Μουσικά άλμπουμ: Δεκαπέντε εξώφυλλα για.. πέταμα

Αρκετά εξώφυλλα από άλμπουμ είναι αληθινά έργα τέχνης. Άλλα πάλι, είναι τόσο κακοσχεδιασμένα που μας κάνουν να αναρωτιόμαστε "Μα καλά, τι σκεφτόντουσαν;". Ιδού λοιπόν, τα 15 χειρότερα εξώφυλλα από CD που καταφέραμε (μετά βίας) να ξεχωρίσουμε.
Μουσικά άλμπουμ: Δεκαπέντε εξώφυλλα για.. πέταμα
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Είναι δύσκολο να χωρέσεις σε ένα μόνο κείμενο τα πιο κακόγουστα και άσχημα εξώφυλλα από δίσκους των τελευταίων χρόνων. Θα χρειαζόμασταν τουλάχιστον δύο αφιερώματα και στο μεταξύ θα είχαμε βρει άλλα τόσα κακοσχεδιασμένα album covers που δεν θα είχαμε που να τα χωρέσουμε. Το να κυκλοφορήσει ένα κακό εξώφυλλο δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Τις περισσότερες φορές οι "καλλιτέχνες" κάνουν το λάθος και αναθέτουν στα λάθος άτομα την δημιουργία των δίσκων τους. Κάτι που για πολλούς θα ήταν μία πρώτης τάξης ευκαιρία να αναδείξουν το ταλέντο τους, στις συγκεκριμένες περιπτώσεις μετατράπηκε σε έναν πραγματικό εφιάλτη. Τόσο για τους τραγουδιστές που είδαν τις πωλήσεις των άλμπουμ τους να πέφτουν κατακόρυφα (γιατί άραγε;), όσο και για το κοινό τους που ήρθε αντιμέτωπο με μία γερή δόση κακογουστιάς και -τις περισσότερες φορές- γέλιου. Συνεχίστε στο άρθρο με αποκλειστικά δική σας ευθύνη και μην απορρήσετε αν ο browser σας προειδοποιήσει για ακατάλληλο περιεχόμενο...

1. David Hasselhoff- Night Rocker

Η παρθενική εμφάνιση του διάσημου Μίτς από το Baywatch στην δισκογραφία, ήταν μία κάλτ στιγμή από όλες τις απόψεις. Δεν θα σχολιάσουμε τις φωνητικές του ικανότητες, αλλά θα επικεντρωθούμε περισσότερο στο απίστευτο αυτό εξώφυλλο που θυμίζει κάτι από Night Rider, Metallica στα πρώτα τους και Village People. Σε όλα αυτά προσθέστε και την κιθάρα του ΖΖTop και έχετε την πλήρη εικόνα ενός εξώφυλλου που άφησε ιστορία.


2. Steven Seagal - Songs from the Crystal Cave

Ακόμα ένας κάλτ ηθοποιός κυκλοφορεί ένα κάλτ, country (!) album με ένα ακόμα πιο κάλτ εξώφυλλο. Ομολογήστε το: Η εικόνα του πάλαι πότε σκληρού μπάτσου που δεν θα δίσταζε να πετάξει το σήμα του για να σπάσει στο ξύλο τον πρώτο αλήτη που θα πείραζε την οικογένειά του, να κρατάει μια ηλεκτρική κιθάρα έχοντας στα δάχτυλά του παραδοσιακά δαχτυλίδια είναι ανατριχιαστική. Πολύ. Και μπορεί να συγκριθεί μόνο με μία αντίστοιχη του Chuck Norris να τραγουδάει γκόσπελ. (Λές;)


3. Alla Pugatjova - Superman

Σας αναθέτει να της φτιάξετε το εξώφυλλο για το επερχόμενο σίνγκλ της μία από τις πιο γνωστές φωνές στην Ρωσία. Εσείς τι κάνετε; Προσλαμβάνετε έναν κομπάρσο σε ρόλο Superman (από το ομώνυμο χιτάκι), νοικιάζετε ένα beach buggy, φέρνετε και την ίδια την τραγουδίστρια και κάνετε την φωτογράφηση με φόντο την τοπική χωματερή. Υπάρχει καλύτερος τρόπος για να εκτιναχθούν οι πωλήσεις στα ύψη; Πραγματικά θα είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον να μαθαίναμε το brainstorming που έγινε για να αποφασιστεί το concept της φωτογράφησης...


