Cult εξώφυλλα: Δέκα ελληνικά… αριστουργήματα

Σας λέει κάτι ο Τζων Τίκης; Το Olymporock; Το άλμπουμ «Αρμακεδών»; Ο Τζώνη Νικολάντος ίσως; Απομακρύνετε τα μικρά παιδιά από την οθόνη – του υπολογιστή – και βυθιστείτε μαζί μας στην άβυσσο των πιο… ακατάλληλα cult εξωφύλλων του ελληνικού πενταγράμμου.
Cult εξώφυλλα: Δέκα ελληνικά… αριστουργήματα
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Η αρχή έγινε με ένα τυχαίο chain mail που έπεσε στο… inbox μας και το οποίο μας έφερε αντιμέτωπους με παραπάνω από τριάντα hardcore cult εξώφυλλα ελληνικών δίσκων, τα οποία κάνουν τα αντίστοιχα ξένα να μοιάζουν με άφταστα αριστουργήματα της τέχνης του Photoshop. Amateurs ξένοι καλλιτέχνες… Πού να φανταζόσασταν ότι το ελληνικό πεντάγραμμο διαθέτει αοιδούς που δεν στηρίζονται μόνο στους εμπνευσμένους στοίχους τραγουδιών για να καταξιωθούν καλλιτεχνικά, αλλά βάζουν όλο τους το ταλέντο στα εξώφυλλα των δίσκων τους;

Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι η επιλογή ενός Top-10 από αυτά τα «διαμάντια» ήταν σαφέστατα μια πρόκληση – όπως και στα περισσότερα Top-10 άλλωστε. Πώς μπορείς να πετάξεις έξω από μια λίστα μεγαθήρια όπως ο Βασίλης Τερλέγκας, ο Σώτης Καμπάνης και ο Τηλέμαχος Ζαγρέας; Κάναμε πέτρα την καρδιά μας και ξεχωρίσαμε τα δέκα πιο ακουσίως ξεκαρδιστικά εξώφυλλα δίσκων του ελληνικού πενταγράμμου. Απολαύστε τα.

10. Μάκης Βασιλειάδης – Τσιφτετέλια και Αυτοσχεδιασμοί

Ο βιρτουόζος κλαρινίστας Μάκης Βασιλειάδης ποζάρει με αφοπλιστικό βλέμμα κρατώντας το όργανο που τον έκανε πανελληνίως γνωστό σε έναν δίσκο της δημοφιλούς σειράς «Έλληνες Δεξιοτέχνες» (σαν να λέμε Deutsche Grammophon). Στην κάτω δεξιά πλευρά του εξωφύλλου ο σχεδιαστής απευθύνει μήνυμα προς τους ξένους αγοραστές του δίσκου, αναφέροντας ότι πρόκειται για “Greek Popular Music”. Oh yeah!

9. Τάσος Μπουγάς – Για πάντα

Ο διπλός δίσκος που περίμεναν όλοι οι θαυμαστές του διάσημου λαϊκού τραγουδοποιού – σωσία του Τάκη Τσουκαλά, Τάσου Μπουγά στα 70's. Δύο (LP) σε ένα CD για όσους μουσικόφιλους σκέφτονται την τσέπη τους και θέλουν κάποια στιγμή να αγοράσουν το θρυλικό δερμάτινο μπουφάν με τις χαρακτηριστικές ζάρες που φοράει ο καλλιτέχνης.

8. Χαμός με τον Ανδρέα Βάσιο – 16 Λαϊκά Χορευτικά Τραγούδια

Γνωρίζατε τον Ανδρέα Βάσιο; Αν όχι, τότε οφείλετε να τον ανακαλύψετε. Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά δεκάξι ολόκληρα λαϊκά χορευτικά τραγούδια που προκαλούν χαμό (εξ’ ου και ο τίτλος). Χαμός επικρατεί και στο εξώφυλλο του δίσκου με τον τραγουδιστή να «τα σπάει» εν μέσω πυροτεχνημάτων.

7. Μπέμπα Μπλανς – Είμαι γυναίκα σέξυ

Η πάλαι πότε δόξα του λαϊκού τραγουδιού και σύμβολο του σεξ Μπέμπα Μπλανς σε ένα σουρεάλ εξώφυλλο που συζητήθηκε. Όχι, δεν έχετε μεθύσει από την γοητεία της. Είναι όντως διπλή.

