Ν. Σουδάν: Πληρώνουν ακριβά τη νύφη

Τιμή δεν έχει η αγάπη. Η νύφη όμως; Στο Νότιο Σουδάν, τη νεότερη δημοκρατία του πλανήτη, ο γάμος με μια μορφωμένη σύζυγο, κοστίζει ακριβά, πολύ ακριβά. Συγκεκριμένα, 50 αγελάδες, 60 κατσίκες καθώς και 30.000 λίρες Σουδάν σε μετρητά.
Ν. Σουδάν: Πληρώνουν ακριβά τη νύφη
Ποιος θα πληρώσει τη νύφη; Αν στις περισσότερες περιοχές του πλανήτη, η φράση έχει μόνο μεταφορική έννοια, σε κάποιες άλλες κυριολεκτεί. Συγκεκριμένα, στο Νότιο Σουδάν, τη νεότερη δημοκρατία του κόσμου, η νύφη δεν είναι μόνο «αντικείμενο» αγοραπωλησίας, αλλά το τελευταίο διάστημα και… είδος πολυτελείας, αφού οι πρόσφατες πολιτικές ανακατατάξεις έχουν εκτινάξει στα ύψη τις τιμές για μια μορφωμένη σύζυγο, με αποτέλεσμα πολλοί άντρες να καταφεύγουν σε κλοπές ζώων για να εξασφαλίσουν το αντίτιμο.

Στη φυλή Μουντάρι του Νότιου Σουδάν, η τιμή μιας μορφωμένης νύφης (που θα προσφέρει μεταξύ άλλων και αναβάθμιση κοινωνικής τάξης στον αγοραστή-σύζυγο) έχει φτάσει στις 50 αγελάδες, 60 κατσίκες καθώς και 30.000 λίρες Σουδάν (12.000 δολάρια) σε μετρητά. Η ραγδαία άνοδος της τιμής ωθεί όλο και περισσότερους στη λύση των ζωοκλοπών, οι οποίες έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, προκαλώντας τον θάνατο 2.000 αντρών ετησίως.

«Πάνε οι εποχές που μια νύφη κόστιζε μόνο 12 αγελάδες και οι αρχηγοί των φυλών είχαν αρκετή δύναμη ώστε να καλέσουν τους γονείς και να κανονίσουν μια καλή τιμή για τον σύζυγο», αναφέρουν πικρά παράγοντες της εγχώριας αγοράς στο πρακτορείο Bloomberg.

Στις αγροτικές κοινότητες του Νοτίου Σουδάν, ο πλούτος μετριέται με τον αριθμό ζώων που διαθέτει κάθε οικογένεια, επομένως η εκτίναξη στη «συζυγική τιμή» αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες κοινωνικές και οικονομικές απειλές.

Το νεοσύστατο κράτος κήρυξε την ανεξαρτησία του στις 9 Ιουλίου, ύστερα από 20ετή εμφύλιο πόλεμο. Η πολυπόθητη ειρήνη έφερε πίσω στα σπίτια τους δεκάδες χιλιάδες άντρες που ψάχνουν για νύφες και ο μεγάλος ανταγωνισμός έχει εξωθήσει τις τιμές στα ύψη.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, στο Νότιο Σουδάν, ο πληθυσμός των αγελάδων (από 20 περίπου διαφορετικές ράτσες) αγγίζει τα 11,7 εκατομμύρια, ενώ υπάρχουν 12,4 εκατ. κατσίκες και 12,1 εκατ. πρόβατα.

Πηγή: Euro2day
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v