4. Bajo - Ja Sam kao ptica


Δεν καταφέραμε να μάθουμε περισσότερα για τον εν λόγω τραγουδιστή και την ορχήστρα του, αλλά σίγουρα το συγκεκριμένο άλμπουμ (και το κουστούμι) θα έγιναν άφαντα με το που κυκλοφόρησαν. Το τραγικό του όλου θέματος είναι πως θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελεί αφίσα ελληνικού ελαφρο-λαϊκού μαγαζιού, ενώ φήμες λένε πως πρόκειται για μακρινό Γιουγκοσλάβο ξάδερφο του Βασίλη Τερλέγκα. Αν θέλετε πάντως να μπείτε στην... θέση του διάσημου Bajo, δεν έχετε παρά να κάνετε κλικ εδώ. Όνειρο που έγινε πραγματικότητα, καταλαβαίνουμε.


5. Bee Gees - Life in a Tin Can

Με τέτοιο εξώφυλλο δεν είναι απορίας άξιο πως το συγκεκριμένο άλμπουμ ήταν το χειρότερο σε πωλήσεις στην ιστορία του διάσημου συγκροτήματος και σηματοδότησε την καμπή τους το 1973. Πιθανότατα ο σχεδιαστής του εξωφύλλου κρύβεται ακόμα σε κάποιο τενεκεδάκι για να μην τον ανακαλύψουν.
..

6. Christian Crusaders with Al Davis

Το αγνώστων λοιπών στοιχείων αυτό άλμπουμ είναι πιθανότατα και το πιο ξεκαρδιστικό. Τα έχει όλα. Ο γεματούλης νεαρός στα αριστερά με την φαβορίτα και η εκτός τόπου και χρόνου κυρία φαίνεται σαν να πεταρίζουν τα μάτια τους ανέμελα, ο κυριούλης με τα γυαλάκια δεν είναι και το πρώτο μπόι αλλά παρ'όλα αυτά κάθεται πίσω και ο "ωραίος μπρούμελ" του συγκροτήματος στα δεξιά φέρνει κάτι από Δυναστεία. Όλα αυτά σε πράσινο φόντο που κάνει ένα έντονο κόντραστ με τα ξεβαμμένα βυσσινί κουστούμια τους. Μεγάλη επιτυχία και η επιλογή του ονόματος του γκρουπ που φέρνει στο μυαλό εποχές Σταυροφοριών. Προφανώς στο συγκεκριμένο εξώφυλλο, οι σταυροφόροι κάνουν ένα lunch break. Ακόμα πάντως, προσπαθούμε να καταλάβουμε ποιός είναι ο Al Davis. Αν έχετε έστω και την παραμικρή ιδέα, μην διστάσετε να την μοιραστείτε μαζί μας στα σχόλια του άρθρου.


7. Foster edwards orch - What's next

-Καλλιτέχνης: Τι θα μπορούσαμε να βάλουμε ώστε να δείξουμε ότι έχω και ορχήστρα και χιούμορ;
- Υπεύθυνος φωτογραφίας: Άστο σε εμένα..

Το αποτέλεσμα αυτής της "συζήτησης" το βλέπετε παρακάτω, εμείς πάλι δεν θα θέλαμε να μάθουμε τι θα ακολουθήσει...


8. Gerhard Polt - Leberkas Hawaii

Λοιπόν, τι έχουμε εδώ; Ένα άλμπουμ του γερμανού κωμικού Gerhard Polt. Όλα καλά μέχρι στιγμής. Μετά αρχίζουν οι απορίες: Γιατί είναι κομμένο το κεφάλι του; Γιατί είναι κομμένο το κεφάλι του πάνω σε μία φέτα ανανά; Γιατί είναι κομμένο το κεφάλι του πάνω σε μία φέτα ανανά με κέτσαπ; Και τι ακριβώς είναι αυτό το πράγμα κάτω από τον ανανά; Με την βοήθεια του google μάθαμε ότι πρόκειται για ένα γερμανικό αλλαντικό, που ονομάζεται Leberkas. Ωραία. Από κάτω έχει και λίγο μαρούλι. Συμπαθητικό. Προφανώς ο υπεύθυνος γραφίστας που έφτιαξε το εξώφυλλο είπε να μάθει στο τρίχρονο ανηψάκι του τα βασικά του Photoshop και ιδού το αποτέλεσμα που θα μπορούσε άνετα να είναι και διαφήμιση του Swan.


