SPECIALSΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

To Harvard θεσμοθετεί βραβεία ελληνικού πολιτισμού

Το παγκοσμίου φήμης αμερικανικό πανεπιστήμιο και η έδρα Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών «Γιώργος Σεφέρης» ανακοίνωσαν την θεσμοθέτηση διεθνούς βραβείου ελληνικού ενδιαφέροντος, προσφέροντας «αχτίδες» αναγνώρισης στην πολιτισμική ισχύ της χώρας.

To Harvard θεσμοθετεί βραβεία ελληνικού πολιτισμού

Εν μέσω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα μας, μία κίνηση που θα αναγεννήσει το διεθνές ενδιαφέρον για το ελληνικό πολιτισμικό κεφάλαιο έρχεται να αποδείξει πως ο τομέας του πολιτισμού μπορεί πάντα να μας προσφέρει συγκινήσεις. Το κορυφαίο αμερικανικό πανεπιστήμιο, αυτό του Harvard, και συγκεκριμένα η έδρα Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών «Γιώργος Σεφέρης» ανακοίνωσε την θεσμοθέτηση διεθνών βραβείων ελληνικού πολιτισμού.

Τα βραβεία θα χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: ποίησης, πεζογραφίας και επιστημονικού δοκιμίου-μελέτης. Οι υποψήφιοι μπορούν να προέρχονται από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, υπό την προϋπόθεση πως το υποψήφιο προς βράβευση συγγραφικό τους έργο πρέπει να είναι γραμμένο στα ελληνικά –με εξαίρεση την τελευταία κατηγορία, που σε κάθε περίπτωση όμως θα πρέπει να σχετίζονται με τον ελληνικό πολιτισμό.

Τα βραβεία, που θα διαθέτουν στον τίτλο τους το κύρος του νομπελίστα Γιώργου Σεφέρη, θα απονέμονται ετησίως και θα συνοδεύονται από χρηματικό έπαθλο, το ύψος του οποίου δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη. Η πρώτη τελετή των βραβείων θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Δεκέμβριο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν υποψηφιότητα μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Το κύρος των βραβείων διασφαλίζεται και από τις προσωπικότητες που απαρτίζουν την κριτική επιτροπή τους, στους οποίους περιλαμβάνονται εξέχοντες νομπελίστες, άνθρωποι των γραμμάτων και άριστοι γνώστες του ελληνικού πολιτισμού.

Όπως ανέφεραν και οι καθηγητές του Πανεπιστημίου του Harvard, κ. Δημήτρης Γιατρομανωλάκης και Παναγιώτης Ροϊλός, η θεσμοθέτηση αυτών των βραβείων έρχεται να σφραγίσει τις προσπάθειες που καταβάλλει ο ελληνισμός να ξεχωρίσει μέσα από τον πολιτισμό του και να υπενθυμίσει σε όλο τον κόσμο την σημασία της σύγχρονης δημιουργίας και πνευματικής παραγωγικότητας του ελληνικού στοιχείου. Παράλληλα, έγινε γνωστό πως μέσα στο επόμενο έτος αναμένεται να θεσμοθετηθεί και βραβείο Μουσικολογίας για Έλληνες συνθέτες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Ζει κανείς μονάχα μια φορά και, για τον τρόπο που ζω εγώ, μια φορά είναι αρκετή."

Frank Sinatra

 • 610 - Ο Ηράκλειος φτάνει με πλοίο από την Αφρική στην Κωνσταντινούπολη και ανατρέπει τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Φωκά.
  1883 - Ξεκινά για το παρθενικό του ταξίδι το θρυλικό τρένο Οριάν Εξπρές.
  1908 - Φονεύεται στο χωριό Ράκοβο Φλώρινας ο οπλαρχηγός του Μακεδονικού αγώνα Παύλος Ρακοβίτης.
  1916 -Ολοκληρώνεται η Ιταλική κατοχή στη Βόρειο Ήπειρο.
  1919 - Απελευθέρωση της Ξάνθης από τον Ελληνικό Στρατό (ΙΧ Μεραρχία).
  1943 - Σε τρίωρη ομιλία του μπροστά σε συγκέντρωση των Γερμανών τοποτηρητών στο κατεχόμενο Πόζναν, ο Χάινριχ Χίμλερ περιγράφει την εξολόθρευση των Εβραίων με λεπτομέρεια. Η ομιλία αυτή μαγνητοσκοπήθηκε και σώζεται μέχρι σήμερα. Στη δίκη της Νυρεμβέργης αποτέλεσε σημαντικότατο αποδεικτικό στοιχείο για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών.
  1944 - Η Ιταλική Φρουρά της Σάμου παραδίδεται στο διοικητή του Ιερού Λόχου, συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε.
  1957 - Οι Σοβιετικοί εκτοξεύουν τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, τον Σπούτνικ 1.
  2005 - Επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  2009 - Νίκη του ΠΑΣΟΚ με 10,5 μονάδες διαφορά και 160 έδρες «έβγαλε» η κάλπη. Πεντακομματική Βουλή με ΠΑΣΟΚ 43,92%, Νέα Δημοκρατία 33,48% 91, Κ.Κ.Ε. 7,54% 21, ΛΑ.Ο.Σ 5,63% 15 και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 4,60% 13 να την αποτελούν. Την επόμενη μέρα ο Γιώργος Παπανδρέου ορκίστηκε πρωθυπουργός.

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2