ΕΞΑΦΑΝΙΣΕ επιτέλους τον άλλο τον αμερικανιά ,κι όλους τους ντεμέκ αγιοβασίληδες και έλα και κατοίκησε για λίγο στην άκρη του λιμανιού μας, για την ΕΛΛΑΔΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ.

Σταμάτης Κραουνάκης, συνθέτης




Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v