9. Vind I Seglen Kjell Kraghe och Ricke Low's Orkester

Με τις ελάχιστες γερμανικές γνώσεις και λίγη φαντασία μπορούμε να συμπεράνουμε ορισμένα άκρως ενδιαφέρονται πράγματα για το συγκεκριμένο δισκάκι. Αρχικά, ότι το άλμπουμ αυτό έγινε από μία ορχήστρα και έχει σαν κεντρικό θέμα του την ιστιοπλοΐα ή κάτι παρόμοιο. Επίσης, ότι ο Kjell Kraghe είναι κατά πάσα πιθανότητα ο κύριος με τα γυαλιά που θυμίζει πολύ τον Τάκη Παπαματθαίου και επιπλέει δίπλα στα ιστιοπλοϊκά. Μήπως είναι άραγε κάποιο είδος ανθρώπου - νησιού; Ή κάποιος θαλάσσιος γίγαντας που βγήκε για να χαρεί τον ήλιο; Κοιτάξτε για ακόμα ένα λεπτό την εικόνα και ίσως βρείτε την απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα. Αν οχι, μην απελπιστείτε, έχουμε δρόμο ακόμα...


10. Manowar - Anthology

Υπάρχει πιο πρωτότυπος τρόπος για να υποστηρίξεις τα καλύτερά σου κομμάτια από το να βγεις στο εξώφυλλο του δίσκου σου με δερμάτινο εσώρουχο, γούνινες μπότες, αλυσίδες και μπόλικο baby oil; Οι θρυλικοί Manowar χάραξαν με χρυσά γράμματα το όνομά τους τόσο στην ιστορία της μέταλ μουσικής, όσο και στα κακόγουστα και ξεκαρδιστικά εξώφυλλα. Θα μπορούσαμε να βάλουμε πολλά ακόμα παρόμοια εξώφυλλά τους στην λίστα, αλλά θα ήταν άδικο για τους υπόλοιπους..


11. The Handsome beasts

Δεν είναι αστείο, δεν είναι για πέταμα. Είναι απλά αρρωστημένο.Και πολύ μάλιστα.


12. Neil Young - Fork In The Road

Λαμβάνοντας υπόψη το ταλέντο και την προσωπικότητα του διάσημου μουσικού, είναι απορίας άξιο πως άφησε ένα τέτοιο εξώφυλλο να βγει παραέξω. Ο ίδιος σε απόσπασμα από ένα κακής ποιότητας βίντεο, θολός και κουνημένος με τον τίτλο του δίσκου να είναι ζωγραφισμένος θαρρείς στην εφαρμογή του Paint. Κρίμα, και το άλμπουμ θεωρείται καλό..


13. Tozovac - Jeremija

Ο διάσημος Σέρβος φολκ τραγουδιστής Predrag Živković, κατά κόσμον Tozovac, θεώρησε σωστό να προωθήσει το σινγκλ του με τίτλο Jeremija καθισμένος πάνω σε ένα πολυβόλο όπλο, με παραδοσιακή σέρβικη στολή και χειρονομία α-λα Τζον Τραβόλτα. Αν ήταν μεθυσμένος όταν το έκανε, πιθανώς και να τον δικαιολογούσαμε. Ήταν όμως; Εσείς θα το κρίνετε.


14. Senor Coconut - El Baile Aleman

Έχεις συγκρότημα (σωστό). Παίζεις λάτιν (σωστό).Το έχεις ονομάσει Senor Coconut (λάθος). Έβγαλες νέο άλμπουμ (σωστό). Στο εξώφυλλο του άλμπουμ σου φιγουράρει το συγκρότημα (σωστό) ντυμένο παρδαλά (λάθος), με τα κεφάλια τους να μοιάζουν κολλημένα σε ξένα σώματα (λάθος). Ε, η κακογουστιά έχει και τα όριά της.


15. Saveta Joranovic 

Δεν έχετε παράπονο, αφήσαμε για τελευταίο το καλύτερο. Θα μπορούσε άνετα να είναι αφίσα από cult ταινία δεκαετίας 1980 με τριτο-τέταρτους ηθοποιούς. Και όμως δεν είναι. Δεν υπάρχουν και πολλά που να μπορεί να πει κανείς γι'αυτό το εξώφυλλο. Τι χειρότερο θα μπορούσαν να βάλουν από μία σχεδόν αλλήθωρη κυρία, με κακό κούρεμα και τριχωτά πόδια; Εκτός και αν μας έκαναν πλάκα.


Bonus Covers:

* Οι Europe με το Final Countdown. Μεγάλο κομμάτι, άθλιο εξώφυλλο.
* Ο Li’l Richard γκρέμισε με μία φωτογραφία  όλο το πνεύμα των Αγίων Ημερών.
* Η σχέση θρησκείας και καράτε ανέβηκε επίπεδο μετά από αυτό το εξώφυλλο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v