Οι εραστές του Βάλνταρο: Ρομάντζο 6.000 ετών

Για 6.000 χρόνια, η αιώνια αγκαλιά δύο νεαρών εραστών παρέμεινε κρυμμένη από τα μάτια του κόσμου. Η πρώτη δημόσια εμφάνιση δύο νεολιθικών σκελετών που ανακαλύφθηκαν αγκαλιασμένοι, ξυπνά ρομαντικές διαθέσεις ακόμη και στους πιο κυνικούς.
Οι εραστές του Βάλνταρο: Ρομάντζο 6.000 ετών
Το 2007, δύο εραστές πιάστηκαν «επ’ αυτοφώρω» στο χωριό Βάλνταρο, δίπλα στη Μάντουα της βόρειας Ιταλίας. Το προηγούμενο σαββατοκύριακο, έκαναν την πρώτη τους δημόσια εμφάνιση στο αρχαιολογικό μουσείο της πόλης. Κι αυτό, γιατί οι αγκαλιές τους μετρούν ήδη 6.000 χρόνια…

Οι εραστές είναι στην πραγματικότητα δύο ανθρώπινοι σκελετοί που ανάγονται στη νεολιθική εποχή. Εντοπίστηκαν σε μία νεκρόπολη στο γειτονικό χωριό Βαλντάρο, τοποθετημένοι έτσι ώστε να κοιτούν ο ένας τον άλλον, με τα χέρια και τα πόδια μπλεγμένα μεταξύ τους. Ύστερα από 4 χρόνια, βρήκαν τη θέση τους στην είσοδο του αρχαιολογικού μουσείου της Μάντουα, ενώ οι προσπάθειες του συλλόγου «Εραστές στη Μάντουα» επικεντρώνονται πλέον στην εύρεση μόνιμης κατοικίας για το αρχαίο ζευγάρι.

Όταν ανακαλύφθηκαν, πολλοί θεώρησαν ότι το ζευγάρι είχε δολοφονηθεί. Κάτι τέτοιο, άλλωστε, θα ταίριαζε με την ιστορία μιας ιταλικής περιοχής που φημίζεται για τις ερωτικές τραγωδίες. Η Μάντουα είναι η πόλη όπου εξορίστηκε ο Ρωμαίος και έμαθε ότι η Ιουλιέτα είναι νεκρή. Ο συνθέτης Τζιουζέπε Βέρντι επέλεξε τη Μάντουα ως τον τόπο δράσης της όπεράς του, Ριγκολέτο, όπου για μία ακόμη φορά ο έρωτας διασταυρώνεται με τον θάνατο.

Η πραγματικότητα, όμως, διέψευσε τις εικασίες , αφού η έρευνα αποκάλυψε ότι οι σκελετοί δεν έφεραν σημάδια βίαιου θανάτου. Ήταν ένας άντρας και μία γυναίκα που πέθαναν σε ηλικία 18-20 ετών. Κάποιοι αναρωτιούνται αν ο θάνατος τους βρήκε κάποια παγωμένη νύχτα στη στάση που εντοπίστηκαν. Η καθηγήτρια Silvia Bagnoli, πρόεδρος του συλλόγου «Εραστές στη Μάντουα», δεν αποκλείει την πιθανότητα, αλλά θεωρεί πιο πιθανό να τοποθετήθηκαν σε αυτή τη θέση μετά τον θάνατό τους.

Το μυστήριο των δύο προϊστορικών εραστών ίσως να μην λυθεί ποτέ. Παρ’ όλα αυτά η αιώνια αγκαλιά τους θα συνεχίσει να στοιχειώνει τη φαντασία μας.

Πηγή: Time
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v