Περσείδες: Το βράδυ της Παρασκευής… θα βρέξει πεφταστέρια

Αργά την νύχτα της Παρασκευής είναι ευκαιρία να… κάνουμε ευχές. Η κορύφωση του φαινομένου της βροχής αστεριών φέρνει τα φωτεινά απομεινάρια των Περσείδων στον ουρανό, μία ημέρα πριν την πιο εντυπωσιακή πανσέληνο του έτους, υποσχόμενη ένα… υπερθέαμα.
Περσείδες: Το βράδυ της Παρασκευής… θα βρέξει πεφταστέρια
Διπλό ραντεβού δίνουν οι «ονειροπόλοι» των μπαλκονιών τις νύχτες της Παρασκευής και του Σαββάτου, καθώς όχι μόνο η αυγουστιάτικη Πανσέληνος θα κάνει την επιβλητική εμφάνισή της το βράδυ της 13ης Αυγούστου, αλλά και οι Περσείδες θα διασχίσουν τον ουρανό τα ξημερώματα Παρασκευής προς Σάββατο, φέρνοντάς μας το καλοκαιρινό δώρο των πεφταστεριών.

Οι Περσείδες είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται στον ουρανό εδώ και 10 τουλάχιστον αιώνες. Πήραν το όνομά τους από τον αστερισμό του Περσέα, από τον οποίο φαίνονται να προέρχονται. Ωστόσο, στην πραγματικότητα αποτελούν τα απομεινάρια από την ουρά του κομήτη Σουίφτ-Τατλ, που αποσπάστηκαν από αυτόν και διασχίζουν την Γη κάθε καλοκαίρι, φλεγόμενα από την τριβή της ατμόσφαιρας. Οι παραδόσεις κάθε πολιτισμού που παρατήρησε τα φωτεινά σώματα στον ουρανό ποικίλουν: Η ρωμαιοκαθολική παράδοση τα βλέπει ως τα «δάκρυα του Αγίου Λαυρεντίου» -στις 10 Αυγούστου τιμάται η μνήμη του μαρτυρίου του- ενώ οι αρχαίοι Έλληνες είδαν το φαινόμενο ως… τα άστρα που είδε η Δανάη όταν έπεσε στην αγκαλιά του Δία.

Η βροχή των αστεριών ξεκινά κάθε χρόνο τον Ιούλιο, αλλά η κορύφωσή της λαμβάνει χώρα στα μέσα Αυγούστου. Για αυτή την χρονιά, το αποκορύφωμα δίνει ραντεβού για την νύχτα της Παρασκευής, λίγο πριν το ξημέρωμα, οπότε και ο ρυθμός «πτώσης» θα φτάσει τα 100 «πεφταστέρια» ανά ώρα.

Δυστυχώς, το φαινόμενο θα έχει το δύσκολο έργο να ανταγωνιστεί το σχεδόν ολόγιομο φεγγάρι, λίγες ώρες πριν την Πανσέληνο, οπότε και ο ουρανός δεν… εγγυάται την ικανοποίηση όσων ετοιμάζουν ευχές. Μεγαλύτερες πιθανότητες να δείτε την βροχή θα έχετε αν ο ουρανός είναι καθαρός και κοιτάξετε σε κατεύθυνση βορειοανατολική.

Ακόμη και με αυτές τις δυσκολίες όμως, η επόμενη νύχτα υπόσχεται σίγουρο επιβλητικό θέαμα στον ουρανό, καθώς έρχεται η ώρα της Πανσελήνου του Αυγούστου. Αν το Σάββατο σας βρει στην Αθήνα, δείτε πού μπορείτε να απολαύσετε την θέα στην πρόταση του in2life.gr για την έξοδο αυτού του Σαββάτου εδώ
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v