Στο φως «χαμένες» μελέτες του Αρχιμήδη

Μετά από επίπονη προσπάθεια, οι συντηρητές μουσείου της Βαλτιμόρης έφεραν στο φως χαμένα γραπτά του μεγάλου αρχαίου Έλληνα μαθηματικού, που αποδεικνύουν πως ο Αρχιμήδης βρισκόταν χιλιάδες χρόνια μπροστά από την εποχή του.
Στο φως «χαμένες» μελέτες του Αρχιμήδη
Στις 19 Οκτωβρίου του 1999 στον οίκο Christie’s της Νέας Υόρκης δημοπρατείται ένα πολύ παλιό και σπάνιο βιβλίο. Αγοραστής του, ένας ανώνυμος συλλέκτης. Τιμή πώλησης, δύο εκατομμύρια δολάρια. Και το περιεχόμενο του βιβλίου; Επτά πραγματείες του Αρχιμήδη, δύο εκ των οποίων μάλιστα δεν υπάρχουν καταγεγραμμένες πουθενά αλλού στον κόσμο.

Τα «Παλίμψηστα Χειρόγραφα» του Αρχιμήδη, όπως τιτλοφορείται το βιβλίο, αποτελεί σπουδαίο αντικείμενο γιατί είναι μία από τις σημαντικότερες πηγές που εξηγούν την μαθηματική ιδιοφυΐα του Αρχιμήδη, τα διαγράμματά του στην άμμο των Συρακουσών και το πόσο μπροστά από την εποχή του ήταν αυτός ο μεγάλος Έλληνας που έζησε τον 3ο αιώνα π.Χ.



Ο συλλέκτης στου οποίου τα χέρια κατέληξε αυτό το σπάνιο βιβλίο, το παρέδωσε στο Μουσείο Τέχνης Walters της Βαλτιμόρης, για να συντηρηθεί και να μελετηθεί. Η επιστημονική ομάδα αφιέρωσε 12 ολόκληρα χρόνια στην μελέτη του βιβλίου και χρησιμοποίησε μία μεγάλη γκάμα μεθόδων, όπως τις ακτίνες Χ από μοριακό επιταχυντή, για να φέρει στο φως τα «κρυμμένα» γραπτά του Μεσαίωνα που αναπαρήγαγαν τις θεωρίες του Αρχιμήδη.

Μέρος της δουλειάς τους ήταν να καταφέρουν να προσπεράσουν το εμπόδιο της μούχλας που είχε κολλήσει τις σελίδες μεταξύ τους και να χειριστούν την ράχη του βιβλίου που ήταν καλυμμένη με σύγχρονη συνθετική κόλλα.

Δείτε την ιστορία των «Παλίμψηστων» του Αρχιμήδη στο παρακάτω video:


Πλέον, πλήρως αποκατεστημένα και… αποκαλυπτικά, τα «Παλίμψηστα Χειρόγραφα» παίρνουν τον δρόμο προς τα βλέμματα του κοινού, αφού από τις 16 Οκτωβρίου θα εκτίθενται στο Walters Museum of Art της Βαλτιμόρης, σε έκθεση υπό τον τίτλο «Lost and Found: The Secrets of Archimedes».

Μάθετε περισσότερα για την έκθεση, για τον σπουδαίο Έλληνα της Σικελίας και για τις χαμένες του πραγματείες εδώ
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v