Δέκα ταινίες με άρωμα καλοκαιριού

Ταινίες που σημάδεψαν τα καλοκαίρια μας, αγαπημένοι πρωταγωνιστές, γέλιο και συγκίνηση παρέα με φίλους στον καναπέ ή το μπαλκόνι συνοδεία ποπ κορν και αλκοόλ. Πατήστε play σε δέκα ταινίες που μυρίζουν… καλοκαίρι.
Δέκα ταινίες με άρωμα καλοκαιριού
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Καλοκαίρι χωρίς κινηματογραφικές βραδιές δεν νοείται. Ακόμα και οι μη φανατικοί της έβδομης τέχνης, δύσκολα θα αντισταθούν στην ιδέα μιας οικιακής σινεφίλ καλοκαιρινής βραδιάς με φίλους ή τον/την σύντροφο και τα απαραίτητα συνοδευτικά (μπύρες, κρασί, ποπ κορν, πίτσα κτλ.).

Όπως κάθε χρόνο λοιπόν, έτσι και φέτος, επιλέγουμε τις ταινίες εκείνες που είναι σίγουρο ότι θα μας διασκεδάσουν, θα μας συγκινήσουν και θα μας κάνουν να απολαύσουμε με τον καλύτερο τρόπο τις ζεστές καλοκαιρινές βραδιές στο σπίτι ή το εξοχικό.

Weekend at Bernie`s (1989)
«Ο Bernie μπορεί να πέθανε, αλλά εξακολουθεί να είναι η ψύχη του πάρτυ». Η καλτ 80ίλα που παίζει non stop κάθε καλοκαίρι στην μεσημβρινή τηλεοπτική ζώνη του Σαββατοκύριακου είναι αν μη τι άλλο διασκεδαστική και άκρως καλοκαιρινή. Η απροσδόκητη επιτυχία της άλλωστε, έφερε και ένα λιγότερο επιτυχημένο σήκουελ το 1993, με τους ίδιους πρωταγωνιστές. Δυο υπάλληλοι μιας εταιρείας λοιπόν, ο Larry (Andrew McCarthy) και ο Richard (Jonathan Silverman) ανταμείβονται από το αφεντικό τους με ένα Σαββατοκύριακο στην εξοχική κατοικία του. Όταν φτάσουν εκεί όμως, θα ανακαλύψουν ότι το αφεντικό τους, ο Bernie είναι νεκρός. Αν και με μακάβριο θέμα, η ταινία βγάζει γέλιο, τα γκαγκ είναι πετυχημένα, το πρωταγωνιστικό δίδυμο είναι απολαυστικό, αλλά την παράσταση κλέβει ο… μακαρίτης Bernie (Terry Kiser).



Le grand Bleu (1988)
Η ονειρική ταινία του Luc Besson πλημμυρίζει την οθόνη με αυτό ακριβώς που αναφέρει ο τίτλος της και αυτό αρκεί για να την κατατάξουμε στις must ταινίες για τα βράδια του καλοκαιριού. Σε αυτό βέβαια, βοηθά και η επιλογή των θαλάσσιων τοποθεσιών που έγιναν τα γυρίσματα, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων και τα καταγάλανα νερά της Αμοργού και συγκεκριμένα της παραλίας της Αγίας Άννας, όπου έγιναν και οι περισσότερες υποβρύχιες λήψεις. Ο Enzo (Jean Reno) είναι παγκόσμιος πρωταθλητής στις καταδύσεις, ο Zack (Jean-Marc Barr) είναι παιδικός φίλος του Enzo με τον οποίο μοιράζεται το ίδιο πάθος για τον βυθό. Από την στιγμή που οι δύο φίλοι λαμβάνουν μέρος σε ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα καταδύσεων , η ταινία απογειώνεται, οι μαγευτικές εικόνες του Besson εναρμονίζονται πλήρως με την ατμοσφαιρική μουσική του Eric Serra και το μυστηριώδες ταξίδι στο απέραντο γαλάζιο του βυθού έχει μόλις ξεκινήσει…



Jaws (1975)
Αν το «Απέραντο Γαλάζιο» μας δελέασε να βουτήξουμε στα καταγάλανα νερά του, τα «Σαγόνια του Καρχαρία» μας έκαναν να το ξανασκεφτούμε. Η ταινία – σταθμός του Spielberg τρομοκράτησε για τα καλά τους λουόμενους σινεφίλ της εποχής και αποτέλεσε σχολή για το πώς χρησιμοποιώντας σαν βάση δύο μόνο νότες και τα κατάλληλα πλάνα μπορείς να δημιουργήσεις σασπένς χωρίς τα εντυπωσιακά ειδικά εφέ που χρησιμοποιούνται κατά κόρον στις σύγχρονες ταινίες τρόμου. Την ηρεμία ενός ήσυχου τουριστικού νησιού έχει βάλει σκοπό να… χαλάσει ένας «Αγανακτισμένος» καρχαρίας, ο οποίος κόβει βόλτες – και πόδια – στις πολυσύχναστες παραλίες. Ο δήμαρχος αρνείται να τις κλείσει και τότε αναλαμβάνουν δράση ένας σερίφης και ένας βιολόγος (ο μακαρίτης Roy Scheider και ο Robert Shaw στους αντίστοιχους ρόλους), για να βγάλουν το… ψάρι από την τρύπα.



