Harry Potter: 15 facts για τον μάγο – φαινόμενο

Η δημοφιλής σειρά με τον μαθητευόμενο μάγο έφτασε στο τέλος της μετά από δέκα συνεχόμενα χρόνια… μαγείας και εμείς αποτίουμε φόρο τιμής στον μύθο του Harry Potter μέσα από 15 γνωστά και άγνωστα facts.
Harry Potter: 15 facts για τον μάγο – φαινόμενο
"Καμία ιστορία δεν έχει λόγο ύπαρξης αν δεν υπάρχει κάποιος να την ακούσει. Γι' αυτό, σας ευχαριστώ όλους που υποστηρίξατε τα βιβλία και που κατασκηνώσατε εδώ. Οι ιστορίες που αγαπάμε περισσότερο ζουν μέσα μας για πάντα. Όποτε κι αν επιστρέψετε στο Harry Potter, είτε μέσα από τις σελίδες, είτε μέσα από την οθόνη, το Hogwarts θα είναι πάντα εδώ για να σας καλωσορίσει"

Με αυτά τα λόγια η – δισεκατομμυριούχος πλέον – συγγραφέας της σειράς αποχαιρέτησε συγκινημένη τους χιλιάδες φαν που είχαν συγκεντρωθεί στην Trafalgar Square του Λονδίνου στις 7 Ιουλίου για να δουν την έβδομη και τελευταία ταινία του Harry Potter στην μεγάλη οθόνη.

Είχαν μεσολαβήσει περίπου δέκα χρόνια ακατάπαυστης «Ποτερομανίας» από την στιγμή που κυκλοφόρησε το πρώτο βιβλίο της σειράς, η οποία απέκτησε εκατομμύρια φανατικούς θαυμαστές σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης. Τι και αν κατηγορήθηκε ότι ωθεί τα πιτσιρίκια στη μαύρη μαγεία και ότι δεν αποτελεί σοβαρό λογοτεχνικό δημιούργημα; Η Rowling είδε μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα τα βιβλία της να εξαφανίζονται από τα ράφια των βιβλιοπωλείων και την περιουσία της να αυξάνεται με «μαγικούς» ρυθμούς. Την ίδια στιγμή η βιομηχανία πίσω από το όνομα του διοπτροφόρου μάγου αποδείχτηκε κάτι παραπάνω από κερδοφόρα.

15 facts για τον Harry Potter που πιθανώς να μην γνωρίζατε:

* Η συγγραφέας J.K. Rowling ήταν άνεργη και χωρισμένη μητέρα όταν εμπνεύστηκε την ιστορία του νεαρού μάγου σε ένα τρένο με προορισμό το Λονδίνο. Σήμερα, η περιουσία της υπολογίζεται στο ένα δισεκατομμύριο δολάρια. Είναι μάλιστα ο πρώτος άνθρωπος που έγινε δισεκατομμυριούχος από την συγγραφή βιβλίων.

* Ο μακαρίτης Michael Jackson, μεγάλος φαν της σειράς, είχε προτείνει στην Rowling μία μιούζικαλ εκδοχή των βιβλίων. Η ίδια, ωστόσο, θεωρώντας ότι δεν θα έχει επιτυχία, αρνήθηκε το franchise.

* Η κατάρα “Avada Kedavra” προέρχεται από την Αραμαϊκή φράση “Abhadda Kedhabhra” που σημαίνει «να χαθείς όπως αυτός ο κόσμος». Από την ίδια φράση προέρχεται και το "άμπρα κατάμπρα".

* Το πρώτο βιβλίο Harry Potter κυκλοφόρησε στις 30 Ιουνίου του 1997. Έκτοτε, τα βιβλία έχουν πουλήσει συνολικά 450 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως και έχουν μεταφραστεί σε 67 γλώσσες. Τα τέσσερα τελευταία βιβλία μάλιστα, έσπασαν κάθε ρεκόρ, ως τα πιο ευπώλητα βιβλία στην ιστορία.

* O Daniel Radcliffe είχε δώσει την φωνή του στον ήρωα Edward Cullen -πρωταγωνιστή του Twilight- κατά την διάρκεια της παρωδίας της ταινίας στην σειρά The Simpsons

* Η λιγότερο εμπορική ταινία του Harry Potter, ήταν κατά 90 εκατομμύρια δολάρια πιο επιτυχημένη από την πιο εμπορική ταινία του βαμπιρικού μελοδράματος Twilight.

* Συνολικά έξι ηθοποιοί έχουν υποδυθεί τον Voldemort σε διάφορες φάσεις της ζωής του στις ταινίες της σειράς: ο Ralph Fiennes, ο Ian Hart (η φωνή του στην πρώτη ταινία), ο Christian Coulson ως έφηβος, ο ανιψιός του Ralph εν ονόματι Hero Fiennes-Triffen, o Frank Dillane και ο Michael Berendt, οι σκηνές του οποίου όμως κόπηκαν στο μοντάζ του Half-Blood Prince.

* Το μότο της σχολής Hogwarts είναι “Draco domiens nunquam titillandus” και μεταφράζεται «Ποτέ να μην γαργαλάς τον δράκο που κοιμάται».

* Η J.K. Rowling έχει γενέθλια την ίδια μέρα με τον ήρωα των βιβλίων της, στις 31 Ιουλίου.

* Ο πρωταγωνιστής των ταινιών, Daniel Radcliffe ήταν μόλις 11 ετών όταν επιλέχθηκε για το ρόλο του νεαρού μάγου. Έντεκα χρόνια μετά, η περιουσία του αγγίζει τις 60 εκατομμύρια λίρες. Την ίδια… τύχη είχαν και οι φίλοι του στα βιβλία και τις ταινίες. Η Emma Watson που ήταν μόλις εννέα ετών στην πρώτη ταινία (2000), σήμερα, είναι μία από τις πιο ακριβοπληρωμένες πρωταγωνίστριες του Χόλιγουντ, γίνεται κάθε μήνα εξώφυλλο σε μεγάλα περιοδικά και έχει στο λογαριασμό της παραπάνω από 10 εκατομμύρια λίρες.

* Μια από τις πρώτες εκδόσεις του βιβλίου «Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος» πουλήθηκε σε δημοπρασία στο Christie’s για 40 χιλιάδες δολάρια.

* Το 58% των σχολείων στη Μ. Βρετανία είναι σήμερα χωρισμένα σε «κοιτώνες», όπως ακριβώς είναι το σχολείο Hogwarts στο οποίο φοιτούσαν οι διάσημοι νεαροί μάγοι.

* Στην Φλόριντα και την Αγγλία υπάρχουν ήδη δύο θεματικά πάρκα Harry Potter.
 
* Το brand του Harry Potter αξίζει σήμερα περίπου 15 δισεκατομμύρια δολάρια.

* Μερικές εβδομάδες πριν βγει στους κινηματογράφους η τελευταία ταινία της σειράς, η συγγραφέας J.K Rowling αναστάτωσε τους θαυμαστές του νεαρού μάγου λανσάροντας την ιστοσελίδα Pottermore.com, χωρίς να προσδιορίσει τον σκοπό της. Μάλιστα, σε κάποιο σημείο της σελίδας αναγράφεται η φράση «Οι κουκουβάγιες συγκεντρώνονται. Μάθετε σύντομα γιατί». Ουδέν σχόλιον από την ίδια σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Λέτε να ετοιμάζεται ήδη ακόμα μια συνέχεια; Ο καιρός θα δείξει.

Νικόλας Γεωργιακώδης
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v