6. Γιάννης Μπουρνέλης – Πατατράκ

Cult και σπάνιος δίσκος, cult καλλιτέχνης/ μίμος και ακόμα πιο cult εξώφυλλο. Ο ηθοποιός – τραγουδιστής Γιάννης Μπουρνέλης κρεμασμένος από έναν τοίχο γκρεμισμένου σπιτιού, εμφανώς κουρασμένος και χλωμός από την προσπάθεια φαίνεται να μην έχει συνειδητοποιήσει ότι οι κάλτσες του δεν ταιριάζουν με τα μοκασίνια.

5. Τζώνη Νικολάντος – Αριστούργημα (Masterpiece)

Το «Αριστούργημα» του μέγα τραγουδοποιού Τζώνη Νικολάντου είναι ο,τι ακριβώς λέει – και δείχνει το εξώφυλλο: μια μουσική υπερπαραγωγή που θέτει νέα στάνταρτ στον χώρο και ετοιμάζει τον καλλιτέχνη για διεθνή καριέρα. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο άλλωστε, ο τίτλος είναι μεταφρασμένος και στα Αγγλικά. Όλα τα λεφτά η αρχαιοελληνική γραμματοσειρά, το κάκιστο copy/paste της φωτογραφίας του καλλιτέχνη στο φόντο και φυσικά οι θηριώδεις φλόγες μέσα από τις οποίες βγαίνει ο Τζώνης σαν άλλος Φοίνικας. Αριστούργημα.

4. Νίκος Κόικας – Στην Πίστη σου Μείνε Πιστός

Ο γενναίος τραγουδιστής Νίκος Κόικας δεν μάσησε όταν το ελληνικό κράτος αποφάσισε να βγάλει το θρήσκευμα από τις ταυτότητες. Μπήκε μονομιάς στο στούντιο και ηχογράφησε αυτόν τον δίσκο – γροθιά στο στομάχι των σιωνιστών. Το στρατευμένο του ραπ εξαπολύθηκε προς πάσα κατεύθυνση και ο εμπρηστικός του δίσκος με το συμβολικό εξώφυλλο αναρριχήθηκε αργά αλλά σταθερά στην πρώτη θέση του Lakonia Top -10. Φήμες λένε ότι η επετειακή έκδοση του CD θα περιλαμβάνει bonus dvd των παπα-ροκάδων.

3. Νίκος Σωκιανός – Αρμακεδών

Καθώς πλησιάζουμε στο νούμερο ένα της λίστας ο ανταγωνισμός είναι πλέον εμφανής. Βέρος Μακεδόνας, ο Νίκος Σωκιανός ποζάρει περιχαρής με γυαλί – καθρέφτη, χαμόγελο αυτοπεποίθησης, 80’s μουστάκι, ατίθασο μαλλί και το φλις του μικρού του ανιψιού για τις ανάγκες της ανθολογίας του με τίτλο «Αρμακεδών». Από τα επιτυχημένα singles του δίσκου τα «Άγγελοι στα Λαδάδικα», «Η Επιχείρηση Κερνάει» και το ευρωπαϊκού επιπέδου άσμα “Lost in Hopes”.

2. Στράτος Λασκαρίδης - Σκότωσες ένα πεθαμένο

Το CD που έκανε θραύση στα σκυλάδικα της Λαμίας και καταξίωσε τον Στράτο Λασκαρίδη στην συνείδηση του κοινού, περιέχει τις χρυσές επιτυχίες «Ο Πεθαμένος», «Άρρωστος στην καψούρα αιχμάλωτος» και «Με τέτοιο χάλι και ένα μπουκάλι». Μοναδικός ερμηνευτής, ο Στράτος ποζάρει στο εξώφυλλο του δίσκου κοιτώντας στην ψυχή του υποψήφιου αγοραστή. Στο background, η αιθέρια ύπαρξη για χάρη της οποίας λέγεται πως ερμήνευσε το άσμα «Ανέστησες τον Πεθαμένο».

1. Τζων Τίκης - Τζων Τίκης

Η εικόνα – ή μάλλον το εξώφυλλο – μιλάει από μόνo του. Μαλλί Τζον Τίκη. Πουκάμισο/ σακάκι Τζον Τίκη. Και φυσικά ο ίδιος ο Τζον Τίκης. Άξια στο νούμερο ένα.

Αν αντέχετε, δείτε και άλλα τέτοια «διαμάντια» στην Photo Gallery του άρθρου.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v