Stand By Me (1986)
Κάτι περισσότερο από τίτλος γνωστού τραγουδιού του Ben E. King (ακούγεται στο τέλος της ταινίας), το Stand By Me είναι μια άκρως συγκινητική καλοκαιρινή ιστορία ενηλικίωσης, την οποία όσες φορές και αν δεις δεν παύει να σε συναρπάζει. Παρ’ ότι βασίζεται σε νουβέλα του μετρ του τρόμου Stephen King, η ταινία αποτελεί ύμνο στην παιδική φιλία, «μιλώντας» στην καρδιά του κάθε θεατή. Τέσσερα νεαρά αγόρια, αποφασίζουν να ξεκινήσουν μια από τις μεγαλύτερες περιπέτειες της ζωής τους, δραπετεύοντας από τα σπίτια τους σε αναζήτηση του πτώματος ενός νεκρού αγοριού. Στην πορεία θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες – ψυχικές και σωματικές – και θα μοιραστούν τα όνειρα και τις ελπίδες τους. Από τις πρώτες κινηματογραφικές εμφανίσεις του Kiefer Sutherland (24 ώρες) και του John Cusak σε… εφηβική ηλικία.



My Girl (1991)
Αφού κατάφερε να υπερασπιστεί αποτελεσματικά το σπίτι του στο Home Alone, ο ταλαντούχος πιτσιρικάς Macaulay Culkin γνώρισε την γλυκύτατη Vada (Anna Chlumsky) στην γλυκόπικρη αισθηματική κομεντί «Το κορίτσι μου». Μια συγκινητική και αφοπλιστικά ειλικρινής κινηματογραφική προσπάθεια να αποτυπωθούν σε μια ταινία η παιδική φιλία, ο έρωτας και ο πόνος της απώλειας. Ένας μεσήλικος χήρος (Dan Aykroyd), ο οποίος διατηρεί γραφείο τελετών προσπαθεί να αναθρέψει σωστά την εντεκάχρονη κόρη του, η οποία μπαίνει στην εφηβεία. Ο ερχομός μιας μακιγιέρ (Jamie Lee Curtis), θα αλλάξει ριζικά την κατάσταση. Δείτε την και μην νιώσετε περίεργα αν συγκινηθείτε, για ακόμη μια φορά, στο τέλος της.



Επίσης:

* Όσα χρόνια και αν περάσουν οι ηθικές αρχές με τις οποίες γαλούχησε ο κύριος Μιγιάγκι τον Ντάνιελ- san στο Karate Kid, δεν θα σταματήσουν να στοιχειώνουν ευχάριστα τα καλοκαιρινά μας βράδια και γιατί – όχι – μεσημέρια. Wax ooon, wax ooof…

* Πάντα θα θυμόμαστε με νοσταλγία τις περιπέτειες της παρέας των Goonies στην προσπάθειά τους να ανακαλύψουν τον κρυμμένο πειρατικό θησαυρό και να σώσουν τα σπίτια τους από την κατεδάφιση και φυσικά θα τις βλέπουμε στο repeat σε κάθε ευκαιρία. Κάθε καλοκαίρι ο Spielberg έχει την τιμητική του.

* Ποτέ δεν λησμονούμε τον οικογενειάρχη Chevy Chase στην καλτ ταινία National Lampoon's Summer Vacation και την αξιομνημόνευτη προσπάθειά του να χαρίσει σε γυναίκα και παιδιά το ιδανικό roadtrip. Μάταια.

* Τιμούμε και φέτος την macho καταιγιστική περιπέτεια του Sylvester Stalone, The Expendables, όχι τόσο για τον «καλοκαιρινό» της χαρακτήρα, αλλά γιατί ενδείκνυται η παρακολούθησή της τα ζεστά βράδια, όταν οι γείτονες έχουν φύγει για διακοπές επιτρέποντάς μας να ανεβάσουμε την ένταση του Home Cinema στο τέρμα. Σκέτη απόλαυση.

* Θα θέλαμε να βρισκόμαστε στην θέση του DiCaprio στο «The Beach» του Danny Boyle, αλλά χωρίς τους μισθοφόρους να μας κυνηγούν. Οι παραλίες της Ταϋλάνδης στις οποίες γυρίστηκε η ταινία είναι κάτι παραπάνω από ονειρικές…
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v